Main menu

header

872 15 1de Camelia Onciu

Puțini au auzit de autovaccin, dar și mai puțini sunt cei care au beneficiat de efectele incredibile ale acestui produs biologic. Cei mai mulți români habar nu au că există. Nu e un leac băbesc, nici un leac exotic, se prepară într-un laborator ultramodern. Nu se obține cu pile, e pentru toată lumea. Nu costă o avere, vă puteți însănătoși cu numai câteva sute de lei. Aveți nevoie doar de informații complete despre autovaccin, inamicul infecțiilor care nu mai răspund la antibiotice. „Taifasuri” vă prezintă autovaccinul, produsul 100% românesc care-i salvează pe pacienții care nu mai au nicio speranță în lupta cu infecțiile recidivante.

Este personalizat

Atunci când antibioticele nu mai au niciun efect, ajutorul vine de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” sub forma unui produs numit autovaccin, preparat special pentru fiecare pacient în parte, în singurul laborator din ţară care dezvoltă acest tratament capabil să vindece şi cele mai rebele infecţii. Cu alte cuvinte, autovaccinul face ca o infecție care nu mai trece cu anii sau care pune viața pacientului în pericol să nu mai pară invincibilă. Mai mult, vindecarea se produce prin stimularea propriei imunități, iar efectele sunt de lungă durată, uneori pentru totdeauna.

Ce afecțiuni țintește?

Este recomandat în special pentru vindecarea infecțiilor urinare recidivante, respiratorii, cutanate, acnee, furunculoză, abcese, orjelet (urcior), hidrosadenită (inflama- rea unei glande sudoripare la nivelul regiunii axilare), ulcere cutanate infectate, osteomielită. De fapt, poate fi preparat pentru două tipuri de bacterii implicate în boli infecțioase: bacili gram negativi (Escherichia coli, Pseudomonas, Proteus, Klebsiella) și coci gram pozitivi (Streptococcus, Staphylococcus). Autovaccinul, spre deosebire de vaccin, nu vizează virusurile, nici infecțiile provocate de levuri (Candida) sau micoplasme (Mycoplasma pneumoniae).

Doar cu recomandare medicală

Dacă ați urmat deja tratamente cu antibiotice, dar infecția a revenit, propuneți-i medicul specialist sau celui de familie să vă scrie o recomandare pentru autovaccin. Apoi luați legătura cu Institutul Cantacuzino, iar specialiștii vă vor îndruma. Trebuie recoltate probe din urină, materii fecale, sânge, secreţii din leziuni, spută sau exudat faringian, în funcție de bacteria dominantă care vă face necazuri. Probele pot fi trimise și prin curier special, dacă nu sunteți din București.

Identificare precisă a tulpinii bacteriene

„Pentru început, facem identificarea tulpinii. Germenul identificat e trecut într-un mediu special, care provine de la animale, crescute controlat. Apoi trimitem tulpina către centrele de referință pentru confirmare, adică la laboratorul de analize medicale din institut, plus alte laboratoare de specialitate. Tulpina bacteriană trecută pe o eprubetă cu mediu înclinat ajunge la noi, în Laboratorul de Autovaccinuri și începem să preparăm autovaccinul”, descrie biologul Iulian Chireac laboriosul proces de obținere a celui mai eficient remediu împotriva infecțiilor. Etapa de identificare și purificare durează circa o săptămână, în funcție de tulpină.

Injectabil sau cu administrare orală

872 15 2„Avem nevoie de atâta timp pentru a fi siguri că produsul nu este infectat, deci bacteria este în stare inactivă. Procedura este similară ca în cazul vaccinurilor, dar aici e vorba despre un vaccin bacterian, nu viral. Oferim un produs personalizat”, precizează cercetătorul. Dacă ați primit vaccinul, puteți începe tratamentul. Unele afecțiuni răspund mai bine la forma injectabilă sub piele (în braț), altele la forma buvabilă. Medicul specialist știe mai bine care tip vi se potrivește. De obicei, se administrează câte două fiole pe săptămână. Dacă apar reacții adverse, tratamentul se reduce la o singură inoculare la 6 zile, astfel că, la pacienții mai sensibili, tratamentul poate dura și două-trei luni. Dar merită.

