de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi
Tiroidectomia este o procedură chirurgicală ce presupune eliminarea unei părți sau a întregii glande tiroide, dacă persoana în cauză suferă de o guşă proeminentă, cancer tiroidian sau hipertiroidism cu probleme. De regulă, pacienții se prezintă la medic cu o stare generală proastă, oboseală fără sfârșit, o creștere inexplicabilă în greutate, sau nervozitate ieșită din comun. Acestea sunt semne că pacientul suferă tulburări tiroidiene. Sandu Ionuț (medalion), medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgia tiroidiană, ne-a vorbit despre operația de tiroidă, când este necesară, în ce constă și cum decurge recuperarea.
„Glanda endocrină este situată la baza gâtului”
- Ce este tiroida şi ce rol are?
- Tiroida este o glandă endocrină, situată la baza gâtului, a cărei unică funcție este producerea de hormoni tiroidieni. Acești hormoni au multiple roluri în funcționarea optimă a întregului organism.
- Care sunt principalele patologii ale glandei tiroide?
- Principala patologie este reprezentată de nodulii tiroidieni care pot fi benigni sau canceroși. În majoritatea cazurilor, nodulii tiroidieni nu modifică analizele hormonale, acestea fiind perfect normale. Funcționarea în exces a tiroidei conduce la hipertiroidie, ale cărei simptome posibile sunt nervozitatea, insomnia, intoleranța la cald, pal- pitațiile, iar funcționarea deficitară produce hipotiroidie, care se poate manifesta prin oboseală, apatie sau creștere în greutate.
„Există două tipuri de tratament: medicamentos și chirurgical”
- Cum se tratează? Care sunt variantele prin care putem rezolva aceste patologii?
- Există două tipuri de tratament, cel medicamentos și cel chirurgical care nu se exclud unul pe celălalt, acestea fiind complementare. Excesul de hormoni se tratează inițial medicamentos cu antitiroidiene de sinteză, iar după stabilizarea nivelului hormonal poate fi indicată operația. Deficitul hormonal se tratează cu hormoni tiroidieni în doze adecvate. Intervențiile chirurgicale sunt soluții definitive și imediate ale patologiei tiroidiene, în cele mai multe cazuri, operația (tiroidectomia) fiind singura variantă de vindecare.
- Ce este şi ce presupune tiroidectomia?
- Tiroidectomia înseamnă extirparea glandei tiroide împreună cu eventualii noduli pe care aceasta îi conține. Tiroidectomia poate fi totală, adică, extirpată în totalitate, sau hemitiroidectomie, îndepărta- rea unui singur lob tiroidian.
„Este o tehnică foarte elegantă, cu rezultate excepționale”
- Care sunt cele mai frecvente tipuri de chirurgie tiroidiană?
- Dezvoltarea tehnologică actuală permite efectuarea operațiilor prin tehnici din ce în ce mai puțin agresive și traumatizante. Chirurgia miniminvazivă presupune incizie minimă, centrată pe zona de interes, identificată prin metode imagistice preoperatorii și care necesită instrumentar adecvat. Chirurgia robotică tiroidiană este tot mai folosită în ultimii ani, dar și ea presupune incizie tegumentară în zona axilară. Principala mea preocupare actuală este chirurgia tiroidiană transorală, adică extirparea glandei tiroide prin gură, fără niciun fel de incizie în piele, deci fără nicio cicatrice postoperatorie. Este o tehnică foarte elegantă, cu rezultate excepționale, care devine o rutină în marile centre chirurgicale ale lumii. Sunt convins că acest tip de operație fără cicatrice, care poate fi realizată cu sau fără ajutorul robotului, reprezintă viitorul chirurgiei tiroidiene.
- Când este indicată, în ce stadiu?
- În urma celor 3.000 de pacienți tiroidieni pe care i-am operat până acum și a celor peste 7.000 pe care i-am consultat, este clar că decizia pentru operație este bine să fie una luată în echipă. Niciodată nu hotărăsc singur indicația și tipul operației necesare. Un doctor oricând poate să greșească, dar o echipă de medici care colaborează în interesul pacientului are șanse maxime să ia hotărârea corectă.
„La 24-36 de ore după operație, pacientul, în general, pleacă acasă”
- Vârsta este importantă? De exemplu, vârsta înaintată a pacientului poate fi o problemă?
- Din păcate, mai devreme sau mai târziu, problemele de sănătate se adună cu vârsta și intervențiile chirurgicale necesare pot fi periclitate de aceste comorbidități. Desigur, este de preferat ca orice tiroidectomie să fie făcută într-un stadiu incipient al bolii, când rezultatele sunt excelente și complicațiile devin o raritate absolută. Evaluarea preoperatorie complexă, din nou realizată în echipă, stabilește riscurile și eventualele tratamente preoperatorii necesare pentru a efectua intervenția în condiții de siguranță.
- În ce constă pregătirea postoperatorie?
- În afară de tratamentul medicamentos pentru normalizarea nivelului de hormoni tiroidieni, acolo unde este cazul, operația de tiroidă nu necesită o pregătire specială.
- Cum se face recuperarea?
- Datorită tehnicilor miniminvazive, a instrumentarului modern și a experienței acumulate, recuperarea este foarte rapidă. La 24-36 de ore după operație, pacientul, în general, pleacă acasă. Doar în mod excepțional mai folosesc sonda nasogastrică, sonda urinară sau tubul de dren postoperator, astfel încât, a doua zi după operație, pacientul merge și se îngrijește singur, nu are niciun fel de durere și se alimentează normal. Ajuns acasă, pacientul nu are nevoie de niciun fel de ajutor. I se explică cum să se panseze singur timp de trei zile și după alte zece zile se extrage firul de sutură tegumentară. De reținut faptul că aceasta nu se folosește în toate cazurile.
„Nu este necesar niciun fel de dietă specială“
- Cum arată viaţa după tiroidectomie?
- Absolut normal. Nu există niciun fel de consecință negativă. Pacientul operat de tiroidă nu se va îngrășa deloc atâta vreme cât ia corect tratamentul postoperator prescris. Mai mult, celelalte funcții hormonale ale organismului nu sunt influențate în niciun fel.
- Deci nu se schimbă stilul alimentar?
- Posttiroidectomie, nu este necesar niciun fel de dietă specială. Pacientul poate să mănânce absolut normal.