Main menu

header

888 12 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Inginerii și oamenii de știință britanici au dezvoltat un concept robotic complet nou, care poate ajunge la unele dintre cele mai mici tuburi bronșice din plămâni, pentru a preleva mostre de țesut sau pentru a oferi terapie.

Fără radiografii în timpul procedurii

Cunoscut ca robotul cu tentacul magnetic, noul dispozitiv măsoară doar doi milimetri în diametru. Cu ajutorul unor magneți plasați pe corpul pacientului, robotul este ghidat în poziție. Mecanismul a fost dezvoltat de o echipă de ingineri, oameni de știință și clinicieni cu sediul la Laboratorul STORM, de la Universitatea din Leeds, Anglia, și reprezintă o realizare de pionierat în utilizarea sistemelor robotice folosite a ajuta procedurile medicale. Deși aflat în stadiu de demonstrație în cadrul unor teste de laborator, noul robot își continuă parcursul spre utilizarea pe pacienți, notează revista Soft Robotics. „Sistemul nostru folosește un sistem de ghidare magnetic autonom, care elimină nevoia ca pacienții să fie radiografiați în timp ce procedura este efectuată”, explică specialistul Pietro Valdastri.

Ghidare personalizată pentru fiecare pacient

888 12 2În prezent, medicii folosesc un bronhoscop pentru a efectua o examinare a plămânilor și a căilor respiratorii. Din cauza dimensiunii sale, bronhoscopul poate „călători” doar până la nivelurile superioare ale arborelui bronșic. Pentru a pătrunde mai adânc în plămâni, un cateter sau un tub fin este trecut prin bronhoscop și apoi în tuburile mai mici ale plămânilor. Dar medicii au mișcările limitate în ceea ce privește modul în care pot muta bronhoscopul, ceea ce face dificilă navigarea instrumentului și a cateterului până acolo unde sunt necesare. Robotul cu tentacul magnetic a fost dezvoltat tocmai pentru a fi mult mai manevrabil și folosește un sistem de ghidare robotizat, care poate fi personalizat pentru fiecare procedură și fiecare pacient.

„Un robot sau cateter cu tentacul magnetic care măsoară doi milimetri și a cărui formă poate fi controlată pentru a se conforma anatomiei arborelui bronșic poate ajunge în majoritatea zonelor plămânului și ar fi un instrument clinic important în investigarea și tratamentul posibilului cancer pulmonar“ (Pietro Valdastri, Universitatea din Leeds)

Tehnologia, folosită şi în colonoscopie

Pentru a dezvolta sistemul robotic, echipa de cercetare a realizat un dispozitiv mic, flexibil și capabil să navigheze în trăsăturile anatomiei arborelui bronșic. Pentru a reduce dimensiunea robotului, cercetătorii l-au fabricat dintr-o serie de segmente cilindrice interconectate. Datorită prezenței particulelor magnetice, acestea se pot mișca oarecum independent, sub efectul unui câmp magnetic extern. Rezultatul este un robot extrem de flexibil, capabil să se schimbe ca formă și suficient de mic pentru a evita „agățarea” structurilor anatomice din plămâni. Traseul prin arborele bronșic este planificat din scanări preoperatorii ale plămânilor și programat în sistemul robotizat. Pe măsură ce magneții din afara pacientului se mișcă, particulele magnetice din segmentele cateterului își schimbă forma sau direcția, permițând robotului să fie ma- nevrat prin plămâni și către un loc al unei leziuni suspecte. Tehnologia magnetică este, de asemenea, în centrul unui sistem de colonoscopie robotizată, mai ușor de utilizat de către personalul medical și mai puțin invaziv pentru pacienți.