Main menu

header

888 14 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Monica Rădulescu (foto) a fost jurnalist de televiziune. A lucrat în presă 10 ani, iar din 2019 a trecut în tabăra PR-ilor, pe zona medicală. Intrând zilnic în contact cu tot soiul de afecțiuni, patologii, dar și specialiști și văzând că oamenii sunt interesați de sănătatea lor doar atunci când îi doare ceva, s-a gândit să scoată un ghid cu care să vină în ajutorul celor care ignoră, nu au timp sau, din alte motive, nu merg la medic atunci când trebuie. În rândurile de mai jos, găsiți conținutul acestui ghid, ce analize și controale sunt absolut recomandate și când.

„Cancerul de sân este principala cauză de mortalitate”

- Monica, de când activezi în domeniul medical?

- Să fac un calcul: sunt zece ani de când activez în zona asta de sănătate: șapte dintre ei sunt în televiziune ca reporter la emisiune medicală și trei ca PR-ist în același domeniu.

- Cum a luat naştere acest ghid complet de consultaţii? Cum te-ai gândit să faci acest îndrumar de ajutor, de altfel, pentru toată lumea?

- Ghidul a luat naștere din nevoia de a vorbi mai mult despre prevenție. Ați făcut și voi o mulțime de articole și știți cât de prost stă România la capitolul acesta. Din păcate, ajungem la medic doar atunci când ne doare ceva. Dacă este să ne uităm la statistici, cifrele arată foarte urât: suntem campioni - în sensul rău al cuvântului. La noi în țară, cancerul de sân este principala cauză de mortalitate la femei, iar în ceea ce îl privește pe cel de col uterin, suntem pe primul loc în UE la deces cauzat de această boală. Este foarte trist și lucrurile se pot îndrepta într-o direcție mai bună, dacă ne educăm. Ghidul pe care l-am creat este un pas mic, foarte mic, dar cred că ține de noi, jurnaliști și cei din PR să încercăm să mișcăm lucrurile.

„Informațiile se adresează femeilor de toate vârstele”

888 14 2- Ce conţine acest ghid?

- Ghidul are 46 de pagini și conține informații despre cele mai importante consultații periodice pe care este bine să le facă orice femeie. Este structurat pe capitole cu detalii despre aceste vizite medicale. În ghid veți găsi de la analizele de bază, mersul la ginecolog și controlul sânilor, la consultația dermatologică, oftalmologică și stomatologică plus bonus două subcapitole speciale: unul despre sănătatea mintală, și ultimii ani ne-au arătat cât de importantă este, și altul cu tips&tricks despre cum să îți planifici timpul astfel încât să ajungi la toate controalele. Foarte important de precizat aici este faptul că am conceput ghidul cu ajutorul unor specialiști, deci informațiile sunt validate medical. Ghidul poate fi descărcat de pe site-ul meu: www.monicaradulescu.eu.

- Cui se adresează informaţiile?

- Informațiile se adresează femeilor de toate vârstele. Chiar și adolescentelor pentru că educația pentru sănătate trebuie să înceapă cât mai devreme, pentru a nu avea probleme mai târziu.

„Faceți ecografie și mamografie regulat”

- Ce ideile principale trebuie să rămână în mintea cititorului?

- Cea mai importantă idee este să nu își neglijeze sănătatea, să nu aștepte să doară ceva ca să se prezinte la medic. Ține de fiecare dintre noi să facem asta din respect față de noi înșine, față de corp.

- Care sunt controalele şi analizele obligatorii pe care orice persoană trebuie să şi le facă cel puţin anual? Pe capitole, aşa cum ai specificat în ghid.

- Da, spuneam că acest ghid este structurat pe capitole și prima recomandare ar fi analizele de bază, care nu ar trebui făcute după sărbători. Spun asta și mă amuz că îi povesteam medicului de familie care m-a ajutat la acest capitol că eu fac analizele la începutul anului. Deci nu imediat după sărbători când mai facem excese și este posibil să ne trezim cu valori mai crescute. Un control important pentru orice femeie este cel ginecologic, care include consultația clasică, recoltarea testului Papanicolau și controlul sânilor. În acest capitol am povestit inclusiv despre cum alegem ginecologul potrivit, de ce să nu ne fie rușine să mergem la medic și ce nu îl interesează pe specialist. De exemplu, nu îl interesează dacă ești epilată. (râde) Este bine să ne facem ecografie și mamografie, în funcție de vârstă. Specialiștii recomandă ultimul control menționat după vârsta de 40 de ani. Apoi, ar mai fi controalele la dermatolog, oftalmolog și stomatolog.

„Testul Papanicolau, obligatoriu o dată la trei ani, iar tipajul HPV, o dată la cinci ani”

- Că tot ai vorbit despre perioada în care e indicat să facem analizele, cât de des ar trebui făcute?

- Analizele de bază le putem face o dată pe an cu trimitere de la medicul de familie. Biletul are valabilitate o lună, dacă boala este acută și trei, dacă vorbim despre una cronică. Fără nicio scuză, trebuie să mergem o dată pe an la ginecolog pentru un control de rutină. Testul Papanicolau se face o dată la trei ani, dacă nu se impune altfel, iar tipajul HPV o dată la cinci ani. O dată pe an trebuie să facem și o ecografie de sân dacă avem sub 40 de ani. După această vârstă, o dată la doi ani, este recomandată mamografia, cum spuneam. La dermatolog ar trebui să ajungem o dată pe an pentru un control de rutină sau oricând ne îngrijorează ceva. Stomatologul ne așteaptă pentru consultația periodică o dată la șase luni sau de fiecare dată când avem probleme, iar la oftalmolog ar fi bine să mergem o dată la doi ani până la vârsta de 50 de ani și oricând simțim că ceva nu este în regulă.

- În alcătuirea acestui ghid, ai stat de vorbă cu medici, care au oferit informaţii esenţiale pentru sănătatea noastră. Care au fost concluziile lor, care este poziția oamenilor?

- Depinde. Sunt oameni care se interesează de sănătatea lor și merg periodic la controale, însă sunt mai mulți cei care nu o fac și au nevoie de ajutor.

„Analizele de bază le putem face o dată pe an cu trimitere de la medicul de familie. Biletul are valabilitate o lună, dacă boala este acută, și trei, dacă vorbim despre una cronică“

„Din păcate, ajungem la medic doar atunci când doare ceva. Dacă este să ne uităm la statistici, cifele arată foarte urât“

„Nu ajungem la medic pentru că «nu avem timp» sau «ne este ruşine»“

- Tu ai realizat acest ghid plecând de la ideea prevenţiei. Care este proporţia între cei care aleg varianta prevenţiei şi cei care ajung la medic când, cel mai probabil, este târziu?

- Aș vrea să zic că balanța înclină înspre cei care aleg varianta prevenției, dar nu este așa. O arată și cifrele, dar cred că putem modifica asta. Nu putem schimba lumea, dar pas cu pas, și prin materialele pe care le faceți voi, oamenii pot deveni ceva mai conștienți atunci când vine vorba despre sănătatea lor.

- De ce crezi că sunt reticenţi oamenii în a merge la medic?

- Sunt o mulțime de motive pentru care nu ajungem la medic. De la „nu avem timp”, „nu ne doare nimic”, până la „ne este rușine”.