de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Creaturi uimitoare, pe cât de mici, pe atât de puternice, furnicile dezvăluie o nouă abilitate - pot „mirosi” prezența tumorilor în organismul uman, asemenea unor specii de câini.
„Adulmecă” respirația pacienților
Oamenii de știință de la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța au publicat reultatele unei cercetări care evidențiază abilitatea uimitoare a furnicilor de a juca un rol major în beneficiul sănătății oamenilor. Potrivit studiului publicat de revista iScience, aceste insecte uimitoare ar putea fi folosite într-o zi pentru a detecta cancerul, întrucât au capacitatea de a „mirosi” prezența bolii. Practic, furnicile se comportă aidoma câinilor, detectând cancerul de sân și pulmonar „adulmecând” respirația pacienților, chiar dacă nu au un organ olfactiv propriu-zis pentru așa ceva. Cercetătorii francezi au descoperit că, după doar câteva minute de antrenament, furnicile negre au fost capabile să diferențieze celulele umane sănătoase de cele canceroase, într-o cutie. Acest lucru a fost pus pe seama faptului că celulele emit diferiți compuși, pe care furnicile îi pot distinge după miros. „Furnicile au un potențial ridicat, sunt capabile să învețe foarte repede, la costuri mai mici și sunt eficiente”, arată comunicatul experților.
Mai multe tipuri de organe pentru simț olfactiv
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt, din SUA, a constatat că aceste insecte posedă mai multe tipuri de organe pentru simț olfactiv, care colectează semnale emise de feromoni. Acest simț al mirosului le permite să găsească perechea potrivită, să depisteze hrana, să își localizeze cuibul, să adune indivizi pentru a lupta împotriva prădătorilor sau să recunoască și să comunice cu grupurile sau castele care compun colonia. Feromonii înconjoară habitatul furnicii, astfel încât capacitatea insectei de a detecta și a separa mediile pline de miros necesită un sistem foarte complex și sofisticat de detectare. Cele mai multe dintre aceste organe ale mirosului sunt situate în antenele furnicii, iar unele specii le pot avea situate pe părțile bucale. De pildă, alături de specia umană, furnicile sunt singurele creaturi de pe Pământ care circulă pe drumuri cu două sensuri, mărșăluind disciplinate spre „casă” cu ajutorul drumurilor marcate cu amintiții feromoni.
„Furnicile au nevoie doar de câteva încercări de antrenament pentru a învăța, a memora și a detecta în mod fiabil mirosul celulelor canceroase umane“ comunicat al Centrului Național de Cercetare Științifică din Franța