de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Consensul oamenilor de știință este că ne aflăm într-o eră a încălzirii globale și a evenimentelor meteorologice extreme, în primul rând din cauza efectelor devastatoare ale acțiunii umane asupra me- diului. Implicațiile pentru sănătatea tuturor sunt diverse și tot mai extinse.
Declin al stării fizice și psihice
Echipa Lancet Countdown este un grup de peste 120 de experți de top care s-au angajat să monitorizeze impactul schimbărilor climatice asupra sănătății la nivel global și realizează rapoarte anuale. Cel mai recent astfel de document, care a apărut în The Lancet Trusted Source, menționează „agravarea inechităților” în toate regiunile și subliniază îngrijorarea cauzată de episoadele de căldură extremă, care antrenează efecte tot mai extinse asupa sănătății publice. Printre problemele evidențiate în raportul Lancet Countdown 2021 se numără impactul modificărilor înregistrate de mediul înconjurător asupra mijloacelor de trai ale comunităților din întreaga lume, precum și efectul direct și indirect asupra stării mentale și fizice, în declin continuu, notează medicalnewstoday.com.
Contribuie la răspândirea bolilor infecțioase
Schimbările climatice contribuie la răspândirea bolilor infecțioase, atrag atenția cercetătorii Lancet Countdown. Aceste constatări coincid în mare măsură cu cele subliniate de un alt set de rapoarte, ale Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC), organism ONU. Potrivit experților, încălzirea globală pune în mișcare un „efect de domino” complex, care are impact asupra accesului la alimente și la apă curată, elemente cruciale pentru sănătatea umană. Pe de altă parte, căldura extremă are un impact direct asupra corpului. Un studiu recent, realizat în cadrul Institutului Karolinska, din Suedia, a arătat că tot mai mulți oameni sunt spitalizați cu hiponatremie - niveluri anormal de scăzute de sodiu - din cauza temperaturilor exterioare ridicate. „Există două explicații plauzibile pentru hiponatremia legată de căldură - pierderea de sare din transpirație, care duce la un deficit de sodiu, sau o hidratare excesivă din cauza unei frici exagerate de deshidratare”, explică expertul Jakob Skov.
Diminuează imunitatea în fața virusurilor
Există dovezi științifice care arată că variațiile de temperatură influențează modul în care sistemul imunitar reacționează la agenții patogeni. De exemplu, un studiu a analizat cât de eficient reacționează sistemul imunitar al animalelor de laborator la virusurile gripale și s-a descoperit că exemplarele care au fost expuse la temperaturi ambientale de 36 de grade Celsius au înregistrat un răspuns imunitar diminuat. Pe de altă parte, Edward Holmes, membru al Academiei Australiene de Științe, și-a exprimat recent îngrijorarea că schimbările climatice vor fi responsabile pentru următoarele crize sani- tare majore: „Pandemiile se vor întâmpla mai des. Pe măsură ce climatul se schimbă, animalele își vor schimba distribuția; se vor grupa mai mult, permițând virușilor să sară mai ușor de la un exemplar la altul. Cu mai mulți oameni care trăiesc mai aproape de fauna sălbatică, acest lucru deschide poarta pentru viruși potențial letali care vor trece apoi la gazde umane”. Totodată, potrivit raportului Lancet Countdown, unele dintre bolile a căror transmisibilitate a crescut din cauza factorilor legați de schimbările climatice includ malaria și cele cauzate de arbovirusuri, precum Dengue, Zika și chikungunya. Mai mult, încălzirea globală este legată și de riscuri pentru sănătatea digestivă. „Expunerea la căldură extremă crește permeabilitatea barierelor digestive și, prin urmare, susceptibilitatea la infecții prin acest sistem”, avertizează specialistul Marina Romanello, cercetător la University College London Institute for Global Health, director al Lancet Countdown on Health and Climate Change.
Declanşează boli de rinichi
Unul dintre efectele schimbărilor climatice asupra sănătății oamenilor este apariția bolilor de rinichi. „Există o legătură între expunerea la căldură și bolile de rinichi, în special la lucrătorii în aer liber, mai ales la cei care muncesc pe câmp”, punctează Romanello. De asemenea, unele afecțiuni neurologice sunt agravate de creșterea temperaturilor la nivel global. „Există dovezi în spijinul afirmației că persoanele cu convulsii sau alte probleme neurologice sunt serios afectate de încălzirea globală”, adaugă Romanello. O revizuire recentă a unui mare număr de studii a pus în evidență faptul că temperaturile ambientale ridicate agravează simptomele bolilor Alzheimer și Parkinson, precum și ale epilepsiei și migrenelor.