Main menu

header

873 14 1de Daria Mândru şi Sorin Dumitrescu

O saltea nepotrivită poate cauza sau agrava durerile de spate. Salteaua pe care dormiți joacă un rol foarte important în calitatea somnului și controlează felul în care vă simțiți în fiecare dimineață, când vă treziți.

Suprafața de dormit e crucială pentru starea de bine

873 14 2Dormitul permanent pe o saltea prea uzată sau prost aleasă poate face ca șira spinării să își piardă alinierea naturală și să tensioneze mușchii, provocând dureri de spate. Pe de altă parte, o saltea care ne susține corect corpul, poate ajuta coloana să păstreze o poziție neutră și împiedică apariția durerilor de spate. Cei care nu înțeleg cât de important e să știm să alegem suprafața de dormit potrivită obiceiurilor noastre de somn sunt mult mai predispuși nu doar la dureri de spate cronice, ci și la înțepenirea gâtului și dureri de umeri. Durerile lombare sunt principala problemă a dizabilităților la nivel mondial. Cauza exactă a durerilor de spate e dificil de diagnosticat dacă nu ați suferit recent o traumă sau un stres brusc din pricina unei întinderi de mușchi sau de tendon. Deci cum vă puteți da seama dacă patul e cauza durerilor dumneavoastră de spate? Cum puteți fi siguri că salteaua e principalul vinovat de problemele la coloana? Iată o listă cu 10 indicii că salteaua e singurul motiv pentru durerile de spate.

Ziua dumneavoastră începe cu disconfort

Dacă aveți dureri imediat ce vă treziți dimineața, probabil că vinovate sunt salteaua și poziția de dormit. O saltea veche sau prea moale pentru dumneavoastră pot pune presiune pe coloană, provocând dureri matinale.

Vă foiți toată noaptea

O saltea neconfortabilă poate fi motivul pentru care dormiți prost. Dacă vă învârtiți toată noaptea de pe o parte pe alta, probabil că nu reușiți să găsiți o poziție confortabilă pentru somn, ceea ce poate contribui la apariția durerilor de spate.

Patul pare să vă înghită cu totul

Dacă aveți senzația că vă cufundați de tot în saltea și coloana dumneavoastră vertebrală nu își poate menține poziția neutră naturală, e posibil ca acesta să fie motivul problemelor cu coloana.

Este ori prea moale, ori prea tare

O saltea prea moale pentru dumneavoastră poate începe să vă afecteze coloana mai rapid decât vă dați seama. O saltea prea tare pune presiune pe încheieturi. Majoritatea experților în somn recomandă o saltea ortopedică de o fermitate medie spre tare, ca să evitați aceste probleme.

Aveți una nouă...

Durează ceva timp până ce corpul se obișnuiește cu o nouă suprafață de somn. Dacă simțiți un discomfort la spate după ce ați trecut la o nouă saltea, este foarte probabil că noua saltea vă provoacă dureri în partea de jos a spatelui. Trebuie doar să dați timp corpului să se obișnuiască cu ea.

... sau una prea veche

Experții recomandă schimbarea saltelei o dată la șapte-opt ani, deoarece se uzează. În plus, greutatea corporală, obiceiurile de somn și densitatea osoasă se schimbă și ele cu timpul. Asta înseamnă că e necesar să înlocuiți salteaua cu una nouă, care să ofere fermitate și susținere optime.

Vă tot treziți de seara până dimineaţa

Orice fel de tulburări de somn pot fi direct corelate cu mediul dumneavoastră de somn. Fiindcă salteaua e fundația spațiului de somn, ea joacă un rol vital în facilitarea unui somn neîntrerupt.

Somnul confortabil vi se pare un vis de neatins

O saltea bună, potrivită, e sinonimă cu un somn de calitate. Dacă nu vă simțiți bine odihniți dormind pe salteaua actuală, probabil că nu e salteaua potrivită pentru dumneavoastră.

Sunteți mereu obosiți

O saltea proastă are un impact direct asupra felului în care vă simțiți când vă treziți. Dacă sunteți obosiți și simțiți dureri în spate, ar trebui să vă asigurați întâi de toate că salteaua e bună și potrivită dumneavoastră.

Este lăsată și denivelată

Conform multor experți, dacă dormiți pe o saltea veche, cu cocoloașe, cel mai probabil veți ajunge să suferiți de dureri cronice de coloană. Fiți atenți la semnele vizibile de lăsare a saltelei, mai ales în mijloc, deoarece scufundarea saltelei e extrem de nocivă pentru sănătatea coloanei vertebrale.

Este recomandat să achiziţionaţi tipul ortopedic, cu susţinere a coloanei

Dacă vreți să vă schimbați salteaua deoarece aveți probleme cu spatele, vă recomandăm să căutați una cu susținere a coloanei, adică o saltea ortopedică, creată ținând cont de suportul diferențiat de care are nevoie corpul dumneavoastră în timpul somnului. Sunt puține șanse să se lase și se poate adapta la orice poziție de somn, astfel încât să vă ofere un somn odihnitor. Pentru beneficii maxime, alegeți o saltea de mărime potrivită.