Main menu

header

887 15 1de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea

Analizele de sânge uzuale sunt necesare și chiar obligatorii cel puțin o dată pe an. În unele cazuri sunt indicate mai des și mai amănunțite. La fel se întâmplă și cu urocultura și sumarul de urină, două examene medicale extrem de importante care pot detecta o serie de afecțiuni. De aceea, specialiștii recomandă recoltarea măcar o dată pe an, dacă nu se impune altfel. Dar, oare știm, cum se recoltează corect? Care este diferența dintre cele două analize? Cătălina Pușcașu (medalion), medic de familie la Clinica Regina Maria, ne-a dat toate informațiile necesare despre cum și când se efectuează corect aceste examene medicale.

„Nu mâncați și nu beți nimic cu 8-12 ore înainte”

- Doamna doctor, în primul rând, ce trebuie să ştim înainte să mergem la analize?

- De obicei, recoltarea analizelor se face pe nemâncate. Acest lucru înseamnă să nu mâncaţi și să nu beţi nimic în afară de apă, cu 8-12 ore înainte de recoltarea de sânge pentru analize. De asemenea, este important să nu fumați, să nu mestecați gumă (chiar dacă este fără zahăr), să nu beți cafea, chiar dacă este neîndulcită, și să nu faceți sport înainte de recoltare. Este important un repaos de minimum 15 minute, să fiți liniștiți și odihniți. Dacă urmați un tratament pentru o boală cronică, luați medicamentele așa cum v-au fost prescrise de medic. De asemenea, întrebați medicul dacă puteți să luați sau nu anumite medicamente fără rețetă.

- Ce este strict interzis? Ce alimente nu avem voie să consumăm?

- În funcție de analizele recomandate, medicul vă poate da indicație de dietă chiar cu 1-2 zile înainte de recoltare. De exemplu, sunt analize în timpul sarcinii care presupun o dietă săracă în grăsimi, cu 24 de ore înainte de ziua recoltării.

„Igiena matinală este foarte importantă înainte de recoltare”

887 15 2- Iar ca şi perioadă din lună, în cazul femeilor, când este mai bine, înainte sau după menstruaţie?

- Majoritatea analizelor uzuale nu au legătură cu ciclul menstrual, iar în cazul analizelor hormonale, veți primi indicație de recoltare. Există, în funcție de suspiciunea de diagnostic, mai multe variante de a recolta analizele hormonale, împărțite pe zile ale ciclului menstrual, și chiar pe ore. Cortizolul, de exemplu, se recoltează dimineața, în jurul orei 8:00.

 - Dacă avem de făcut analize de urină, cum procedăm?

- Pentru analizele de urină este important, în primul rând, ca pacienții să aibă recipientele necesare, ideal luate de la laboratorul sau clinica unde vor fi duse probele. Este foarte importantă igiena matinală înainte de recoltare. Adică, trebuie să vă spălați înainte de a strânge probele de urină.

- Mai exact, cum recoltăm corect?

- Etapele unei recoltări corecte sunt: igiena locală, primul jet de urină se elimină în vasul de toaletă, apoi jetul din mijloc, în recipientul pentru sumarul de urină, și ultima parte a urinării trebuie să fie făcută în recipientul pentru urocultură.

- Ce este sumarul de urină? Ce posibile afecțiuni poate detecta?

- Examenul complet de urină este denumirea completă și cuprinde sumarul de urină și sedimentul urinar. Acest examen analizează urina din punct de vedere fizic, chimic și microscopic. Sumarul cuprinde determinarea caracterelor fizice (culoare, aspect, greutate specifică), chimice (pH, proteine, glucoză, corpi cetonici, hematii, bilirubină, urobilinogen, leucocite, nitriți), iar sedimentul presupune identificarea la microscop a elementelor obținute (leucocite, hematii, celule epiteliale, mucus urinar, levuri, cilindrii, cristale, saruri, spermatozoizi, Trichomonas vaginalis).

„Se recomandă de câte ori este necesar, în funcție de simptomatologie”

- Dar urocultura?

- Urocultura presupune însămânțarea pe un mediu de cultură și identificarea germenilor care cresc pe acest mediu și apoi obținerea unei antibiograme în vederea efectuării unui tratament țintit cu antibiotice.

- Cât de des este recomandat să se facă aceste analize? Atât sumarul, cât şi urocultura?

- Sunt analize care se recomandă ori de câte ori este nevoie, în funcție de simptomatologie și de indicația medicală.

„Unele alimente pot influența culoarea urinei”

- Ce alimente pot modifica urina şi, implicit, rezultatul analizelor?

- Alimentele colorate pot influența culoarea urinei. De exemplu, consumul de sfeclă, care este un aliment care face parte din această categorie.

- Dar din categoria medicamentelor?

- Bineînțeles că și medicamentele pot modifica urina. De aceea este important ca medicul care interpretează analiza să știe ce tratament și ce pastile ia pacientul.

- Antibioticele pot modifica urina?

- De cele mai multe ori, sumarul de urină nu este modificat de antibiotice, însă urocultura poate fi fals negativă, dacă se recoltează în timpul tratamentului cu antibiotic.

„Prezența glucozei înseamnă un diabet decompensat”

- De ce se fac aceste analize? În ce situaţii sunt indicate?

- Urocultura se recomandă în situația unei suspiciuni de infecție urinară, iar sumarul de urină face parte din setul de analize uzuale. El ne poate da informații asupra stării de hidratare a pacientului, asupra dietei (vegetarienii au un pH alcalin, de exemplu), asupra diferitelor tipuri de probleme renale. Prezența glucozei în urină înseamnă un diabet decompensat, proteinuria pentru o anumită valoare înseamnă un grad de insuficiență renală etc.

- Ce se întâmplă în cazul unor valori modificate?

- În funcție de tipul modificărilor apărute și de restul investigațiilor efectuate, se poate pune un diagnostic și, eventual, un tratament, sau să continue investigațiile, iar în cazul unei uroculturi pozitive, se identifică germenul responsabil de infecție și se poate da tratament țintit conform antibiogramei.

„Pentru analizele de urină este important să aveți recipientele necesare, ideal luate de la laboratorul sau clinica unde vor fi duse probele“

„Urocultura pune un diagnostic de infecție urinară, iar sumarul de urină ne ajută în boala cardiovasculară, în bolile renale sau litiaze renale“

„Urocultura ar trebui repetată la şapte-zece zile de la terminarea tratamentului cu antibiotic“

 - Se urmează un tratament?

- În cazul unei uroculturi pozitive, de obicei, da. Iar în cazul sumarului de urină al cărui conținut este schimbat, depinde de ce indice a fost modificat. De exemplu, o densitate urinară crescută, cu urină de culoare mai închisă, fără alte modificări ale sumarului, are ca și indicație o hidratare corectă a pacientului, deoarece sunt semne de deshidratare.

- După tratament, se repetă analiza? La cât timp?

- Sumarul de urină se repetă conform indicației medicului, în funcție de modificarea apărută și de recomandările pentru corecția acesteia. În cazul uroculturii, ar trebui repetată la şapte-zece zile de la terminarea tratamentului cu antibiotic, sau conform indicației medicului specialist.