Main menu

header

de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Somnul insuficient sporeşte consumul de zahăr

O cercetare derulată în cadrul Universității Brigham Young, din SUA, a pus în evidență faptul că atunci când adolescenții și tinerii nu dorm suficient, consumă mult mai mult zahăr - cu cinci kilograme în plus pe an. În condițiile în care aproximativ 73% dintre liceenii incluși în studiu nu au dormit cele opt ore de somn recomandate, specialiștii au concluzionat că pericolul ca aceștia să consume mai multe produse alimentare necorespunzătoare, de la grăsimi nesănătoase la carbohidrați, precum și să dezvolte dezechilibre mintale, este mult crescut.

Scopul susţine memoria

Experții de la Universitatea din Florida au evidențat, în cadrul unui studiu recent, legătura dintre a avea un scop în viață și menținerea memoriei pe termen lung. Acest efect se datorează capacității persoanei care are un țel de a-și aminti detalii. Potrivit specialiștilor americani, scopul a demonstrat capacitarea activă a funcției cognitive. „Persoanele cu un sentiment mai mare al scopului au înregistrat performanțe mai bune la testele obiective de memorie, cum ar fi amintirea unei liste de cuvinte”, detaliază profesor Angelina Sutin, autor al studiului.

Empatia scade inflamaţiile din corp

Un studiu recent, derulat în cadrul Universității din Ohio, SUA, a pus în evidență faptul că dispoziția unei persoane de a-și ajuta familia și prietenii are o legătură cu scăderea nivelurilor de inflamație cronică. Cercetarea a concluzionat că relațiile sociale pozitive sunt corelate cu mai puțină inflamație și implicit cu un risc diminuat de instalare a unor afecțiuni grave. „Relațiile pozitive pot fi asociate cu o inflamație mai scăzută doar pentru cei care cred că pot oferi mai mult sprijin în aceste relații”, explică specialistul Tao Jiang, autorul studiului.

Munca haotică afectează sistemul imunitar

Un studiu recent, derulat în cadrul Universității Waterloo, din Canada, a pus în evidență faptul că, deși un program de lucru cu repere fixe, de la 9:00 la 17:00, poate părea o corvoadă, acesta este cel mai indicat pentru acordul dintre muncă și ritmul biologic firesc al organismului. Practic, potrivit experților canadieni, un program haotic de lucru afectează direct sistemul imunitar, expunând organismul la infecții și la agresiunea diverșilor patogeni. În funcție de programul de lucru, organismul poate lupta mai mult sau mai puțin eficient împotriva bolilor.

Poluarea accentuează stresul oxidativ al organismului

O cercetare desfășurată în cadrul Școlii de Sănătate Publică a Universității Columbia a pus în evidență faptul că poluanții care agresează organismul în fiecare zi accentuează stresul oxidativ și fragilizează metabolismul. De asemenea, poluarea este responsabilă pentru agravarea inflamațiilor, alterări și mutații genomice, disfuncții mitocondriale, alterarea microbiomului, dezechilibre în funcționarea neuronală și în comunicarea intracelulară. „În fiecare zi aflăm tot mai multe căi prin care poluarea din aer, apă, sol și alimente atacă sănătatea oamenilor”, punctează specialistul Andrea Baccarelli.