de Monica Beleneş şi Claudia Mîţoi
Zâmbetul este ca o carte de vizită pentru toată lumea. De aceea preocuparea pentru o dantură sănătoasă și perfectă trebuie să fie prioritară. Doctor Sorana Tecuceanu (medalion), medic specialist ortodont în cadrul clinicii „Dr. Barbu”, ne-a explicat cum putem obține un zâmbet de invidiat cu ajutorul unei gutiere moderne și transparente. Apelând la această soluție inovativă spunem adio clasicului aparat dentar care ne făcea să ne jenăm de fiecare dată când deschideam gura.
„Se extind 2 mm și la nivelul gingiei”
- Ce rol au aceste gutiere și cu ce vin nou în întâmpinarea pacienţilor?
- Gutierele Clear Correct au rolul de a corecta malpozițiile dentare, de a alinia dinții și de a trata anumite anomalii dento-maxilare. Acestea oferă pacienților un tratament ortodontic personalizat, estetic, confortabil și, nu în ultimul rând, predictibil. Sunt recunoscute pentru confortul sporit și pentru aspectul estetic îmbunătățit. Spre deosebire de celelalte alignere existente la momentul actual pe piața stomatologică, aceste gutiere se extind 2 mm și la nivelul gingiei, fapt care conferă o adaptare superioară și o retenție mai bună a acestora pe dinți, realizându-se cu succes mișcările ortodontice planificate digital. Datorită faptului că marginea gutierelor nu se mai localizează la limita dintre dinte și gingie, ci este strict la nivel gingival, aspectul estetic este mult îmbunătățit, fiind aproape imperceptibile de cei din jur, chiar și în cazul pacienților care au un zâmbet larg.
- În ce situaţii se impune purtarea lor?
- Sunt recomandate în majoritatea anomaliilor dentomaxilare, cum ar fi: incongruentele dentare cu înghesuire, cu spațierie, ocluziile adânci acoperite sau în acoperiș, angrenaje inverse, ocluziille deschise sau cap la cap, precum și în cazuri de asimetrii ale liniilor medine. Utilizarea acestora este limitată în cazurile complexe chirurgicale. Având în vedere că eficiența acestora depinde foarte mult de complianța pacienților de a le purta, utilizarea acestor gutiere poate fi limitată în cazul pacienților necooperanți, de cele mai multe ori în cazul copiilor.
„Durata tratamentului este mai scurtă ca la brackeţii dentari”
- Pentru ca efectele să fie vizibile, care este durata indicată utilizării lor?
- Pentru a avea eficiență maximă, acestea ar trebui purtate 22 de ore pe zi din 24. Pot fi îndepărtate de pe dinți doar în momentul servirii meselor sau când pacientul își realizează igiena orală. Durata tratamentului variază în funcție de complexitatea fiecărui caz, însă în mod cert aceasta este mai redusă decât cea a tratamentului cu brackeți dentari.
- Cine şi cum montează gutierele?
- La începutul tratamentului, uneori este necesară aplicarea unor atașamente de compozit pe dinte pentru o mai bună retenție a acestora, ajutând în același timp și la imprimarea mișcărilor dentare planificate digital de medicul ortodont. Astfel, pacientului îi este înmânat un anumit număr de seturi de gutiere pe care și le schimbă singur, acasă, la intervalul de timp recomandat de medicul său ortodont.
„Aplicarea lor se face pe dinții curați”
- Există un anumit ritual pentru curățarea lor?
