de Adrian Barna şi Sorin Dumitrescu
Malnutriția este responsabilă pentru dezvoltarea diferitelor probleme mintale de la o vârstă fragedă. Cercetările oamenilor de știință arată că într-un procent copleșitor copiii care trăiesc în sărăcie extremă nu își vor atinge niciodată potențialul creierului. Asta pentru că, spune și directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake, experiențele copilăriei timpurii au un impact profund asupra dezvoltării creierului uman.
„Contactul prelungit cu situații dificile poate crea stres toxic”
Sigur, semnalul de alarmă tras de UNICEF se referă, în principal, la copiii din țările lumii a treia, dar malnutriția, mai mult sau mai puțin izolat, este o realitate și pentru unii copii din Europa, inclusiv din România. Copiii slab hrăniți și care nu primesc stimulare timpurie sunt mai predispuși să învețe mai puțin bine la școală și vor ajunge, ca adulți, să aibă venituri mai mici decât ale adulților care în copilărie nu au suferit de foame și de malnutriție. Potrivit președintelui Grupului Băncii Mondiale, Jim Yong Kim „în întreaga lume, milioane de copii cu vârsta sub 5 ani riscă să nu-și atingă potențialul maxim de dezvoltare. Unul din patru copii cu vârsta sub 5 ani (159 de milioane) este afectat de malnutriție”. Conform celor mai recente date științifice, subliniază și directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake, „contactul prelungit cu situații dificile - cum ar fi cele cu care se confruntă copiii care cresc în țări afectate de conflicte sau în case afectate de violență domestică - poate crea stres toxic care poate, de asemenea, inhiba dezvoltarea maximă a creierului în timpul copilăriei”.
O urgență economică, socială, medicală
Tratarea deficienței malnutriției la copii a fost declarată o urgență economică și de dezvoltare, dar, prin consecințele ei, și o urgență socială și medicală. „Acum, că știm toate lucrurile care afectează dezvoltarea creierului copiilor, trebuie să acționăm rapid și eficient, asigurându-ne că corpurile lor sunt bine hrănite, mintea lor stimulată și protejându-i de abuz”, spune Anthony Lake.