Main menu

header

904 15 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Lista beneficiilor pe care le oferă postul intermitent, un plan dietar tot mai răspândit, a fost completată de rezultatele unui studiu recent, care a evaluat acest  regim asupra persoanelor vârstnice.

Susține organismul în fața agresiunii infecțiilor

Postul intermitent întărește musculatura vârstnicilor, ținându-i la adăpost de căderi, fracturi și alte leziuni fizice, arată rezultatele unei cercetări derulate în cadrul Institutului pentru Studii Biologice Salk, din San Diego, SUA. De asemenea, specialiștii au pus în evidență faptul că acest tip de dietă, cunoscută ca alimentația limitată în timp, este o manieră eficientă de prevenire a diabetului de tip II, a ficatului gras și a cancerului hepatic. Pe lângă pierderea în greutate, postul intermitent, care implică, printre altele, o fereastră de cel puțin opt ore în care nu se consumă decât apă, susține organismul în fața agresiunii infecțiilor și contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge, aspecte importante pentru metabolismul vârstnicilor. Indiferent de vârstă, de sex sau de greutate, testele derulate pe animale de laborator au evidențiat beneficiile postului intermitent pentru exemplarele supuse acestui tip de dietă prin comparație cu indivizii care au continuat să se hrănească normal. De altfel, chiar și în cazul în care nu s-au înregistrat scăderi semnificative în greutate, organismul exemplarelor care au fost supuse postului intermitent au înregistrat markeri mult superiori ai nivelului grăsimilor din ficat și al zahărului din sânge.

Reducerea caloriilor generează obiceiuri sănătoase

Postul intermitent vine sub mai multe forme. Două dintre acestea sunt cele mai frecvente şi mai intens studiate. Iată un exemplu pentru cinci zile pe lună, fiecare astfel de perioadă împărțindu-se astfel: ziua 1 - se consumă 1.090 de calorii (56% grăsimi „bune” din ulei de măsline, avocado, ulei de cocos), 34% carbohidraţi din fructe, legume şi cereale integrale şi 10% proteine (carne, pește, leguminoase, ouă, nuci). Zilele 2-5 - se consumă 725 de calorii - 44% grăsimi, 47% carbohidraţi şi 9% proteine). A doua variantă, denumită și planul „5:2”, presupune reducerea aportului caloric timp de două zile în fiecare săptămână. În zilele de post se consumă două mese, prima care să cuprindă 200 de calorii, iar cea de-a doua aproximativ 300 de calorii. În zilele în care nu se ține post este urmată o alimentaţie sănătoasă, dar fără limitare calorică. Deși s-ar putea crede că după aceste restricții cei care au ținut post intermitent se „reped” să se supraalimenteze, cercetările internaționale au evidențiat faptul că, dimpotrivă, acest tip de regim generează obiceiuri nutriționale sănătoase pe termen lung.

Cercetătorii americani au descoperit că postul intermitent poate proteja de moartea indusă de sepsis, unul dintre riscurile majore în terapia intensivă

Postul intermitent generează obiceiuri nutriționale sănătoase pe termen lung în rândul vârstnicilor şi nu numai