- Alignerele trebuie igienizate corespunzător de minimum două ori pe zi: dimineața, după trezire, și seara, înainte de culcare. Pentru procedura de curățare se folosește o periuță cu peri moi și un săpun antibacterian incolor, clătirea acestora realizându-se sub un jet de apă rece sau călduță. Apa fierbinte poate deteriora materialul din care sunt confecționate, de aceea este de evitat. De asemenea, sunt contraindicate periuțele cu peri tari și pastele de dinți abrazive, care ar putea produce zgârieturi pe suprafața gutierelor, creând zone de retenție pentru placa bacteriană și, totodată, alterând aspectul translucid al lor. Această modalitate de igienizare este eficientă pentru îndepărtarea plăcii bacteriene de pe suprafața alignerelor, dar există și produse speciale de curățare care pot fi utilizate suplimentar, o dată pe săptămână: tablete efervescente antibacteriene sau cristale speciale de curățare. Este important de menționat faptul că alignerele ar trebui clătite cu apă de fiecare dată când sunt îndepărtate și depozitate în cutiuța specială, accesoriu deosebit de important care permite stocarea acestora în siguranță, minimizând acumularea de bacterii care se produce în mod normal când sunt lăsate în aer iber. De asemenea, este indicat ca gutierele să se aplice pe dinții curați, de aceea este bine să vă spălați după fiecare masă sau gustare, înainte de reintroducerea acestora în cavitatea orală. Dacă totuși nu aveți acces la kitul de igienă orală în acel moment, recomandarea este să clătiţi energic gura cu apă, urmând să curățați alignerele imediat ce acest lucru va fi posibil.
- Se poate să mâncăm cu ele?
- Nu, nu este recomandat să mâncați cu alignerele. Este bine să le îndepărtați la fiecare masă şi ideal ar fi să vă periați dinții înainte de reaplicarea lor. Acest lucru vine cu avantajul menținerii unei igiene orale corespunzătoare pe tot parcursul tratamentului, eliminând riscul retenției alimentare și, implicit, a apariției cariilor, așa cum se întâmplă în cazul aparatelor dentare clasice. De asemenea, marele avantaj al pacienților care poartă acest tip de gutiere este faptul că nu au restricții legate de consistenţa alimentelor. Pot mânca orice își doresc, atât timp cât le îndepărtează din cavitatea orală. Consumul băuturilor este permis în timpul purtării gutierelor, cu mențiunea că ar trebui evitate lichidele extrem de fierbinți, care ar putea produce deformări ale materialului, și lichidele colorate, care modifică aspectul incolor al acestora (cafea, Cola etc.). Dacă totuși nu aveți posibilitatea să le îndepărtați, recomandarea este să le clătiți energic cu apă rece imediat ce aveți ocazia și, ulterior, să le curățați corespunzător acasă, cu apă și săpun.
„Sunt realizate din material plastic format din trei straturi“
- Cât de eficiente sunt față de alte sisteme?
- Aşa cum am mai spus, gutierele Clear Correct sunt proiectate pentru precizie, estetică şi confort, caracteristicile lor tehnice dovedind acest lucru. Așadar, există toate premisele atingerii obiectivelor ortodontice propuse şi proiectate cu ajutorul softului digital, durata de tratament variind de la caz la caz. Totodată, eficienţa acestui sistem de alignere depinde foarte mult de complianţa pacienţilor, iar rezultatele tratamentului sunt direct influențate de atitudinea acestora. Tratamentul ortodontic este un tip de tratament individualizat, iar recomandarea tipului de aparat dentar variază în funcție de gravitatea anomaliei dentare și scheletale. Pentru a aprecia cu certitudine care este cel mai eficient mijloc terapeutic (cu alignere, cu aparate fixe clasice, cu aparate mobile) este necesară o consultație de specialitate realizată de un medic ortodont.
- Din ce sunt confecționate?
- Acestea sunt realizate din material plastic format din trei straturi. Straturile exterioare permit alignerului să fie dur și rezistent la pete, în timp ce stratul interior îi permite să aplice o presiune ușoară și constantă asupra dinților. Materialul din care sunt realizate păstrează de zece ori mai mult din forța sa inițială decât alte alignere și își păstrează forma pe toată durata de uzură a alignerului. Gutierele Clear Correct înconjoară coroana dentară pe aproape toate suprafețele, conferind un control bun al mișcărilor dentare, ceea ce asigură în timp concordanță acestor mișcări cu cele din planul digital personalizat.