Main menu

header

879 12 1de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea

Igiena orală deficitară este, în general, principala cauză a afecţiunilor gingivale. Totuși, puțini știu că și spălatul necorespunzător al dinților are consecințe grave asupra sănătății gingiilor. Periajul excesiv, cu periuţe de dinţi cu peri duri, poate avea drept rezultat afectarea nu doar a smalțului dentar, ci și a gingiilor. Cum poate fi tratată retracția gingivală cauzată de traumatisme, de boala parodontală sau de unele obiceiuri vicioase precum fumatul, aflați de la medicul stomatolog Gabriela Argeșeanu (medalion), specialist în parodontologie (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

„Pacienții acuză frecvent durere”

- Ce este retracția gingivală?

- Retracția gingivală reprezintă dezgolirea suprafeței radiculare ca urmare a pierderii structurilor parodontale. Este o afecțiune frecventă, ce poate să apară la orice vârstă, atât la pacienții cu igienă orală precară, cât și la cei cu igienă orală optimă. Defectul gingival se produce gradual. În cele mai multe cazuri, este observat de pacienți doar atunci când este prea târziu, când apare sensibilitatea dentară.

- Care sunt simptomele?

- Pacienții își pot da seama că au o retracție gingivală, observând nivelul gingiei de pe suprafața dintelui. Acesta este mai coborât față de cel al gingiei dinților vecini sau față de nivelul la care a fost anterior. Afecțiunea poate evolua fără niciun fel de simptomatologie, însă pacienții acuză frecvent durere dentară, sângerarea gingiilor la periaj, respirație urât mirositoare sau, mai grav, mobilitate dentară (mișcarea pe care o au sau o capătă dinții în interiorul alveolei dentare). Pacienții sunt deranjați și de aspectul diferit al dinților ce par alungiți, fiind îngrijorați de posibilitatea pierderii lor.

Acumularea de placă bacteriană conduce la inflamații

- Care sunt factorii declanșatori ai retracției gingivale?

- Există numeroase cauze declanșatoare ale retracției gingivale, ce acționează pe fondul unor factori anatomici predispozanți (de vulnerabilitate locală). Cel mai important factor cauzator este inflamația gingivală dată de acumularea de placă bacteriană și tartru pe suprafețele dentare. Factori diverși, ce pot duce la apariția retracțiilor gingivale, sunt periajul dentar frecvent și agresiv, folosirea necorespunzătoare a scobitorilor, traumatismele directe asupra gingiei, mișcările dentare prin tratamente ortodontice, unele obiceiuri vicioase sau intervențiile chirurgicale parodontale.

- Cum poate fi oprită retracția gingivală?

- În retracțiile gingivale de mici dimensiuni, provocate de traumatisme, cel mai important este să îndepărtăm factorul cauzator și să oprim evoluția ulterioară. Pacientul trebuie instruit să aplice o tehnică de periaj corectă, cu mișcări preponderent verticale, dinspre gingie spre dinte, să folosească periuțe de dinți cu peri moi sau foarte moi și să limiteze ședințele de periaj pe parcursul zilei. Este obligatoriu periajul de seară, după ultima masă și înainte de culcare, precum și limitarea timpului de periaj, care nu trebuie să depășească trei-cinci minute. Evitați periajul dentar agresiv! Tratamentele chirurgicale se realizează strict după tratarea și stabilizarea afecțiunii parodontale de bază și se adresează retracțiilor de mari dimensiuni. Prin acestea, se urmărește acoperirea completă a suprafeței descoperite și tratarea sensibilității dentare apărute, precum și restabilirea unui aspect estetic corespunzător.

În parodontoză, este eliminată mai întâi infecția bacteriană

879 12 2- Ce diferențe există între tratarea retragerii gingiilor provocate de un traumatism și cea a retragerii gingivale cauzate de parodontoză?

