Main menu

header

884 13 1de Ștefania Băcanu şi Tatiana Solomon

Biopsia cutanată este o procedură medicală folosită frecvent în practica dermatologică, pentru stabilirea diagnosticului. Este un examen utilizat în egală măsură pentru depistarea afecţiunilor cutanate inflamatorii, autoimune, respectiv canceroase. Denisa Georgescu, medic specialist dermatolog la clinica Leventer Centre, ne-a vorbit despre această procedură extrem de importantă și utilă fără de care nu se poate stabili cu exactitate tipul de afecțiune a pielii și care sunt bolile pe care le poate detecta.

„Există peste 3.000 de diagnostice cu aceleași cinci semne clinice”

- Ce este biopsia cutanată?

- Biopsia cutanată reprezintă o procedură medicală ce ajută la stabilirea unui diagnostic de certitudine precum și la stadializarea anumitor afecțiuni. Pentru problemele medicale ale pielii există peste 3.000 de diagnostice care au aceleași cinci semne clinice, putând fi confundate foarte ușor. Astfel, ele se pot diferenția doar la nivel microscopic. Fiecare afecțiune a pielii, fie că vorbim despre psoriazis, despre alte boli autoimune sau cancer de piele, are o „semnătură” proprie pe care un medic dermatopatolog, cu ajutorul biopsiei de piele, o poate descifra pentru a oferi un diagnostic de certitudine. De aceea, analiza microscopică a pielii este standardul de aur pentru diagnosticul de certitudine al bolilor de piele.

- Ce presupune procedura?

- Primul pas înainte de orice procedură medicală este consultația. Examenul clinic sugerează un diagnostic, dar biopsia îl certifică. Pentru că nu este întotdeauna suficient, medicul dermatolog poate recurge la biopsia cutanată pentru a face distincție între afecțiunile asemănătoare, prin studiul structurii pielii la microscop. Biopsia de piele furnizează dovada științifică a bolii pe care un pacient o are. De cele mai multe ori, este o manevră simplă, minim-invazivă, care poate fi executată cu ușurință în cabinetul medicului dermatolog. Implică recoltarea unei probe de țesut pentru a putea fi analizată la microscop de către medicul anatomopatolog în vederea stabilirii unui diagnostic cert. În clinica Dr. Leventer Centre, biopsia este realizată de medicul dermatolog, în sala de intervenții, sub anestezie locală. Acesta va decide, în funcție de afecțiunea pacientului, ce modalitate de prelevare a biopsiei se pretează cel mai bine. Fragmentul de țesut este evaluat imediat în laboratorul de histopatologie al clinicii. Medicul furnizează un rezultat scris, ce include diagnosticul de certitudine și diferite date prognostice pe baza cărora vor fi luate deciziile terapeutice ulterioare. În anumite situații, pentru a ajunge la un diagnostic corect, sunt necesare teste suplimentare, precum colorații speciale sau imunohistochimie.

„Se identifică patru tipuri de test”

884 13 2- Câte tipuri de biopsie există?

- Biopsia cutanată poate fi de patru tipuri: biopsie shave, care se realizează în general în tumori cutanate de tipul carcinoamelor sau pentru tumori benigne. Apoi, biopsie punch în care se utilizează un instrument de diferite diametre: 4, 6 sau 8 mm, cel mai frecvent. Al treilea tip este biopsia excizională utilizată în cazul tumorilor și presupune îndepărtarea în întregime a formațiunii tumorale. Realizăm acest tip de biopsie mai ales în cazul suspiciunii de melanom, când este necesară analiza întregii tumori la microscop și nu doar a unei părți din ea. Și al patrulea tip, biopsia incizională - se îndepărtează cu bisturiul sau prin punch un fragment dintr-o formațiune tumorală.

- Când este indicată biopsia cutanată, în ce situații?

- Biopsia este indicată într-o multitudine de afecțiuni cutanate, de la tumori până la erupții din bolile inflamatorii sau autoimune. De exemplu, în cazul melanomului, cancerul de piele cu risc crescut de mortalitate, în stadializarea bolii sunt esențiale anumite criterii histopatologice care pot fi obținute doar prin biopsie.

„Este esențială în diferențierea formațiunilor, de exemplu: nev atipic - melanom”

- Mai exact, ce alte bolile poate identifica?

- Este utilă în identificarea tumorilor cutanate, fie că sunt maligne precum carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular, melanomul, fie benigne sau anexiale. Este esențială în diferențierea formațiunilor benigne de cele maligne, de exemplu: nev atipic - melanom, keratoza actinică - carcinom. De asemenea, realizăm biopsie cutanată în diagnosticarea afecțiunilor autoimune: lupus, pemfigus vulgar sau pemfigoid bulos, în afecțiuni inflamatorii de tip eczeme, psoriazis, lichen plan, cât și în erupții alergice acute precum erupțiile postmedicamentoase.

- Pot apărea complicații în urma biopsiei cutanate?

- Complicațiile unei biopsii cutanate sunt aceleași cu ale oricărei alte intervenții chirurgicale la nivelul pielii: risc de suprainfecție, sângerare, dehiscență, aspectul cicatricei, însă acestea pot fi prevenite prin îngrijirea corectă postintervenție.

„În unele situații, medicul histopatolog poate solicita teste/colorații suplimentare”

- Ce pot indica rezultatele? Când și cine le interpretează?

- Rezultatul biopsiei va fi furnizat de către medicul histopatolog după prelucrarea piesei și vizualizarea la microscop. În mare parte din cazuri, vom primi un diagnostic de certitudine și posibil și o stadializare în funcție de patologie. În unele situații, medicul histopatolog poate solicita teste/colorații suplimentare care îl pot ajuta în stabilirea diagnosticului sau a stadiului bolii. Rezultatele vor fi interpretate ulterior de către medicul dermatolog, care va stabili și planul de tratament.

- Ce urmează după biopsie?

- După primirea rezultatului medicul va informa pacientul și îi va explica ce înseamnă mai exact afecțiunea pentru care s-a realizat biopsia. Pacientului i se vor explica metodele de tratament disponibile și se va stabili de comun acord conduita terapeutică.

„În cazul biopsiilor care necesită sutură chirurgicală, pacientul trebuie să evite efortul fizic intens, mișcările ample sau bruște până la îndepărtarea firelor de sutură“

„Ghidarea se face în funcţie de tipul tumorii“

- Dacă rezultatele indică o formă de cancer, ce urmează?

- Pașii diferă în funcție de tipul de tumoră. În cazul carcinoamelor este indicată, în funcție de localizare, excizia prin microchirurgie Mohs sau excizia chirurgicală clasică cu margine de siguranță. În cazul diagnosticării unui melanom, se va realiza o reexcizie cu margine de siguranță, iar în funcție de stadializare, poate fi necesară și operația pentru analiza ganglionului santinelă precum și o serie de investigații imagistice și consult oncologic. Pacientul care a primit un diagnostic de cancer de piele va fi ghidat pas cu pas de medicul dermatolog și va rămâne în evidență pentru controale periodice.