de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Stimularea cortexului auditiv, ajutor pentru pacienţii cu epilepsie
Cercetătorii de la Universitatea din Columbia, SUA, au obținut o îmbunătățire imediată a percepției vorbirii pe un fundal zgomotos la un pacient cu epilepsie, prin stimularea unei anumite părți din cortexul auditiv. Experimentul a fost posibil în timpul tratamentului unui caz sever de boală, ce presupune implantarea unor electrozi la nivelul creierului, pentru a repera zonele care produc crizele epileptice. În timpul procedurii, specialiștii au putut stimula o zonă a cortexului auditiv numită planum temporale, iar pacienta a identificat vorbirea separată de zgomot, subiectiv mai bine cu până la 50% și obiectiv mai clar cu până la 97%.
Schimbările climatice agravează maladiile
Specialiștii de la Clinica Cleveland, din Ohio, SUA au descoperit că schimbările climatice agravează o serie de boli și cresc riscul de declanșare a altora. Cercetătorii au analizat 364 de studii care datează din 1990 până în prezent și au evidențiat faptul că temperaturile globale în creștere sporesc pericolul de accident vascular cerebral, demență și scleroză multiplă. De asemenea, cercetări anterioare au arătat că încălzirea globală exercită un stres sporit asupra inimii. Pe de altă parte, migrenele de pildă, au devenit mult mai frecvente, susțin autorii studiului.
O cincime din decesele premature, direct legate de hrana ultraprocesată
Unu din cinci decese premature este direct legat de alimentele ultraprocesate, a constatat un studiu derulat de experți din Brazilia. Alimentele bogate în calorii, adesea pline de zahăr, sare și grăsimi, cresc riscul de obezitate, boli de inimă și alte afecțiuni cronice. În 2019, decesele a circa 57.000 de brazilieni cu vârste cuprinse între 30 și 69 de ani au fost atribuite hranei de acest tip. De asemenea, cercetătorii afirmă că aceasta reprezintă aproape 22% din decesele cauzate de boli prevenibile în cadrul acelei grupe de vârstă și 10 procente din toate decesele premature.
Abuzul de social media expune la depresie toate tipurile de personalitate
Organizația Mondială a Sănătății estimează că unu din 20 de adulți trăiește în prezent cu depresie. În timp ce rețelele sociale pot ajuta la creșterea conexiunilor sociale, cercetările specialiștilor de la Universitatea din Arkansas, SUA, au evidențiat faptul că excesul expune la depresie toate tipurile de personalitate umană. S-a descoperit faptul că adulții tineri cu „simptome minime de depresie” au fost mai predispuși să manifeste agravarea afecțiunii dacă au utilizat rețelele de socializare în exces sau, mai grav, au devenit dependenți.