Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Alergarea moderată sporeşte fluxul sangvin către creier

Potrivit rezultatelor unei cercetări derulate în cadrul Universității din Tsukuba, Japonia, o alergare de intensitate moderată, de doar zece minute, mărește fluxul de sânge către partea creierului care reglează starea de spirit și capacitatea de a îndeplini sarcini mentale complexe. Cercetătorii niponi au evidențiat că, după un astfel de efort, capacitatea de a gestiona informații contradictorii este mult spo- rită și este amplificat controlul executiv al creierului, necesar în coordonarea echilibrului, mișcării și propulsiei.

Ieşirile în natură susţin dezvoltarea cognitivă a copiilor

O cercetare a specialiștilor de la Universitatea British Columbia, din Canada, a evidențiat faptul că petrecerea timpului în natură promovează dezvoltarea timpurie a copiilor, îi ajută învețe mai ușor și le susține dezvoltarea cognitivă. Mai mult, potrivit specialiștilor, copiii care cresc în case înconjurate de mult spațiu verde au chiar un avantaj pe linia dezvoltării mentale optime. „Acei copii care trăiesc într-o zonă rezidențială cu mai multă vegetație și medii naturale mai bogate manifestă o dezvoltare generală mai bună decât ceilalți copii”, punctează specialistul Ingrid Jarvis.

Partenerii din cuplurile longevive au inimile sincronizate

Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au efectuat un studiu din care a reieșit că partenerii din cupluri de oameni vârstnici care sunt împreună de foarte mult timp ajung să se sincronizeze la nivel fizic. Practic, atunci când partenerii în vârstă sunt aproape unul de celălalt, ritmul cardiac se sincronizează în modele complexe de interacțiune. Pe măsură ce cuplurile îmbătrânesc împreună, interdependența lor crește și, adesea, devin sursa principală de sprijin fizic și emoțional al celuilalt.

Depresivii au în corp niveluri crescute ale inflamaţiilor

Experții de la Institutul Național de Cercetare în Sănătate din Marea Britanie au pus în evidență, în urma unui studiu de anvergură, faptul că persoanele care suferă de depresie au în corp niveluri mai ridicate de proteine asociate cu inflamația. „ Studiul nostru arată că poate exista un proces biologic de bază care se află în spatele asocierii dintre depresie și inflamația crescută”, explică specialistul Carmine Pariante. Potrivit oamenilor de știință, inflamația continuă și crescută este la baza dezvoltării unor afecțiuni cronice dintre cele mai grave.