de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Miopia amenință să devină o adevărată epidemie, atrag atenția oamenii de știință, care au constatat că acest defect de vedere survine pe scară tot mai largă, la oameni tot mai tineri și debutează cu grad sporit de severitate.
Persoanele născute la sfârșitul anilor 1960, cele mai expuse
Indiferent că este vorba despre expunerea masivă la lumina ecranelor, despre predispoziție genetică sau alte motive, cercetătorii au observat creșteri abrupte ale debutului miopiei la adulții născuți la sfârșitul anilor 1960. Pe baza datelor colectate de la peste 100.000 de participanți la programul extins Biobank, din Marea Britanie, reprezentanții acestei generații au un risc cu 10% mai mare de a fi miopi decât persoanele născute cu trei decenii mai devreme. Cel mai mare salt a fost înregistrat în rândul celor care au experimentat modificări ale vederii mai târziu în viață. Pe de altă parte, numărul cazurilor severe de miopie la copii s-a dublat în perioada analizată, notează sciencealert.com. „Aceasta este o preocupare presantă de sănătate publică la nivel internațional, întrucât ne confruntăm cu o epidemie emergentă a miopiei, caracterizată printr-o prevalență crescută, însoțită de o schimbare a distribuției întregii populații către o vârstă mai tânără la debut și cu o severitate mai mare”, explică cercetătorii, în lucrarea publicată de revista PLOS ONE.
Dublare a incidenței
Potrivit experților, cel mai în vârstă grup acoperit de studiul Biobank a cuprins persoanele născute între 1939 și 1944 - 12,6% au dezvoltat miopie în copilărie și 7,4% mai târziu în viață. Pentru cel mai tânăr grup analizat, persoane născute între 1965 și 1970, aceste cifre au crescut la 15,6%, respectiv 13,6% - aproape o dublare. În același timp, cel mai mare procent, de 30,9%, a fost înregistrat în cazul celor născuți între 1955 și 1959, ceea ce specialiștii consideră a fi o tendință îngrijorătoare în condițiile îmbătrânirii populației. Cercetătorii sugerează mai multe motive pentru această evoluție: schimbări în alimentația dietelor în copilărie, creșterea utilizării ecranelor digitale și modificări în metodele de predare (mai multe teme și mai puțin timp petrecut în aer liber, de exemplu). De altfel, această asociere între studiile superioare (mai mulți ani petrecuți citind, revizuind și susținând examene) și un risc mai mare de miopie a fost observată anterior în mai multe studii.
„A existat o schimbare de-a lungul timpului în proporția copiilor care optează pentru a rămâne în învățământul superior și, în paralel, au intervenit utilizarea pe scară largă a televizorului și, mai recent, a dispozitivelor cu ecran electronic și extinderea unor astfel de activități în timpul liber“ (studiul „Trenduri temporale în frecvența, tipul și severitatea miopiei“)
Trend reversibil
După cum au arătat alte studii din întreaga lume, miopia devine o problemă pentru tot mai multe persoane. Totuși, aceste tendințe pot fi stabilizate sau chiar inversate, potrivit cercetătorilor, care amintesc de eventuale modificări ale politicilor sociale. Pentru ca acest lucru să se întâmple, vor fi necesare, de asemenea, investigații științifice suplimentare asupra modului în care diferitele influențe amintite sunt implicate în riscul de miopie și modul în care ratele copilăriei (determinate de genetică) diferă de ratele adulților (influențate de factorii de mediu).