Main menu

header

896 15 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Stilul de viață nesănătos, sedentar, expune copiii la dezvoltarea hipertensiunii arteriale încă de la vârsta de 6 ani, arată rezultatele unui studiu recent.

Cel puțin o oră de exerciții fizice în fiecare zi

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea „Federico II”, din Napoli, Italia, copiii care petrec prea mult timp pe canapele și nu suficient în parc, făcând sport sau alte activități, riscă instalarea hipertensiunii arteriale de la o vârstă alarmant de fragedă - 6 ani. „Părinții sunt agenți importanți ai schimbării în promovarea comportamentelor de sănătate ale copiilor. Chiar și atunci când nu este cazul, este de dorit ca modificările stilului de viață să-i implice pe toți membrii familiei”, afirmă specialistul Giovanni de Simone. Alături de alimentația nepotrivită, inactivitatea este la baza a 9 din 10 cazuri de hipertensiune arterială la copii și adolescenți. Descoperirile echipei s-au bazat pe evaluarea datelor unui eșantion reprezentativ de tineri de 6 până la 16 ani cu hipertensiune arterială, de pe tot cuprinsul Europei. Pe lângă recomandările dietetice, experții italieni recomandă pentru copii cel puțin o oră de exerciții fizice moderate, până la viguroase, în fiecare zi. Acestea includ jogging, ciclism sau înot, plus joacă împreună cu alți copii, în aer liber.

Maximum două ore de stat în fața ecranelor

Copiii ar trebui să evite mai mult de două ore de sedentarism pe zi, pentru a nu fi expuși riscului de a dezvolta hipertensiune. „Părinții ar trebui să monitorizeze timpul petrecut de copiii lor uitându-se la televizor sau folosind smartphone-uri și să sugereze alternative active”, adaugă de Simone. Concret, se pot stabili în familie obiective realiste pentru activitate fizică. „Înregistrarea obiceiurilor alimentare și a exercițiilor fizice de-a lungul timpului - dar fără ca acestea să devină o obsesie - poate ajuta familiile să-i ducă pe copii spre îndeplinirea obiectivelor, inclusiv prin instituirea unui sistem de recompense pentru gesturile care promovează sănătatea. Stimulentele ideale sunt cele care întăresc valoarea comportamentelor vizate, cum ar fi o plimbare cu bicicleta în familie”, arată cercetarea publicată de European Heart Journal.

„Evaluarea tensiunii arteriale a copiilor ar trebui efectuată cel puțin o dată pe an, indiferent de simptome, întrucât este de obicei asimptomatică“ (Giovanni de Simone, Universitatea „Federico II“, Napoli)

Semnale de alarmă: dureri de cap, sângerări nazale, tulburări de vedere

Cercetarea specialiștilor italieni relevă faptul că inactivitatea, obezitatea infantilă și hipertensiunea arterială sunt „frați insidioși”, care devin treptat un pericol grav pentru sănătate, crescând semnificativ riscul de atac de cord și accident vascular cerebral mai târziu în viață, prin întreruperea alimentării cu sânge a organelor majore. Semnele hipertensiunii arteriale la copii includ dureri de cap, sângerări nazale, vertij, tulburări de vedere, performanțe școlare scăzute, dificultăți de atenție, probleme de respirație, dureri în piept, palpitații și chiar leșin. În stadiile incipiente, cercetătorii afirmă că tratamentul hipertensiunii copiilor ar trebui să se concentreze pe educație și schimbarea comportamentului. Potrivit rezultatelor cercetării, mai puțin de două procente dintre copiii cu greutate normală sunt hipertensivi, comparativ cu 15% dintre micuții supraponderali sau obezi.