Main menu

header

880 12 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Ca în cazul multor altor afecțiuni, și în dreptul diabetului organismul dă semne care pot ajuta, odată cunoscute, la prevenirea avansului bolii, tratarea din timp și reducerea riscului de complicații grave. Cum diabetul de tip II a devenit o adevărată epidemie globală, specialiștii recomandă atenția sporită la alertele care vin de la propriul corp și care pot trimite o persoană la medic la timp.

Urinare frecventă

Diabetul de tip II este o afecțiune extrem de răspândită și în continuă extindere. Date din 2017 ale Centers for Disease Control and Prevention, din SUA, arată că 30,3 milioane de adulți din Statele Unite au această boală. Raportul a estimat, de asemenea, că alți 84,1 milioane de adulți din SUA au prediabet. Aceștia din urmă au niveluri de zahăr în sânge mai mari decât cele normale, dar medicii nu consideră că au diabet… încă. În cazul în care nu se tratează, acești oameni pot dezvolta afecțiunea în răstimp de cinci ani, arată experții. Debutul diabetului de tip II poate fi treptat, iar simptomele pot fi ușoare în stadiile incipiente. Drept urmare, mulți oameni ar putea să nu realizeze că au această afecțiune. De pildă, atunci când organismul simte că există un exces de glucoză în sânge, care apare în diabetul de tip II, acesta determină rinichii să mute această glucoză în urină - ceea ce duce la o producție mai mare și implicit o nevoie mai frecventă de a urina.

Sete mai pregnantă decât în mod obișnuit

Nivelurile ridicate de glucoză duc la o cascadă de efecte în organism. Odată cu amintita urinare mai frecventă apare deficitul de apă din corp și automat o senzație de sete mai pregnantă decât de obicei. De asemenea, poate interveni pierderea în greutate, întrucât celulele nu primesc suficientă glucoză (din cauza funcției slabe a insulinei). Acest lucru, în combinație cu urinarea frecventă, poate duce la pierderea atât a caloriilor, cât și a lichidului din organism. În același timp, pentru că organismul nu poate folosi insulina pentru a introduce glucoză în celule, organismul încearcă să compenseze acest dezechilibru „presând” pancreasul să producă tot mai multă insulină. Asta înseamnă că persoanele cu diabet de tip II au niveluri mai ridicate de insulină în organism și de aici semnalele constante de foame transmise către creier.

Scăderea calității vederii poate fi un semn timpuriu de diabet de tip II - un nivel ridicat de zahăr în sânge modifică abilitatea ochiului de a schimba forma, iar, ca urmare, mușchii trebuie să lucreze mai mult pentru a focaliza

Rezistenţă slabă la infecţii

Motivul pentru care cei cu diabet zaharat tip II sunt mai afectați de bacterii și infecții este faptul că nivelul mare de zahăr din sânge oferă condiții pentru aceste nepăceri. De exemplu, specialiștii au constatat că persoanele afectate de această boală sau care sunt predispuse la a dezvolta diabetul de tip II au o incidență mai mare a ciupercii piciorului. De altfel, un nivel ridicat de zahăr în sânge poate duce la deteriorarea nervilor - binecunoscuta neuropatie diabetică. În timp ce în unele cazuri afecțiunea este asimptomatică, în altele pot exista amorțeli, furnicături, dureri de picioare și brațe. În mod normal, neuropatia diabetică începe la nivelul picioarelor, la cei care au avut diabet de tip II de peste 25 de ani, dar poate apărea și la cei care au avut boala pentru un timp mai scurt.