de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Tulburare gastrointestinală cronică, foarte supărătoare prin varietatea manifestărilor, sindromul colonului iritabil afectează aproximativ 11% dintre adulții din întreaga lume. Așadar, sute de milioane de persoane au nevoie nu doar de desființarea unor mituri despre această tulburare, ci și de recomandări pertinente, venite din zona specialiștilor.
Cauza exactă rămâne neidentificată
Sindromul colonului iritabil (SCI) implică durere abdominală frecventă, exces de gaze intestinale, balonare, disconfort pronunțat. Chiar dacă, potrivit statisticilor, afecțiunea este foarte răspândită, este deseori greșit înțeleasă. Potrivit specialistului Ashkan Farhadi, gastroenterolog la MemorialCare Orange Coast Medical Center, din Fountain Valley, SUA, chiar dacă cercetările sunt tot mai multe, cauza exactă a tulburărilor nu a fost identificată: „În timp ce anumite alimente, cum ar fi produsele lactate sau cele picante, pot declanșa simptome, ele nu provoacă afecțiunea. În schimb, SCI postinfecțios poate fi cauzat de bacterii precum Campylobacter jejuni”.
Stresul modifică anatomia intestinului
În ultimii ani, cercetările au sugerat că nivelurile de stres mental influențează compoziția bacteriilor intestinale și joacă un ro-cheie în SCI, prin axa intestin-creier. Dar și persoanele fără SCI se confruntă cu cantități similare de stres, „ceea ce înseamnă că la mijloc poate fi modul în care oamenii gestionează stresul”, punctează Farhadi. Potrivit specialistului care a scris o carte despre acest subiect, atunci când o persoană este stresată, numărul de mastocite din intestin crește, deci se schimbă anatomia, într-un mod care face intestinul mai sensibil la stres. „Acest lucru înseamnă că, chiar dacă se iese din acea perioadă stresantă, intestinul nu mai este același, iar simptomele SCI declanșate de stres pot persista, aspect foarte frecvent la pacienții cu această afecțiune”, afirmă Farhadi, adăugând că, în schimb, percepția subiectivă a bunăstării este legată de mai puține simptome ale SCI.
Fibre, probiotice, încredere și exerciții fizice
Există diferite moduri de tratare a SCI, inclusiv un amestec de medicamente eliberate pe bază de rețetă și de modificări ale stilului de viață. Dar, în timp ce se aud voci care afirmă că aceste dezechilibre gastrointestinale vor chinui o persoană toată viața, experții afirmă că sindromul colonului iritabil se poate vindeca. „Chiar dacă nu există un tratament standard pentru această afecțiune, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, managementul este foarte ieftin și simplu: fibre, probiotice, încredere în vindecare și exerciții fizice”, susține Farhadi.
Cercetări anterioare au sugerat că factorii sociali și genetici pot juca un rol în dezvoltarea simptomelor SCI
Simptomele SCI sunt dureri abdominale frecvente, balonare, gaze intestinale în exces, disconfort digestiv puternic
Tulburare debilitantă, care afectează calitatea vieţii
Pentru multe persoane, SCI este o afecțiune care în principiu nu creează mari neplăceri, dar acest tip de gândire este greșit, afirmă specialiștii. „Sindromul colonului iritabil este o tulburare cronică și debilitantă a interacțiunii intestin-creier. Prevalența sa crescută este asociată cu costuri crescute de îngrijire a sănătății, întrucât poate afecta semnificativ calitatea vieții. Potrivit studiilor, impactul este suficient de masiv încât să determine pacienții să afirme că ar fi dispuși să renunțe la zece ani din viață dacă li s-ar garanta că ar scăpa de SCI imediat”, explică specialistul Mollie J. Jackson, gastroenterolog la Universitatea din Kansas.