Main menu

header

de Roxana Istudor şi Ştefania Băcanu

Demenţa vasculară, deteriorare cognitivă care poate fi prevenită

A doua cea mai des întâlnită deteriorare neurocognitivă, după boala Alzheimer, demența vasculară poate apărea în urma unor accidente vasculare simptomatice sau hemoragii cerebrale. Potrivit statisticilor, unu din zece pacienți care suferă un AVC va fi afectat ulterior de acest tip de deteriorare neurocognitivă. Factorii de risc sunt vârsta înaintată, istoricul de afecțiuni cerebrovasculare, tensiunea arterială crescută, diabetul, fumatul, fibrilația atrială. Potrivit specialiștilor, prevenția implică menținerea tensiunii arteriale la un nivel optim, un stil de viață activ, controlul colesterolului, adoptarea unei diete mediteraneene.

Recuperarea post-COVID-19 durează un an

O cercetare recentă, publicată în European Respiratory Journal, arată că, indiferent de severitate, aproximativ 75% dintre foștii pacienți COVID-19 se vor recupera în decurs de 12 luni. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că pacienții cu simptome persistente prezentau anticorpi asociați cu boli autoimune și citokine, care pot provoca inflamații. Potrivit specialistului Christopher Calandrella, de la Long Island Jewish Forest Hills, din Queens, simptomele pe care le pot prezenta pacienții pe termen lung includ oboseală, tuse, dureri de cap și chiar simptome cognitive.

Teste gratuite, în mediul rural, pentru depistarea bolilor oncologice

Până în 20 noiembrie 2022, persoanele din mediul rural vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am făcut destul”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Se vor efectua analize de sânge și urină, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie și teste PSA pentru prostată, dermatoscopii pentru depistarea afecțiunilor pielii, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar, măsurarea tensiunii, a glicemiei, a greutății, a înălțimii și a riscului de a face boli cardiovasculare, pentru depistarea bolilor oncologice. Caravana va ajunge în Brăduleț, Corbeni și Ștefan cel Mare, județul Argeș, în Brănești -  Dâmbovița, în Teșila - Prahova, în Hotarele și Izvoarele - Giurgiu, și în Periș - Ilfov.

Yoga atenuează simptomele osteoartritei

O nouă cercetare a descoperit că persoanele cu osteoartrită a genunchiului care au urmat un program de yoga online, timp de 12 săptămâni, au înregistrat îmbunătățiri ale funcției lor fizice. Potrivit terapeutului Pamela Stokes Eggleston, din Maryland, „yoga este cu siguranță utilă pentru osteoartrita genunchiului - poate crește mobilitatea și reduce durerea, ceea ce are ca efect scăderea nevoii de medicamente pentru durere”. Alături de yoga sunt recomandate activitățile cu impact redus asupra articulațiilor, cum ar fi mersul pe jos sau ciclismul.