de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea
Simțiți nevoia să urinaţi des? Cel mai probabil suferiți de incontinență urinară, o problemă întâlnită atât la femei, cât și la bărbați, ce se manifestă prin scurgeri involuntare de urină, combinate cu o serie de alte senzații neplăcute. Daniela Diveică, medic specialist în chirurgie plastică și estetică, ne-a vorbit despre această problemă care afectează destul de serios viața socială a celui diagnosticat. Ne-a spus care sunt cauzele, factorii de risc și, cel mai important, cum se tratează.
„O cauză este creșterea bruscă în greutate”
- Cum definim incontinenţa urinară?
- Incontinența urinară este nevoia urgentă și bruscă de a urina. Este denumită și incontinență de efort, deoarece apare în momentul în care avem pierderi involuntare ca urmare a efortului: exerciții fizice, strănutat, râs foarte puternic, urcatul treptelor, ridicarea unor greutăți sau chiar activitatea sexuală.
- Care sunt principalele cauze? Care sunt factorii de risc?
- Incontinența urinară în sine nu este o boală, este doar un simptom care anunță o disfuncție a vezicii urinare. Se produce prin slăbirea mușchilor pelvini. De cele mai multe ori apare mai ales în cazul femeilor care au născut natural copii mari, voluminoși. De aceea, această simptomatologie se poate declanșa imediat după naștere sau mult mai târziu, în perioada menopauzei, când, la fel, musculatura își pierde din tonus. Alți factori de risc care pot contribui la această simptomatologie sunt prolapsul uterin, acel moment în care uterul coboară și nu mai este fixat în poziția lui anatomică, infecții ale tractului urinar, sau cancer de col. O altă posibilă cauză poate fi inclusiv creșterea foarte bruscă în greutate.
„Este întâlnită frecvent la femei, dar apare și la bărbații mai în vârstă”
- Există mai multe tipuri de incontinenţă?
- Acestea sunt în funcție de cauzele care o produc și la care se adaugă și factorii de risc specifici: incontinența de stres, incontinența de urgență, incontinența mixtă, incontinența de preaplin, cea funcțională și cea reflexă. Incontinența de stres este acel tip de pierdere urinară ce se referă la presiunea fizică asupra vezicii, care apare atunci când se face efort fizic sau concomitent cu tusea, strănutul, râsul, cum am spus și mai sus. Efortul duce la o creștere a presiunii abdominale, inclusiv asupra vezicii urinare și automat se produce efectul de supraplin. Afecțiunea apare atât la bărbați, cât și la femei și implică o dorință necesară de a micționa imediat, fiind urmată de pierderi consistente de urină. O astfel de problemă poate afecta chiar și viața socială și locul de muncă. Alt tip ar fi incontinența mixtă, problemă pe care o întâlnim mai frecvent la femei, dar apare și la bărbați, la persoanele mai în vârstă.
- Ce înseamnă incontinență de preaplin?
- Este un alt tip de incontinență și aici vorbim despre situația care apare atunci când vezica nu se golește niciodată complet și este asociată cu pierderi urinare, cu sau fără apariția nevoii de a urina. Problema se instalează și atunci când ceva blochează urina să curgă normal din vezică: litiază, pietre, sau în cazul în care mușchiul vezicii urinare este slab dezvoltat. Nu se mai contractă și nu mai poate elimina urina din vezica urinară. Mai sunt incontinența funcțională și cea reflexă. Cea din urmă apare atunci când mușchiul vezicii urinare se contractă brusc și scurgerile de urină apar fără un semn. Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a deteriorării nervilor spinali sau cerebrali. Această afecțiune apare la persoanele cu insuficiență neurologică gravă (scleroză multiplă, leziuni ale măduvei spinării, alte leziuni sau după intervenții chirurgicale ori radioterapie).
„În cazuri avansate, operația funcționează definitiv”
- Cum se tratează?
- Fiecare tip de incontinență urinară presupune strategii de tratament diferite care urmăresc compensarea cauzelor ce duc la apariția scurgerilor. Strategii comportamentele cum ar fi antrenamentul vezicii urinare, exerciții care stimulează tonusul muscular, exercițiile Kegel care întăresc musculatura, schimbări în silul de viață și în dietă, desigur dispozitive medicale, tratamente care întăresc această musculatură. Sau în cazul în care avem deja o incontinență foarte avansată, singurul trata- ment care funcționează definitiv este intervenția chirurgicală, ulterior ajutată de laserul MonaLisa Touch pentru a menține rezultatul operației pe un termen cât mai lung. Este recomandat atât femeilor tinere, mămicilor tinere, cât și femeilor de 35-45 de ani sau de +45. MonaLisa Touch este un tratament nedureros, minim invaziv cu laser pentru rejuvenare vaginală, fără efecte secundare. Prin acțiunea blândă asupra mucoasei vaginale, laserul stimulează producția de colagen, îmbunătățind funcționalitatea zonei tratate și restaurând echilibrul trofic al mucoasei membranei vaginale. Această variantă este indicată celor care se confruntă cu senzații de jenă, disconfort, senzație de uscăciune, disconfort în timpul actului sexual, modificarea florei, incontinență urinară, cistită recurentă sau alte simptome ce apar după naștere și în (pre)menopauză. Monalisa Touch este singurul tratament noninvaziv, nechirurgical și nehormonal care s-a dovedit eficient și împotriva simptomelor menopauzei pentru zona intimă. Este remediul original pentru rejuvenare vaginală care folosește sistemul SmartXide2 by DEKA, cu caracte- ristici tehnice în exclusivitate care fac ca tratamentul să fie unul sigur, fără efecte adverse. Practic, aplicatorul este introdus în vagin, iar acțiunea de ablație a laserului stimulează colagenul în pereții vaginali pentru rehidratarea și restaurarea funcțională a țesuturilor.
„Exerciţiile stimulează musculatura zonei“
- Există prevenţie?
- Prevenția există pentru că principala cauză este cea a musculaturii foarte slabe, indiferent că discutăm despre mușchii ce susțin efectiv vezica urinară. Acest lucru poate fi prevenit cu ajutorul exercițiilor sau cu tratamentele ajutătoare cum ar fi MonaLisa Touch. Acest aparat stimulează musculatura zonei ca să fie mai fermă, prin producția unor noi vase de sânge și a fribrelor de colagen și elastină, tonifică și fortifică foarte bine susținerea vezicii urinare. Ca să exemplificăm, eu le spun pacientelor așa: vaginul este la mijloc, deasupra este vezica urinară, sub vagin avem rectul. În momentul în care tratamentul se realizează ca o ecografie transvaginală, adică se introduce un dispozitiv în interiorul vaginului, iar impulsurile sunt realizate circular pe toți pereții vaginali, automat crearea vaselor se produce circumferențial și automat susține și planșeul părții superioare, și planșeul vezicii urinare.