Main menu

header

885 12 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Un screening neurologic făcut acasă este promisiunea pentru viitorul nu foarte îndepărtat pe care o face o echipă de experți americani, care a realizat o aplicație specială, prin care un simplu selfie al ochilor detectează eventuale probleme cognitive.

Poate descoperi ADHD

Un smartphone va fi suficient, în perioada următoare, pentru a depista ADHD, arată specialiștii de la Universitatea California-San Diego, care au creat o aplicație deosebită. Concret, aceste înregistrări oculare vor evalua sănătatea cognitivă și vor putea „da alarma” dacă ceva nu este în regulă. Aplicația folosește atât o cameră cu infraroșu apropiat, încorporată în majoritatea telefoanelor inteligente noi disponibile astăzi, cât și o cameră selfie obișnuită, pentru a urmări dilatările pupilei. Aceste măsurători pot ajuta apoi la evaluarea stării cognitive a unei persoane, explică autorii studiului. „Sunt încântat de potențialul de a folosi această tehnologie pentru a scoate screeningul neurologic din laboratoarele clinice și a-l introduce în casele oamenilor”, afirmă cercetătorul Colin Barry, autorul studiului.

Urmărește modificările diametrului pupilei

Ochii unei persoane pot oferi inclusiv informații despre sănătatea mintală. De pildă, atunci când cineva se gândește profund la o sarcină grea sau aude un sunet puternic neașteptat, pupilele tind să se extindă. Aplicația urmărește îndeaproape modificările diametrului pupilei printr-un test de răspuns. Cercetătorii cred că acest test pentru ochi poate detecta rapid și chiar monitoriza mai multe tulburări neurologice. „Un instrument scalabil de evaluare a smartphone-urilor care poate fi utilizat pentru screeninguri la scară largă ar putea facilita dezvoltarea de teste de răspuns minim-invazive și ieftine pentru a ajuta la detectarea și înțelegerea bolilor precum Alzheimer. Acest lucru ar putea avea un impact imens asupra sănătății publice”, susține specialistul Eric Granholm.

Performanțe similare pupilometrului

Aplicația concepută de echipa de experți americani folosește camerele cu infraroșu apropiat ale smartphone-urilor pentru a detecta și urmări irisul, inclusiv în cazul ochilor cu nuanțe închise a irisului. În plus, aplicația folosește o imagine color tradițională realizată cu camera selfie pentru a măsura distanța dintre smartphone și utilizator. Sistemul convertește apoi dimensiunea pupilei în unități de milimetri. Măsurătorile efectuate de aplicație au fost comparabile cu cele efectuate de un dispozitiv numit pupilometru, pe care oamenii de știință îl consideră „standardul de aur” pentru măsurarea dimensiunii pupilei.

Aplicația este capabilă să calculeze dimensiunea pupilei foarte precis - până la submilimetru - în numeroase culori de ochi (Universitatea California-San Diego)

Dotări speciale pentru vârstnici

Echipa de specialiști a inclus o serie de funcții menite să facă aplicația mai ușor de utilizat pentru adulții în vârstă. Autorii studiului au lucrat direct cu un grup de vârstnici, pentru a proiecta o interfață simplă a aplicației. Caracteristicile includ comenzi vocale, instrucțiuni bazate pe imagini și o lunetă de plastic accesibilă, pentru a ajuta la direcționarea privirii utilizatorului către camera de pe smartphone. În continuarea proiectului, specialiștii americani și-au propus să adapteze aplicația la modele de telefoane mobile mai vechi.