Main menu

header

900 11 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Oamenii coexistă cu diverși microbi care trăiesc și se dezvoltă în organism; în unele cazuri, pot chiar beneficia de prezența acestor microorganisme. Potrivit unei cercetări recente a specialiștilor americani, trei metaboliți bacterieni din microbiomul uman au capacitatea de a inhiba infecția virală cu SARS-CoV-2.

Acțiune similară cu a medicamentelor aprobate în lupta cu boala COVID-19

900 11 2Microbiomul cuprinde un număr enorm de microorganisme - bacterii, ciuperci și viruși - care coexistă în mod natural în organism. O echipă de oameni de știință de la Universitatea Rockefeller, din SUA, a decis să studieze dacă bacteriile din flora intestinală ar putea inhiba virusul SARS-CoV-2. Experții au identificat anumiți metaboliți bacterieni naturali care au această acțiune și seamănă izbitor cu medicamentele pe care Autoritatea Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) le-a aprobat ca tratamente pentru COVID-19 (acțiune similară cu a remdesivirului, pe care medicii îl folosesc pentru a trata infecțiile severe cu SARS-CoV-2, precum și cu a favipiravirului, un antiviral oral pe care studiile clinice îl testează ca tratament pentru forma ușoară a bolii).

Acțiune împotriva „noilor invadatori”

Cercetătorii au ales să studieze un grup divers, reprezentativ, de 50 de bacterii, izolând compușii bacterieni și testându-le proprietățile antivirale în culturi de celule de laborator, apoi au redus acest grup, pentru a include numai bacterii ai căror metaboliți au inhibat creșterea virală cu mai mult de 90%. Acesta este primul studiu care descoperă molecule specifice cu activitate antivirală produse de microbiomul uman. În ceea ce privește modul în care microbiomul interacționează cu fiziologia umană, specialistul David Gozal, de la Universitatea Missouri, din Columbia, consideră că „nu ar trebui să fie surprinzător faptul că într-un ecosistem precum microbiomul există produse care limitează dominația altor microbi, astfel încât să se permită un echilibru și o coexistență. Când apar noi invadatori, astfel de sisteme dezvoltate evolutiv se vor aduna fie pentru a-l elimina, fie pentru a permite încorporarea acestuia în ecosistemul sub control, astfel încât să nu pună în pericol restul comunităților de microbi”. Cercetarea ar putea avea implicații pentru tratamentul mai multor tipuri de infecții virale.

„Urmare a rezultatelor cercetării, putem crea potenţiale imitaţii chimice, cu aplicabilitate în tratamentul de combatere a pandemiei“ (David Gozal, Universitatea Missouri, SUA)