de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Tehnologia de realitate virtuală și augmentată de la Osso VR, Google, NineHertz, VironIT, FundamentalVR, AppliedVR, XRHealth transformă sectorul sănătății. De la asistarea chirurgilor la îmbunătățirea memoriei, avansul sectorului este vizibil și se extinde.
Mai multe amintiri din natură pentru pacienții cu demență
Immerse Health a făcut echipă cu Universitatea din Kent pentru a studia impactul realității virtuale pentru persoanele care trăiesc cu demență. Studiile clinice au arătat că, după ce au vizionat videoclipuri cu plimbat pe plajă sau în zone rurale verzi și aerisite, pacienții și-au amintit mai mult din trecutul lor și au scăzut semnificativ tendințele de agresivitate. Și Motitech motivează persoanele în vârstă cu demență să fie mai active fizic, pentru a-și îmbunătăți sănătatea. Utilizatorii pot pedala în propria casă în timp ce urmăresc un videoclip cu un biciclist. De asemenea, o pereche de ochelari inteligenți cu realitate augmentată le va permite de acum persoanelor cu deficiențe de auz să „vadă” conversațiile în timp real. XRAI Glass folosesc tehnologia pentru a converti sunetul în subtitrări care apar în fața ochilor celor care poartă ochelarii legați de un telefon. Aceștia au recunoaștere vocală, iar compania speră să dezvolte tehnologia de traducere, planificându-și să deservească 70.000 de pacienți până la sfârșitul anului 2023.
Gestionarea durerii cronice în mediul virtual
La XRHealth, clinicieni autorizați folosesc tehnologia Extended Reality alături de analiza datelor, pentru a oferi pacienților îngrijire terapeutică la domiciliu. Platforma de telesănătate certificată ISO și FDA oferă tratament celor cu boala Parkinson, ADHD, antrenament de memorie și cognitiv și reabilitare post-COVID-19 cu jocuri și exerciții care tratează simptomele cognitive. O altă direcție de acțiune a noilor tehnologii este pusă în practică de AppliedVR, care a reușit să se adreseze persoanelor cu dureri cronice. Folosind terapia imersivă, compania a creat o rețea de realitate virtuală pentru fiecare utilizator și a elaborat infrastructura necesară pentru a transforma modul în care sectorul sănătății gestionează tratamentul durerii. Din același areal de preocupări face parte, de altfel, și ImmersiveTouch, un sistem virtual creat pentru a simula patologia unică a fiecărui pacient în 3D și care facilitează lucrătorilor din domeniul sănătății toate informațiile din datele scanate 2D. Folosind ochelari specializați, platforma de realitate augmentată ImmersiveTouch3 pune profesionistul din domeniul sănătății într-un mediu 3D interactiv.
Prezicerea evoluţiei sănătăţii utilizatorului
Folosind inteligența artificială și tehnologia de învățare automată, FundamentalVR utilizează datele colectate pentru a oferi un nivel mai ridicat de înțelegere a potențialului viitor de sănătate al unui utilizator, prezicând modul în care va evolua acesta. Platforma ghidează profesioniștii din domeniul sănătății în deciziile care astfel se pot lua mult mai personalizat. Pe de altă parte, VironIT, Anatomy Next, software-ul medical de realitate virtuală utilizat în aplicația Anatomy, a fost creat pentru studenți, educatori, profesioniști din domeniul sănătății și pacienți. Sistemul îi ajută să înțeleagă complexitatea anatomiei prin vizualizarea interiorului corpului uman.