Main menu

header

891 14 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Asociația Americană a Inimii a inclus recent somnul bun, odihnitor și suficient pe lista „ingredientelor” unui stil de viață sănătos, care are și alți pași „esențiali” pentru longevitate.

„Șapte simple ale vieții” devin… opt

Un grup de cardiologi americani de top a adăugat durata și calitatea somnului la lista măsurilor care pot fi luate de oricine pentru menținerea unui stil de viață care să prelungească existența și să asigure buna funcționare a sistemului cardiovascular, notează Daily Mail. Potrivit experților din Asociația Americană a Inimii (AHA), durata ideală de somn este între șapte și nouă ore în fiecare noapte. După 12 ani de la publicarea unui număr de șapte recomandări pe această direcție, cunoscută sub titlul de „Life’s Simple 7” („Șapte simple ale vieții”), specialiștii adaugă în premieră somnul bun printre factorii de prelungire a vieții. „Această recomandare reflectă cele mai recente cercetări despre factorii de risc pentru bolile de inimă. Somnul afectează sănătatea generală. Oamenii care au o odihnă mai sănătoasă gestionează mai eficient factori precum greutatea, tensiunea arterială sau riscul de diabet de tip II. Noile tehnologii care le permit tuturor să-și urmărească odihna acasă înseamnă, de asemenea, că acum li se poate spune ce să urmărească pentru a-și îmbunătăți sănătatea inimii”, afirmă Donald Lloyd-Jones, președintele AHA. Specialiștii atrag atenția că înainte de culcare trebuie evitate dispozitivele electronice în proximitate, întrucât lumina acestora poate întrerupe somnul.

Dietă și mișcare

Bolile cardiace și circulatorii cauzează un sfert dintre toate decesele din Marea Britanie, aproximativ 160.000 pe an, echivalent cu un deces la fiecare trei minute. În SUA, bolile de inimă sunt principala cauză de mortalitate, ucigând aproape 700.000 de oameni în fiecare an, aproximativ unul la fiecare 36 de secunde. AHA are pe lista de recomandări pentru sănătatea inimii în primul rând dieta. Oamenii ar trebui să încerce să mănânce mai multe alimente integrale, fructe și legume, proteine slabe, nuci, semințe și să evite grăsimile trans și uleiurile parțial hidrogenate, care se găsesc în unele produse de patiserie și în alimentele prăjite. O altă regulă a AHA, derivată din alimentație, este menținerea greutății corporale optime. Pentru a funcționa până la vârste înaintate, inima are nevoie să poată pompa sânge în organismul unei persoane cu un indice de masă corporală de maximum 25. Un alt „ingredient” al longevității este activitatea fizică. Potrivit experților americani, adulții ar trebui să facă două ore și jumătate de activitate fizică moderată - sau 75 de minute - pe săptămână, iar copiii ar trebui să aibă 60 de minute de joacă activă pe zi. Nenumărate studii internaționale au pus în evidență beneficiile mișcării pentru menținerea sănătății fizice și mentale, precum și a mobilității.

Renunțarea la fumat și evitarea expunerii la fumul de tutun

Potrivit specialiștilor și a nenumăratelor cercetări, fumatul este una dintre cauzele principale ale multor boli și un factor major de deces timpuriu. În aceste condiții, AHA recomandă renunțarea la toate formele de fumat și vaping pentru a îmbunătăți sănătatea inimii. De altfel, recomandările actualizate ale unei vieți sănătoase menționează în plus reducerea expunerii la fumatul pasiv. De asemenea, regulile majore ale unui stil de viață care să asigure înaintarea în vârstă în cele mai bune condiții includ controlul nivelului de colesterol, în special al LDL („rău”), care generează boli de inimă. AHA recomandă o evidență a nivelului colesterolului prin controale la medic și respectarea unei diete corecte. În același timp, cum majoritatea alimentelor sunt transformate în glucoză, pe care corpul o folosește ca energie, prea mult zahăr în sânge este un atac direct la sistemul cardiovascular, afectând, de asemenea, rinichii, ochii și nervii. Cum diabetul de tip II a devenit o adevărată epide- mie mondială și are efecte devastatoare asupra inimii, glicemia poate fi monitorizată de cei expuși riscului sau predispoziției și poate fi menținută la un nivel scăzut tot prin dietă și exerciții fizice.

În cazul copiilor cu vârsta sub 5 ani, AHA recomandă între zece şi 16 ore de somn zilnic

Tensiunea arterială, cheia evitării colapsului cardiac

Menținerea tensiunii arteriale în limite normale este încă o recomandare de la pista AHA. Pe lângă faptul că este o componentă crucială a unui stil de viață sănătos, aceasta este și o cheie a evitării unor incidente de sănătate cu potențiale urmări debilitante, cum sunt infarctul sau accidentul vascular cerebral, care fac ravagii în toată lumea, de la vârste din ce în ce mai tinere. Potrivit experților, nivelurile mai mici de 120/80 mm Hg ale tensiunii arteriale sunt cele optime.