de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Dependenţa, transmisibilă de la părinţi la copii
Obiceiurile de consum ale părinților pot influența dieta și dependențele copiilor lor, arată rezultatele unei cercetări derulate la Universitatea din Michigan, SUA. Potrivit oamenilor de știință, dacă unul sau ambii părinți au, de pildă, antecedente de alcoolism, copiii lor sunt mai predispuși să dea semne de dependență de alimentele ultraprocesate, care conțin niveluri extrem de ridicate de carbohidrați rafinați și grăsimi, ce pot declanșa un „răspuns care provoacă depen- dență”, explică autorii studiului.
Donarea de sânge susţine sistemul cardiovascular
Donarea regulată de sânge este mai mult decât a salva viața cuiva - este și o modalitate prin care donatorul își susține propriul organism. Potrivit literaturii de specialitate, persoanele care donează sânge mențin un stil de viață activ, sunt mai în formă, mai rezistente la boli și înregistrează o bună sănătate a sistemului cardiovascular - donarea regulată este legată de scăderea tensiunii arteriale și de un risc mai mic de atac de cord. După pierderea sângelui donat, corpul donatorului crește spectaculos capacitatea de a înlocui ceea ce s-a pierdut, în ritm de două milioane de celule roșii noi pe secundă.
Celibatul creşte riscul de cancer
Specialiștii chinezi de la Universitatea Medicală Anhui au realizat un studiu din care a reieșit faptul că a avea o soție sau un soț îi protejează pe oameni de riscul de a dezvolta cancer și în general împotriva morții premature. Autorii studiului afirmă inclusiv că celibatul ar putea fi un factor de luat în considerare de medicii care determină cât timp este probabil să trăiască pacienții. Concret, persoanele căsătorite au înregistrat cel mai bun prognostic când vine vorba despre supraviețuirea după un diagnostic de cancer.
Exerciţiile de mindfulness au efect analgezic
Așa-numita mindfulness, un tip de meditație foarte în trend, care presupune ca o persoană să se concentreze, prin respirație, fără a fi prezentă la ce se întâmplă în jur, ar putea fi folosită ca analgezic, arată rezultatele unui studiu citat de Daily Mail. Voluntarilor care au fost testați li s-a scanat creierul înainte și după exercițiile de mindfulness, constatându-se mai puțină activitate în regiunile responsabile de durere. În cazul celor care practică de mai multă vreme aceste tehnici s-au înregistrat modificări fizice în creier, care le-au influențat percepția asupra durerii.
Fumatul electronic generează o boală letală: plămânii „popcorn“
Dispozitivele de vapat și țigările electronice sunt departe de a reprezenta alternative sigure la țigările clasice, arată experții de la Universitatea Johns Hopkins din SUA, care avertizează că utilizatorii pot dezvolta o afecțiune devastatoare, numită plămânii „popcorn”, cu risc major de deces. Afecțiunea apare atunci când plămânii unei persoane devin plini de cicatrici din cauza inhalării de substanțe chimice periculoase. Experții atrag atenția că tot mai mulți utilizatori de dispozitive electronice cu nicotină dezvoltă afecțiunea, în special la vârste mai tinere.