Carantină pentru germeni

Pentru prepararea propriu-zisă mai sunt necesare încă 30 de zile. Iată de ce: „Se face suspensia bacteriană de o anumită concentrație, în funcție de tipul de autovaccin, injectabil sau cu buvabil, respectiv 1 miliard suspensie bacterii per mililitru sau 10 miliarde per mililitru. Suspensia se inactivează prin căldură, la anumite temperaturi. Omorâm termic bacteria. Apoi se face un control inițial. Se însămânțează pe medii specifice să vedem dacă avem creștere sau nu. Dacă am omorât tulpina sau nu. După 48 de ore, se face controlul de sterilitate pentru a fi siguri că avem tulpina inactivată. Noi spune că ținem tulpina 14 zile în carantină la termostat, la 37 sau 22 de grade C, pentru a nu fi infectată cu bacterii, respectiv, levuri. Dacă totul e în regulă și nu avem niciun fel de creștere în mediile de control, produsul iese din carantină și este ambalat, etichetat, iar pacientul este contactat prin SMS pentru a-i fi livrat”, explică biologul.

Reacții adverse și contraindicații

Ca la orice vaccin, pot apărea reacții adverse locale (roșeață, durere), care dispar cu comprese cu apă rece în maximum 24 ore, sau reacții generale (febră). Medicul care supraveghează tratamentul dumneavoastră este cel care decide dacă e cazul să reduceți dozele de autovaccin. Acest tratament nu este recomandat celor cu imunodepresie congenitală ori dobândită. Pacienţii cu boli febrile recurente sau în convalescenţă după aceste boli, cu stări de insuficienţă organică gravă (hepatice, renale, cardiace, respiratorii) nu răspund adecvat acestui tip de tratament. Administrarea autovaccinului nu este indicată nici în cazul femeilor însărcinate.

Protecție de lungă durată

Specialistul de la Institutul „Cantacuzino” mărturisește că „ne sună pacienți care ne spun că au reușit să scape de problema care i-a chinuit un an, doi sau cinci ani. Ne bucură astfel de vești. Alții se întorc după doi-trei ani pentru că a reapărut infecția. Efectul autovaccinului conferă protecție pentru un timp, luni, ani, poate și zece ani, poate fi chiar definitiv. La unii pacienți, protecția e mai scurtă și apar recidive”. Autovaccinul este o terapie care nu trebuie abandonată o dată ce începeți să vă simțiți bine. Pericolul nu a trecut. Creatorii autovaccinului recomandă între două și trei rapeluri după doza inițială. Aceasta pentru că autovaccinul nu ne face imuni la bacterii, ci ne ajută să le învingem prin forțe proprii. Forțe pe care uneori trebuie să le împrospătăm. Mai trebuie știut și că imunitatea specifică (anticorpii) atinge nivelul maximum la 15 zile de la încheierea curei.

„Un ultim cartuș”

„În ultimii ani, cercetătorii noștri au pus accent pe studii în domeniul imunomodulatorilor, considerând că autovaccinul poate reprezenta o alternativă terapeutică fezabilă în faţa creşterii alarmante a nivelului răspândirii rezistenţei microorganismelor la antibiotice”, precizează colonelul Romeo Feraru, purtătorul de cuvânt al Institutului „Cantacuzino”, arătând că, anual, se prepară circa 1.800 de doze de autovaccin. „Autovaccinul a fost recomandat de tot mai mulți medici specialiști, demonstrând astfel că acest produs își dovedește eficiența, reprezentând «un ultim cartuș» în lupta cu infecțiile bacteriene recidivante”. Probabil, în viitor, specialiștii români în autovaccinuri vor dispune de linii tehnologice pentru producție la scară mare, iar medicii vor vedea dincolo de antibiotice și vor prescrie autovaccinuri pentru infecțiile nosocomiale.

Doar în România

Autovaccinul a fost introdus pentru prima dată de către bacteriologul britanic Almroth Edward Wright, în anul 1903, dovedindu-şi eficiența în tratarea unor infecții cronice ale pielii, ale aparatului respirator, colonului și ale tractului urinar la adulți, copii și sugari. După descoperirea penicilinei, autovaccinul a devenit mai puțin popular ca agent terapeutic împotriva infecțiilor bacteriene. Curând, antibioticele s-au dovedit ineficiente în cazul unui consum prelungit, bacteriile dezvoltând rezistență, ceea ce a condus la o reluare a terapiilor prin autovaccin. Astăzi, autovaccinul aproape că a dispărut din practica medicală, rămânând exclusiv în domeniul veterinar. În România, autovaccinul a fost preparat la Institutul de Seruri și Vaccinuri Dr. I. Cantacuzino încă din 1930. În anul 2006, Institutul Cantacuzino a reluat producția de autovaccinuri. În prezent, România a rămas singura țară europeană care mai prepară autovaccinuri pentru uz uman.