de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna
Conform specialiştilor, peste 80% din populaţia adultă se confruntă cu dureri de spate lombare la nivel mondial, cauzate frecvent de o postură greşită. Aşa apare sciatica, termenul care descrie manifestarea durerii resimţite în partea de jos a spatelui. Disconfortul sciatic este provocat de compresia nervului sciatic, este profund, şi poate înrăutăţi calitatea vieţii individului. Doctor Nadina Liculescu (foto), medic primar Medicina Fizică şi de Reabilitare&Terapia Durerii, la Clinica Provita, ne-a vorbit despre această problemă des întâlnită, cum o prevenim, dar şi cum o tratăm în funcţie de stadiul în care se află.
„Durerea se remifică la nivelul feselor, al şoldului şi în jos pe picior”
- Ce este nervul sciatic şi care este rolul lui?
- Nervul sciatic este cel mai mare nerv din organism, fiind alcătuit prin unirea fibrelor din cinci rădăcini nervoase, situate la nivelul coloanei vertebrale, atât în segmentul lombar, cât şi sacral, traiectul lui întinzându-se până la călcâi. Există câte un nerv sciatic pe fiecare membru inferior. Acesta controlează articulaţiile şoldului, ale genunchiului şi ale gleznei, precum şi funcţionarea întregii musculaturi de la nivelul membrului inferior. De asemenea, răspunde de sensibilitatea acestui membru, atât superficială, cât şi profundă.
- Dar sciatica, ce este?
- Sciatica este termenul utilizat pentru a descrie durerea care iradiază de-a lungul traiectului acestui nerv, care se ramifică la nivelul feselor, şoldului şi în jos, apoi. De obicei, sciatica afectează un singur membru odată.
„Un simptom frecvent este amorţeala”
- Există mai multe stadii de manifestare a sciaticii?
- În funcţie de durata simptomatologiei şi de teritoriul de afectare, putem vorbi despre: sciatica acută - când durerea se instalează patru-opt săptămâni, poate fi gestionată la domiciliu şi necesită un tratament de scurtă durată; sciatica cronică - în care durerea persistă mai mult de opt săptămâni, are nevoie de tratament medicamentos susţinut, uneori chirurgical; sciatica alternantă - în care durerea poate afecta membrele inferioare alternativ, cauza o poate reprezenta un proces degenerativ al articulaţiilor sacroiliace; sciatica bilaterală - când durerea este prezentă în ambele membre pelvine, de cauze diverse.
- Cum se manifestă?
- Principala problemă este durerea, care e resimţită ca o arsură sau durere ascuţită, care porneşte din fesă şi iradiază în lateral sau posterior în coapsă, uneori până la nivelul piciorului. În situaţii mai grave, poate determina afectarea urinării sau a defecaţiei, simptome specifice sindromului de coadă de cal. Un alt simptom frecvent este amorţeala, sau variaţiuni ale acesteia: furnicături, slăbiciune musculară sau senzaţie de greutate în membrul inferior afectat. În afara durerii, care se poate permanentiza, putem discuta despre diferite grade de afectare a coordonării activităţii musculare şi articulare, în formele grave, putând merge până la pareză/paralizie.
„Radiografia, RMN-ul, CT-ul sau EMG-ul confirmă diagnosticul clinic”
- Cum se diagnostichează?
- Este esenţială depistarea cauzei sciaticii, pentru a putea determina conduita terapeutică adecvată. Se va analiza istoricul familial şi se va realiza examenul clinic, ocazie cu care se verifică localizarea durerii, răspunsul la mobilizările membrului inferior prin care se lungeşte nervul, manifestarea la anumiţi stimuli ca, de exemplu, presiune uşoară pe degetele de la picior sau în gambă, se testează reflexele, se stabileşte gradul de mobilitate articulară. Pentru confirmarea diagnosticului clinic, se solicită investigaţii precum: radiografii, de exemplu, RMN, CT sau EMG (electromiografie), care ne oferă detalii despre funcţionalitatea nervului.
- Orice durere de spate înseamnă sciatică?
- Desigur că nu. Cauzele durerilor de spate, în zona lombară, pot fi numeroase. Câteva posibile cauze pentru durerea lombară, exceptând sciatica, sunt boli ale discurilor intervertebrale, modificări degenerative ale vertebrelor, curburi vicioase ale coloanei, traumatisme locale, infecţii, tumori, boli autoimune, osteoporoza, patologie pelvină, afectarea muşchilor şi a ligamentelor din zonă etc.
„Postura se moşteneşte”
- Care sunt cauzele sciaticii?
- Sciatica apare în condiţiile compresiei rădăcinilor nervoase care formează nervul sciatic. Cele mai frecvente cauze care duc la acest fenomen sunt hernia de disc lombară, modificările degenerative de la nivelul articulaţiilor interapofizare, care conduc la stenoza spinală, alunecarea vertebrelor una faţă de cea aflată în proximitate (spondilolisteza), lezare traumatică de nerv sciatic (fracturi). Mai rar, pot sta la baza afectării acestui nerv boli ca diabetul zaharat, tumori ale nervului sau ale ţesuturilor din jur, hematoame, metastaze etc. Cea mai des incriminată cauză ar fi scăderea tonusului muscular, mai ales prin menţinerea prelungită a poziţiei şezut). La regiunea paravertebrală lombară, profundă şi superficială, în strictă corelaţie cu stilul de viaţă sedentar şi foarte sedentar al omului modern (la aceasta se adaugă şi alţi factori de risc, cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat, vârsta, traumatisme etc.
- Dacă avem istoric familial, suntem predispuşi la sciatică?
- Indirect, este posibil, deoarece postura se moşteneşte. Tot ceea ce poate fi indus de o poziţie incorectă şi netratată poate predispune la apariţia sciaticii, dar este nevoie să se combine un număr de factori favorizanţi, ereditatea fiind doar un element.
„Injecţiile cu corticosteroizi sunt recomandate, dar nu pe termen lung“
- Cum tratăm sciatica?
- Tratamentul poate fi nechirurgical şi constă în recomandarea de exerciţii fizice sau întinderi, fizioterapie şi kinetoterapie, electroterapie, masaj. În acest caz, poziţia aşezată nu este recomandată pe termen lung, pentru că poate induce o slăbire a capacităţii de contracţie a muşchilor care susţin coloana, şi o creştere a rigidităţii, fapt care înrăutăţeşte durerea şi prelungirea duratei de recuperare. Există şi varianta chirurgicală, recomandată atunci când cauza este severă sau se produc deficite neurologice progresive, precum slăbiciunea membrului inferior, când tratamentul noninvaziv nu a produs rezultate, când sciatica este produsă de hernia de disc şi asociază slăbiciune musculară sau dacă se constată că deficitul neurologic progresează. Şi mai este varianta cu medicamente, pentru gestionarea durerii, şi tratamentul în cercetare, injecţii cu corticosteroizi care au acelaşi scop, să amelio- reze durerile de spate, să aline temporar disconfortul cauzat de hernierea discului intervertebral, însă, nu este o variantă recomandată pe termen lung.