de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Yoga îmbunătăţeşte ritmul cardiac
Cercetătorii de la Institutul Quebec Heart and Lung din Canada au descoperit că yoga poate scădea tensiunea arterială, ritmul cardiac în repaus și poate diminua riscul cardiovascular pe o perioadă de zece ani. Studiul care a generat această concluzie a dezvăluit că disciplina, care își are originea în India antică, este mai mult decât doar întindere musculară. Specialiștii arată că yoga este benefică pentru pacienții cu antecedente cardiace și ar putea fi aplicată într-un cadru medical, cum ar fi programele de prevenție.
Noxele de birou favorizează declanşarea artritei reumatoide
Respirarea prafului și a fumului de la diferite noxe (vapori, gaze, solvenți) care sunt obișnuite la locul de muncă poate crește riscul de a dezvolta artrită reumatoidă, avertizează un nou studiu, realizat în Suedia. Concret, majoritatea oamenilor cu un loc de muncă obișnuit petrec zilnic în jur de opt ore într-un spațiu care în timp îi expune la îmbolnăvire. Cercetarea a constatat, pe de o parte, că persoanele cu predispoziție genetică de a dezvolta boala suferă în timp de cea mai mare deteriorare a articulațiilor la birou, dar și foarte mulți dintre ceilalți voluntari au fost afectați, în grade diferite.
Inteligenţa artificială poate detecta riscul de AVC cu un deceniu în avans
Un program de inteligență artificială (AI) a învățat să caute semne că o persoană va suferi un accident vascular cerebral folosind doar o radiografie toracică și să prezică un astfel de risc cu zece ani înainte. Radiologii de la Spitalul General din Massachusetts și programul AI de la Spitalul Brigham and Women’s, din Boston, au identificat această modalitate simplă, care le va putea oferi medicilor un mijloc de a prezice riscul de deces din cauza unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral care rezultă din bolile cardiovasculare aterosclerotice.
Ţigările electronice generează dependenţă la copii tot mai mici
Cercetătorii de la Spitalul General pentru Copii din Massachusetts, SUA, au pus în evidență faptul că țigările electronice sunt mult mai periculoase decât cele clasice pentru copiii care se apucă de „vapat”, de la vârste tot mai mici. Mai grav, aceste dispozitive, ale căror efecte pe termen lung rămân necunoscute, generează rapid o dependență masivă, unii utilizatori de vârstă școlară trăgând din țigara electronică după cinci minute de la trezirea de dimineață. Potrivit experților, reacția ține de formula mai „gustoasă” a substanței care provoacă dependență, cunoscută sub numele de „nicotină protonată”.