Main menu

header

883 14 1de Daria Mândru şi Adrian Barna

Probabil că nu vă dați seama de asta atunci când ascultați melodia dumneavoastră preferată, dar muzica are un efect incredibil de puternic asupra creierului uman. S-a dovedit că, ascultată ori cântată, activează numeroase zone din creier, care controlează vorbirea, mișcarea, cunoașterea, memoria și emoția, deseori, în același timp. Extraordinar este faptul că cercetările arată că muzica poate chiar să mărească la propriu materia cenușie, ceea ce poate ajuta creierul să se vindece.

Are efect asupra creierelor care nu funcționează normal

883 14 2Și mai interesant e impactul pe care îl poate avea muzica chiar și în cazul unor creiere cu deficiențe de funcționare. De exemplu, studiile arată că această artă poate declanșa deseori reacții la persoanele diagnosticate cu Alzheimer, ajutându-le să acceseze amintiri pierdute. Există, de asemenea, dovezi că pacienți care și-au pierdut capacitatea de a vorbi ca urmare a unor traume craniene, pot totuși cânta, atunci când aud muzică. Având în vedere numeroasele dovezi despre efectul puternic pe care îl au melodiile asupra creierului, specialiştii, printre care Rebecca Atkinson, cercetător la Universitatea din Brighton, studiază posibilitatea de a o folosi în tratarea mai multor afecțiuni neurologice, precum accidentul vascular cerebral sau leziunile cerebrale. Terapia muzicală neurolo- gică e unul dintre tratamentele studiate la ora actuală. Aceasta funcționează similar cu psihoterapia sau logopedia, în sensul că are scopul de a ajuta pacienții să gestioneze simptomele și să îşi îndeplinească rolul mai bine în viața de zi cu zi. Sesiunile de meloterapie utilizează exerciții muzicale sau ritmice pentru a ajuta pacienții să recapete abilități funcționale. De exemplu, cei care învață din nou să meargă după un accident sau o traumă, probabil că o vor face în ritmul muzicii, în timpul unei sesiuni terapeutice.

Pacientul va recupera capacitatea motorie

Deocamdată, acest gen de terapie a avut rezultate promițătoare în a-i ajuta pe pacienții care au supraviețuit unui accident cerebral să-și recapete funcția limbajului, să meargă mai bine și să-și recupereze capacitatea motorie, mult mai bine decât alte tratamente standard. Cercetătorii au investigat, totodată, și posibilitatea ca terapia muzicală neurologică să ajute și alte afecțiuni motorii, precum Parkinson. Majoritatea studiilor pe acest subiect au folosit o tehnică numită exerciții de antrenare, ce utilizează capacitatea creierului de a sincroniza corpul în mod inconștient, cu un ritm auzit, ca atunci când te trezești că mergi pe acordul melodiei pe care o asculți. S-a demonstrat că, în comparație cu alte remedii, varianta muzicală neurologică îmbunătățește abilitatea de a merge și de a reduce momentele de „paralizie” (incapacitatea temporară și involuntară de a se mișca) la pacienții diagnosticaţi cu boala Parkinson. Alte studii au analizat posibilitatea ca acest gen de cură să trateze problemele cognitive la persoanele care au suferit traume craniene majore sau suferă de maladia Huntington. În cazul acestui tip de afecțiuni, meloterapia se concentrează pe activarea și stimularea zonelor din creier care e posibil să fi fost afectate, cum ar fi cortexul prefrontal, zona din creier responsabilă cu planificarea, luarea de decizii, rezolvarea problemelor și autocontrolul.

Ameliorează depresia

Acest tip de terapie poate presupune, de exemplu, ca un pacient să treacă de la un instrument la altul atunci când aude că muzica pe care o cântă se schimbă. Mai exact, cum ar fi să treacă de la un tempo rapid la unul mai lent sau invers. Un studiu a arătat că acest gen de activități îmbunătățeşte concentrarea și atenția pacienților cu leziuni cerebrale, având un impact pozitiv asupra stării lor de bine, ameliorându-le stările depresive și anxietatea. Specialiștii cred că motivul pentru care terapia muzicală neurologică are efect e că muzica poate activa și stimula foarte multe zone din creier. La pacienții cu afecțiuni neurologice, problemele sunt cauzate deseori mai degrabă de conexiunile din creier, decât de o anume zonă. Studiile arată că muzica are capacitatea unică de a forma conexiuni în creier. Ascultarea melodiilor stimulează repararea neuronilor mai mult decât alte activități, cum ar fi o carte audio. Totodată, cercetătorii cred că muzica are efecte de lungă durată, o dovadă fiind faptul că, în cazul artiştilor cântăreţi, creierele sunt mult mai bine conectate decât ale oamenilor care nu au utilizat niciodată vreun instrument. Acest lucru poate fi important pentru persoanele cu afecțiuni neurologice, deoarece, cu timpul, muzica le-ar putea repara conexiunile distruse.

Ajută la gestionarea simptomelor

Faptul că terapia muzicală neurologică activează multiple zone din creier ar putea fi motivul pentru care are mai mult succes decât utilizarea exclusivă a altor terapiilor standard. Deoarece multe afecțiuni neurologice afectează conexiunile din creier, capacitatea muzicii de a activa simultan multiple zone poate ajuta la ocolirea acestor conexiuni cu probleme și la construirea unora noi, permițând, astfel, oamenilor să scape de anumite simptome, ori măcar să le gestioneze mai ușor. Deși e nevoie de mai multă cercetare înainte ca terapia muzicală neurologică să poată fi utilizată pe scară largă în sistemele de servicii medicale, primele rezultate ale studiilor arată cât de promițătoare este. Totodată, se fac cercetări pentru a descoperi dacă poate fi utilizată în maladii provocate de înaintarea în vârstă, precum demența senilă.