Main menu

header

884 15 1de Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta

Diabetul este o boală care nu se vindecă, iar tratamentele necesare sunt insulina sau medicamentele orale. O variantă mult mai eficientă este pompa de insulină, care ajută în creșterea calității vieții, la îmbunătățirea glicemiilor și la evitarea eventualelor complicații. Ines Nerina (foto) a fost diagnosticată cu diabet în urmă cu cinci ani și de atunci se informează și caută variante pentru ca viața ei să fie cât mai normală. Așa a descoperit pompa de insulină, pe care o recomandă diabeticilor de tip 1 și 2. Ne-a vorbit despre funcționarea, dar mai ales despre achiziționarea dispozitivului.

„Livrarea substanței se poate personaliza prin ajustarea dozelor”

884 15 2- Ines, care este povestea ta?

- Odată cu diagnosticul meu de diabet tip 1, am creat conceptul Type 1 Dreamer, care e dorința de a trăi frumos sub semnul diabetului. Așa a apărut comunitatea, asociația de pacienți, primul canal de YouTube despre diabet și primul magazin online de haine diabetice din România. Am testat mai multe tipuri de insulină, mai multe pompe, senzori și alte accesorii medicale, dar schema care mie mi se potrivește cel mai bine este pompa de insulină Medtronic MiniMed 780G cu inteligență artificială, conectată la senzorul de glicemie Guardian.

- Ce este această pompă de insulină?

- Este un dispozitiv medical folosit pentru tratamentul cu infuzie continuă de insulină pentru pacienții cu diabet de tip 1 și 2, cărora pancreasul nu le mai secretă deloc insulină.

- La ce ajută și cum funcționează?

- Ajută la administrarea insulinei mai ușor și contribuie la creșterea calității vieții pacientului cu diabet zaharat. Aceasta se administrează fie prin multiple injecții pe zi, fie prin pompa de insulină, care este superioară primei variante, pentru că livrarea substanței se poate personaliza prin ajustarea dozelor pe anumite perioade de timp, se poate suspenda sau modifica livrarea în contextul activității fizice, ajută la evitarea hipoglicemiilor severe etc. Dimensiunea unei pompe este mai mică decât a unui telefon mobil, în interiorul ei este un rezervor pe care pacientul îl umple cu insulină, iar din pompă pleacă un furtunaș către setul de infuzie care este inserat pe corp. Practic, arată ca o lavalieră cu fir prin care nonstop se livrează insulină în mod constant și pulsatil, așa cum ar face un pancreas sănătos. De fiecare dată când persoana cu diabet vrea să mănânce, tastează pe butoanele pompei cantitatea de carbohidrați de la masă, iar pompița va calcula doza de insulină în funcție de glicemie, de cantitatea de glucide, de parametrii pacientului și va livra astfel picătura perfectă de insulină.

„Suplimentarea se face când glicemia este mare”

- Căror pacienți le este recomandată?

- Este recomandată acelor pacienți care nu mai secretă deloc insulină, au mai mult de patru injecții pe zi, au fluctuații sau variații mari de glicemie, au hemoglobina glicozilată mai mare de 7% și, nu în ultimul rând, este un pacient instruit care cunoaște rația de insulină. Pompa permite livrarea insulinei pe două valuri: îi poți seta să îți livreze 60% din cantitatea necesară atunci când începi să mănânci pizza, iar restul de 40% îl va livra pe parcursul următoarelor 2 ore.

- Cum știm că avem nevoie de suplimentarea insulinei?

- Insulina se administrează prin setul de infuzie. Pleacă din rezervorul pompei, parcurge firul de 60-80 de centimetri de la rezervor la setul de infuzie inserat pe braț, de exemplu, iar prin acel cateter de plastic intră, ca printr-o poartă, insulină în corp. Știm că trebuie să suplimentăm insulina atunci când vedem că avem glicemii mari. De exemplu, dacă la ora 13:00 iau prânzul și la două ore de la masă, am o glicemie mai mare de 180 mg/dl, înseamnă că nu am calculat bine cantitatea de carbohidrați de la acea masă. Prin urmare, va trebui să „fac o corecție”, adică să mai fac o doză de insulină pe butoane cu ajutorul pompei.

„Cele de ultimă generație au inteligență artificială și sunt aproape 100% automate”

884 15 3- Cum se plasează și cum o purtăm?

- Fiind pacientă cu pompă, îmi doresc să îi încurajez pe cei ca mine să nu le fie rușine să își poarte cu mândrie dispozitivele medicale. Pompa are un clips care îi permite să fie agățată de bata de la pantaloni, la sutien, în buzunar etc. Ea trebuie să fie purtată nonstop lângă pacient pentru că pe piele este setul pe infuzie, acel cateter fiind conectat mereu la fir și la pompă. Cele de ultimă generație au inteligență artificială și sunt aproape 100% automate, astfel încât utilizatorul să nu mai trebuiască să intervină aproape deloc. În cazul pompelor mai vechi, pacientul o oprește atunci când vrea să evite o hipoglicemie, când face sport de intensitate fizică ridicată, iar acest lucru se face apăsând un buton. Firește că pacientul poate deconecta pompa oricând dorește, când merge la duș, la piscină etc.

- Cum se obține?

- Gratuit, iar faptul că pacienții din România pot beneficia de pompe și de senzori prin Programul Național de Diabet este succesul obținut prin eforturi colective: asociațiile active de diabet, iar aici cu bucurie pot să o includ și pe a mea, Type 1 Dreamers, ale medicilor care ne-au susținut demersurile și ale decidenților care au răspuns pozitiv la propunerile noastre. Contribuția mea personală în plus se îndreaptă către partea de educație și munca pe care o dedic informării pacienților prin zecile de filmulețele de pe YouTube, ca oamenii să știe că există aceste dispozitive, că se pot obține gratuit și îi învăț cum să își depună dosarul, ce documente le trebuie, cum să își revendice drepturile până la capăt și cum să utilizeze aceste pompe și senzori.

- Ce trebuie să facă pacientul care dorește o pompă de insulină?

- Trebuie să depună un dosar la Casa de Sănătate din județul de care aparține. O poate face și online cu ajutorul medicului curant. Documentele necesare sunt: copie de buletin/certificat de naștere, o cerere scrisă, un consimțământ al pacientului, referat de la medicul diabetolog, scrisoare medicală de la medicul de familie, buletinul cu analizele din ultimele șase luni și asta este tot!

„Pompa de insulină poate fi folosită de pacienții cu diabet de tip 1, cei cu diabet de tip 2, cu mai mult de trei-patru injecții pe zi, copii, adulți și femei însărcinate“

„Viaţa este îmbunătăţită şi uiţi, efectiv, că ai o afecţiune“

- Cum arată viața pacienților care aleg pompa de insulină?

- Arată normal, relaxant și frumos. E modul în care efectiv uiți că ai diabet. Înainte să am pompa de insulină, în fiecare noapte mă trezeam la ora 3:00, pentru că făceam hipoglicemie și oricât de fin ajustam doza, mereu se întâmpla ceva în toiul nopții. Cu pompa de insulină, dorm liniștită, fac sport fără pericol, merg în oraș ca orice tânăr fără griji și simt că trăiesc normal. Pompa de insulină are o funcție special concepută pentru ca pacientul să facă sport în siguranță. Pe de o parte, setează o țintă glicemică mai mare, de 150 mg/dl, pe parcursul efortului fizic tocmai pentru a reduce pericolul unei hipoglicemii, iar pe de altă parte nu face corecții de insulină dacă depistează o creștere în glicemie în timpul sportului.