Main menu

header

903 15 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Un studiu de dată recentă a extins linia beneficiilor pentru sănătate pe care le are aportul corect de fibre alimentare cu efectul pozitiv asupra melanomului.

Risc scăzut cu 30%

În ultimul deceniu, oamenii de știință au descoperit legături multiple între microflora intestinală și sănătatea umană. S-a constatat faptul că dietele bogate în fibre sunt asociate cu un control mai bun al greutății și un risc mai mic de a dezvolta anumite boli. Oamenii care mănâncă mai multe fibre tind, de asemenea, să aibă o sănătate mai bună a intestinului. În acest tablou general, o cercetare derulată în cadrul Centrului pentru Cancer „Anderson”, din Houston, SUA, a relevat faptul că există o legătură între aportul ridicat de fibre alimentare și răspunsuri mai bune la terapia imună pentru melanom, un tip de cancer de piele. Fiecare creștere cu cinci grame a consumului zilnic de fibre a fost asociată cu un risc cu 30% mai mic de progresie a cancerului sau de deces, scrie medicalnewstoday.com. Beneficiul a fost cel mai mare la persoanele care nu au luat suplimente probiotice. De asemenea voluntarii care au răspuns bine la tratament au înregistrat mai mult din două tipuri particulare de bacterii în intestine (Rumino- coccaceae și Faecalibacterium prausnitzii).

Șanse sporite de supraviețuire

Fibrele din alimente precum fructele, legumele și cerealele integrale au o gamă impresionantă de beneficii pentru sănătate. Mai multe studii au pus în evidență faptul că microbii intestinali afectează și răspunsul oamenilor la terapia imună pentru cancer. Potrivit rezultatelor testelor, persoanele cu melanom care au urmat o dietă bogată în fibre au reacționat mai bine la terapia imună și au avut șanse semnificativ mai mari de a supraviețui fără ca boala să se agraveze, după aproximativ 13 luni de tratament. Diferențele dintre răspunsul voluntarilor la tratament au fost semnificative chiar și după ce oamenii de știință au luat în considerare alți factori care afectează microbiota, cum ar fi indicele de masă corporală (IMC), vârsta și utilizarea antibioticelor. Cercetătorii au definit aportul zilnic „suficient” de fibre alimentare ca fiind cel puțin 20 g fibre din fructe, legume, leguminoase și cereale integrale.

„Cercetările echipei noastre au arătat că fibrele alimentare influențează răspunsul la tratamentul cu imunoterapie împotriva melanomului“ (Jennifer Wargo, Centrul pentru Cancer „Anderson”, SUA)