de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Nivelurile crescute de vitamina D pot ajuta pacienții cu COVID-19 să reducă riscul de îmbolnăvire gravă sau de deces, arată o cercetare de dată recentă a specialiștilor din Israel.
Împiedică scăderea imunității
Cercetătorii de la Universitatea Bar Ilan, din Israel, afirmă că vitamina D are un impact atât de semnificativ asupra severității bolii, încât se poate prezice cum ar evolua starea de sănătate a celor infectați, pe baza nivelului de vitamina D. Pe de altă parte, lipsa acestei vitamine crește mult gradul de pericol, adaugă experții. Studiul se bazează pe cercetările efectuate în timpul primelor două valuri ale pandemiei din Israel, înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă, iar medicii au subliniat că suplimentele de vitamina D nu au fost un substitut pentru vaccinuri, dar s-au dovedit o modalitate de a împiedica scăderea nivelului de imunitate. „Ni s-a părut remarcabil și izbitor să vedem diferența dintre șansele de a deveni un pacient în stare severă atunci când există lipsă de vitamina D în comparație cu atunci când această vitamină există în organism la nivel suficient”, explică specialistul Amiel Dror.
Eficientă indiferent de variantă
Specialiștii israelieni au mai constatat faptul că vitamina D rămâne eficientă indiferent de variantele coronavirusului. „Ceea ce vedem când vitamina D ajută oamenii cu infecții cu COVID-19 este rezultatul eficienței sale în întărirea imunității pentru a face față agenților patogeni virali care atacă sistemul respirator. Acest lucru este la fel de relevant pentru Omicron ca și pentru variantele anterioare”, adaugă Dror. Autoritățile sanitare din Israel și din alte câteva țări au recomandat suplimente de vitamina D ca răspuns la pandemia de coronavirus. Cercetătorii au publicat descoperiri preliminare, care arată că 26% dintre pacienții cu coronavirus au decedat dacă aveau deficit de vitamina D înainte de spitalizare, comparativ cu 3% care aveau niveluri normale de vitamina D. S-a stabilit, de asemenea, că pacienții spitalizați care aveau deficiență de vitamina D aveau un risc de 14 ori mai mare de a ajunge în stare critică.
„Am descoperit că în oricare perioadă din pandemie, înainte de infecție corelația dintre vitamina D și severitatea bolii este extrem de puternică“ Amiel Dror, Universitatea Bar Ilan, Israel
Expunere la soare şi consum de peşte gras
Pe lângă suplimente, organismul îşi ia necesarul de vitamina D în urma expunerii la soare, dar şi prin consumul de anumite alimente. Vitamina D este produsă în mod natural de organism când pielea este expusă la razele solare. Cantitatea de vitamina D asimilată depinde de mai mulţi factori, cum ar fi anotimpul, momentul zilei şi nivelul de poluare a aerului, precum şi de zona geografică. Potrivit experţilor de la Harvard, o expunere la soare între 10 şi 15 minute, de câteva ori pe săptămână, fără a utiliza protecţie solară, este suficientă pentru asimilarea cantităţii necesare de vitamina D pentru o săptămână. De asemenea, nutriţia variată şi echilibrată reprezintă cel mai bun mod de a asimila vitamine, dar în cazul vitaminei D, doar unele alimente aduc organismului o cantitate suficientă: codul, somonul, tonul, sardinele, ficatul, carnea de vită, laptele, iaurtul, cerealele integrale, portocalele, ciupercile și gălbenușul.