de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Copiii, stresaţi la fel ca adulţii după pandemie
Un studiu recent, derulat în SUA, a pus în evidență faptul că pandemia a lăsat urme adânci în echilibrul emoțional al copiilor. Potrivit rezultatelor cercetării, printre cei mai mari factori de stres pentru cei mici s-au dovedit a fi întoarcerea la școală (44%), adaptarea la învățarea la distanță (38%) și doliul după pierderea unor persoane dragi (28%). De asemenea, peste jumătate dintre părinții care au răspuns la chestionare afirmă că lipsa reperelor vieții sociale - participarea la ceremonii de absolvire și la aniversări - a avut un impact negativ asupra stării emoționale a copilului lor.
Mersul alert scade vârsta biologică
Cercetătorii de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, care au studiat genele a 400.000 de britanici, au descoperit o legătură clară între mersul rapid și vârsta biologică redusă. Participanții mai rapizi aveau telomeri mai lungi. Oamenii de știință consideră că lungimea telomerului este un marker al vârstei biologice și este legat de o serie de simptome asociate cu îmbătrânirea, cum ar fi fragilitatea. Pe baza rezultatelor, cercetătorii britanici estimează că o viață de mers rapid ar putea reduce vârsta biologică a unui individ cu până la 16 ani.
Munca în exces dăunează sănătăţii mintale
Potrivit rezultatelor unei cercetări derulate în cadrul Universității din Ohio, SUA, munca fără timp liber dăunează sănătății mintale. Unul dintre argumentele cercetătorilor a fost acela că participarea voluntarilor implicați în experiment la activități de agrement s-a dovedit capabilă de a scădea nivelurile de stres. Pe de altă parte, în cazul participanților care consideră activitățile de petrecere a timpului liber ca fiind neproductive sau care muncesc fără pauze s-a manifestat un plus de anxietate și de depresie.
Chimicalele de uz casnic afectează ficatul
Potrivit rezultatelor unei cercetări derulate în cadrul Școlii de Medicină „Keck” a Universității California, chimicalele sintetice foarte rezistente folosite în locuințe, de la mobilier la ambalajele alimentare și de la vase de gătit antiaderente la covoare, mobilier și îmbrăcăminte impermeabilă afectează ficatul tuturor celor care intră în contact cu aceste substanțe. Experții au demonstrat o legătură între acești compuși utilizați pe scară largă și leziunile hepatice, întrucât chimicalele se descompun foarte lent și pot contamina țesuturile umane.