- Retracțiile cauzate de traumatisme sunt, de cele mai multe ori, de mici dimensiuni. Tratamentul are ca scop oprirea evoluției lor și remedierea sensibilității dentinare apărute. Se impune consult stoma- tologic amănunțit, pentru a determina cauza apariției retracțiilor și îndepărtarea factorilor implicați, monitorizarea și aprecierea evoluției în timp. Retracțiile cauzate de boala parodontală beneficiază de tratamentul afecțiunii parodontale, necesar pentru a elimina infecția bacteriană, urmând ca pe țesuturile sănătoase să se realizeze proceduri chirurgicale adecvate fiecărui caz în parte. Tratamentele chirurgicale plastice parodontale sunt reprezentate de proceduri care au ca scop corectarea defectelor de poziție sau grosime gingivală, prin grefe de țesut conjunctiv, diverse tipuri de lambouri sau tehnici de regenerare tisulară ghidată.

- Cum poate fi prevenită această problemă de sănătate?

- Retracția gingivală este prevenită, în primul rând, printr-o igienă orală corespunzătoare, prin care poate fi evitată apariția afectării gingivale și evoluția unor forme incipiente către forme severe de afectare parodontală. Pacienții cu gingii sănătoase trebuie să realizeze periajul dentar după indicațiile primite de la medicul dentist. Controalele de două ori pe an sunt indicate atât pentru a descoperi din timp retracțiile gingivale, cât și pentru a îndepărta factorii traumatici.

Sunt indicate produsele care conțin fluoruri, arginină sau stronțiu

- Ce produse de îngrijire dentară ar trebui să folosească persoanele cu sensibilitate gingivală sau dentinară?

- Așa cum am menționat, sunt recomandate periuțele de dinți cu peri moi sau foarte moi. Acestea vor fi asociate cu paste de dinți și ape de gură ce conțin agenți desensibilizanți. Se pot utiliza geluri speciale pentru aplicare locală la nivelul zonelor cu probleme, fie direct de către pacient, fie de către medicul dentist în cabinet. Există preparate comerciale, special destinate acestei probleme, cu eficiență demonstrată. Acestea conțin substanțe precum fluorurile, arginina sau stronțiul.

- La ce complicații poate conduce retracția gingivală?

- Pe suprafața dintelui neprotejată de gingie pot să apară leziuni carioase. Abraziunea sau eroziunea acestor zone duce la instalarea sensibilității dentare. Aceasta se manifestă în cursul masticației, la atingerea cu alimente fierbinți sau reci și chiar în timpul periajului dentar. Dificultatea de a efectua un periaj dentar corect și eficient provoacă ulterior apariția gingivitelor sau agravarea unei afectării gingivale deja existente. Aspectul nefizionomic duce la dificultatea deschiderii gurii, la râsul controlat. În încercarea de mascare a defectului gingival, poate să apară anxietatea în public și în relațiile cu cei din jur.

„Retracţia gingivală poate să apară la orice vârstă, atât la pacienţii cu igienă orală precară, cât şi la cei cu igienă orală optimă“

Controale cel puţin bianuale sunt obligatorii pentru depistarea afecţiunilor gingivale şi înlăturarea din timp a problemelor traumatice de către medicul stomatolog

Fie că este provocată de anumite traumatisme, fie de boala parodontală, această afecţiune des întâlnită necesită tratament încă din faza incipientă

„Sângerările gingivale nu trebuie ignorate“

- Cât de des este indicat să vină la stomatolog cei care se confruntă cu probleme gingivale?

- Intervalul trebuie stabilit pentru fiecare pacient în parte, în funcție de severitatea, de extinderea afectării gingivale și de starea generală de sănătate. Pacienții trebuie să se prezinte regulat la control. De cele mai multe ori, problemele gingivale evoluează fără ca pacientul să fie conștient de ele, ignorând unele semne timpurii, printre care se numără sângerarea gingivală.

- Ce dietă recomandați persoanelor cu afecțiuni ale gingiilor?

- Se impune modificarea regimului alimentar prin renunțarea la alimentele și lichidele ce provoacă durere, cum ar fi citricele, băuturile carbogazoase, condimentele, alimentele extrem de fierbinți sau reci. De asemenea, recomand reducerea sau chiar întreruperea fumatului.