Main menu

header

872 14 1de Camelia Onciu

I se mai spune gripă la stomac, gripă gastrică sau răceală intestinală, dar de fapt este vorba despre gastroenterită. Nu are nicio legătură cu gripa și răceala comună. Majoritatea simptomelor gripei implică aparatul respirator. Afecţiunea despre care vorbim seamănă cu toxiinfecția alimentară, dar nu este. Cele două au multe simptome comune, dar intoxicația alimentară apare destul de repede după consumul de produse contaminate și, de obicei, dispare în câteva ore sau zile, în timp ce gastroenterita poate dura până la 10 zile. Aflaţi în rândurile de mai jos ce este și cum poate fi tratată naturist răceala la stomac.

Apar durerile musculare şi crampe abdominale

Gastroenterita este o afecţiune contagioasă a sistemului digestiv (infecție a stomacului și a intestinelor) care, pentru că se transmite cu repeziciune, a fost denumită popular „gripă la stomac”. Există o varietate de cauze ale gripei gastrice: bacteriile E.coli, Salmonella și Shigella, virusuri precum norovirus și adenovirus, paraziții Giardia lambia și Cryptosporidium. Semnele și simptomele gripei stomacale includ diaree, greaţă, vărsături, febră, durere de cap, dureri musculare, crampe abdominale, pierderea poftei de mâncare.

Beţi multe lichide

Nu există tratament pentru gastroenterită. Medicația poate doar să amelioreze simptomele, dar există o serie de sfaturi care vă ajută să treceți mai ușor peste boală și să vă recuperați mai rapid. Unele sunt recomandate de medici, altele și-au câștigat reputația în experiența populară. În primul rând, ar trebui să beți multe lichide. Diareea și vărsăturile pot fi deshidratante, iar dacă întâmpinați probleme cu păstrarea lichidelor, încercați să sugeți așchii de gheață pentru a vă ajuta să vă rehidratați.

Oţetul de mere vă ia greaţa

872 14 2Mâncați banane, orez, sos de mere și pâine prăjită, pentru a avea scaune mai ferme. Bananele conțin potasiu, care poate înlocui nutrienții pierduți prin vărsături și diaree. Ceaiurile fără cofeină pot ajuta la refacerea lichidelor pierdute, cel de mentă calmează stomacul, iar ghimbirul reduce greața. Unii oameni spun că oțetul de mere îi ajută să scape de greață. Scorțișoara și turmericul ameliorează simptomele gastroenteritei.

Zincul reduce severitatea bolii

Trebuie să vă odihniți câteva zile pentru a lăsa boala să-și urmeze cursul. O pernă electrică poate ajuta la ameliorarea crampelor abdominale. Luați probiotice în caz de gastroenterită virală și diaree apoasă. Iaurtul conține adesea aceste probiotice. Suplimentele de zinc pot reduce severitatea și durata gripei stomacale, iar presopunctura este folosită pentru a ameliora greața și vărsăturile. De asemenea, masați viguros punctul situat la două degete de interiorul încheieturii mâinii.

Evitaţi grăsimile şi condimentele

Intoleranța la lactoză poate provoca diaree. Dacă suferiţi de gastroenterită, este posibil să aveți dificultăți temporare în digerarea lactozei din lapte, brânză și alte produse lactate. Alimentele grase pot fi dure pentru stomac chiar și atunci când vă simțiți bine. Carnea grasă, alimentele cremoase și nucile pot contribui la senzația de sațietate, ceea ce ar agrava stomacul deranjat și ar stimula tractul digestiv, provocând scaune moi. Alimentele condimentate cu chili, ardei iute și usturoi vă pot agrava simptomele, ceea ce ar deranja stomacul și mai mult. În plus, multe alimente picante sunt gătite în ulei și sunt grase.

Nu consumaţi cofeină

Cofeina acționează ca un diuretic, ceea ce vă va face să urinați și să pierdeti lichidele de care aveți nevoie. Cofeina poate provoca, de asemenea, scaune moi. De obicei, fructele, legumele și fasolea sunt bune, dar atunci când aveți diaree, fibrele pot afecta intestinele, mai ales la persoanele care nu sunt obișnuite să consume fibre în mod regulat. Alcoolul provoacă iritații și inflamații ale mucoasei stomacului (gastrită) și ale tractului digestiv și, de asemenea, poate stimula producția de acid gastric, pe care doriți să-l evitați atunci când simțiți deja greață.

Citricele irită mucoasa gastrică

Consumul de zahăr în alimente sau băuturi provoacă o creștere a nivelului de zahăr din sânge. La unii oameni, acest lucru declanşează greață. Alimentele cu zahăr sunt, de asemenea, grase, deseori, agravând simptomele. Cola conține multă cofeină şi acționează ca un diuretic, iar sucurile fără cofeină au substanțe chimice și sunt acide, iritând stomacul. De asemenea, carbonatarea vă poate face să vă simțiți mai plini și să eructați, ceea ce agravează greața. Citricele (portocale, grepfrut), sucurile de citrice, ananasul și produsele din roșii irită stomacul și pot provoca reflux acid.

Ceaiul de ghimbir şi oţetul de mere reduc greaţa provocată de gripa gastrică

Renunţaţi la gluten

Glutenul este o proteină care se găsește în grâu și în alte cereale, cum ar fi orzul, secara și ovăzul. Unii oameni sunt sensibili la această proteină care poate provoca diaree, dureri de stomac și balonare. De aceea, evitarea produselor cu gluten ar ajuta la ameliorarea simptomelor. Îndulcitorul artificial care provoacă probleme digestive, chiar și la persoanele sănătoase, se numește sorbitol. Este adesea folosit în alimente pentru dietă și gumă fără zahăr, dar consumul lui provoacă gaze, balonare și diaree.