Main menu

header

887 13 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Adenovirusul este un virus despre care mulţi nu au auzit, dar el nu e deloc de neglijat. Acesta afectează de obicei ochii, tractul respirator superior sau inferior şi cauzează diferite boli cum ar fi bronșita acută sau pneumonia virală. Se transmite foarte rapid, dar se poate preveni prin spălatul mâinilor cât mai des şi evitarea interacţiunii cu persoane contaminate. Medicul infecţionist Carmen Dorobăţ (medalion) ne-a explicat pe larg ce sunt şi cum se manifestă adenovirusurile, dar şi cum putem scăpa de ele.

„Pacienții prezintă semnele clasice ale unei răceli”

- Ce este adenovirusul?

- Adenovirusul face parte din categoria de virusuri cu transmitere respiratorie, care este frecvent răspândit în anotimpul rece. Reprezintă unele dintre cele mai complexe virusuri ce se găsesc la majoritatea tipurilor de vertebrate, inclusiv pești sau oameni. Adenovirusul este o condiţie medicală ce afectează persoanele de orice vârstă.

- Ce simt pacienţii care contractează o adenoviroză?

- Pacienții care contractează o adenoviroză prezintă semnele clasice ale unei răceli: febră, dureri de cap, dureri în zona faringo-amigdaliană, rinoree, pentru o perioadă de trei-cinci zile.

„Se contractează prin picături de tuse sau strănut”

887 13 2- Cum se manifestă? Care este simptomatologia?

- Simptomatologia poate varia în funcție de starea imunitară a pacientului, de la ușoară la severă. Adenovirozele pot evolua mai dificil, în cazul pacienților cu capacitate scăzută de apărare a organismului. Vorbim despre cei în vârstă, pacienţii diabetici, pacienţii cu boală cronică cardiacă/renală, sau cei aflați în chimioterapie sau radioterapie. La aceștia, de regulă, apar complicații prin suprainfecții bacteriene: faringo-amigdalită, pneumonie, bronhopneumonie. Dezvoltarea unei astfel de complicații poate determina o evoluție nefavorabilă, impunând internare în spital pentru terapie corespunzătoare și chiar internare în compartimentul de Terapie Intensivă, dacă apar disfuncții grave de organ. De asemenea, adenovirusurile pot provoca următoarele patologii: infecții oculare, infecții ale ganglionilor limfatici regionali, cheratoconjunctivita epidemică, infecții genito-urinare, neurologice şi otită medie. Persistența simptomatologiei peste cinci zile indică, de regulă, o suprainfecție bacteriană. În acest moment, pacientul trebuie să se prezinte pentru investigații suplimentare (examen radiologic pulmonar, analize de sân- ge), pentru a hotărî o eventuală administrare de antibiotic.

- Cum se transmite?

- Transmiterea adenovirusului se face în principal prin picături de tuse sau strănut, contact direct cu secrețiile oro-nazale ale pacienților, ingestia de apă sau alimente contaminate sau atingerea unei suprafețe contaminate. Adenovirusul poate supraviețui pe diverse straturi, în diverse locuri pentru o perioadă mai lungă, fiind rezistent la dezinfectanții lipidici, dar inactivat de căldură, formaldehidă și înălbitor.

„În cazuri severe, este indicată o ecografie la nivelul toracelui”

887 13 3- Cum putem diferenția adenovirusul de alți viruși cu o simptomatologie similară?

- Este greu să diferențiem o adenoviroză de alte boli virale cu transmitere respiratorie - gripă, COVID-19, viroze - determinate de virusul sincițial respirator. Adenovirozele, indiferent de tipul de adenovirus, nu se deosebesc prin simptomatologie sau tratamentul ce trebuie administrat, lăsând imunitate pentru tipul respectiv de adenovirus. Ca urmare, cine a avut o adenoviroză poate prezenta o reinfecție cu un alt tip de adenovirus.

- Şi cum stabilim diagnosticul?

- Diagnosticarea se face doar în urma unui control medical amănunţit, ce presupune un examen fizic, o anamneză ce priveşte simptomele, dar şi realizarea unor teste pentru depistarea virusului în organism. În unele cazuri, în funcţie de manifestare, medicul poate recomanda analizarea probelor de salivă, sânge sau fecale. În cazuri mai severe, este indicată o ecografie la nivelul toracelui, tot la recomandarea medicului.

Virușii se transmit cu ușurință de la o persoană la alta, deoarece la temperatura camerei pot supraviețui timp de 14 zile sau chiar mai mult

În cazul pacienţilor cu adenovirus, pot apărea suprainfecţii bacteriene: faringo-amigdalită sau pneumonie

Infecția cu adenovirus este însoțită de afectarea membranelor mucoase ale sistemului respirator, ale ochilor, ale sistemului digestiv și cel limfatic

„Nu există tratament specific“

- Cum le tratăm?

- Nu există un tratament antiviral specific împotriva adenovirusurilor. De regulă, se tratează simptomatologia și posibilele complicații ce apar. Se pot administra antipiretice, analgezice, antiemetice, suplimentare cu oxigen și o hidratare adecvată. Din nefericire, până în momentul de față, nu s-a scos un vaccin specific în acest sens, cum avem, de altfel, în cazul infecției cu virusul gripal sau cu SARS-CoV-2. De fapt, remediul tuturor acestor afecțiuni virale este același: tratament simptomatic (antitermice, antitusive, antiinflamatoare necortizonice).