Main menu

header

915 12 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Un studiu de dată recentă vine să adauge argumente în plus pentru necesitatea vaccinării antigripale, în special în cazul categoriilor vulnerabile, asupra căreia specialiștii insistă la începutul fiecărei toamne.

Opțiune pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani

În cadrul Centrului pentru Științele Sănătății al Universității Texas a fost elaborat un studiu în urma căruia a reieșit faptul că vaccinarea antigripală determină o incidență mai scăzută a temutei Alzheimer, afecțiune tot mai răspândită și pentru care în prezent nu există un tratament. „Este crucial să dezvoltăm metode de prevenire a acestei boli neurodegenerative. În condițiile în care peste 5,8 milioane de oameni din SUA suferă de acest tip de demență, cea mai mică reducere a acestor cifre poate reprezenta o diferență importantă”, detaliază cercetătorul Albert Amran, autor al studiului. După ce au analizat prin comparație datele a peste 9.000 de persoane cu vârsta peste 60 de ani, experții au putut releva legătura dintre vaccinarea antigripală și reducerea incidenței Alzheimer, care afectează la nivel global circa 50 de milioane de pacienți, notează thelancet.com.

Pericol diminuat cu 30%

Luând în calcul și alți factori de risc, ca fumatul, diabetul, bolile cardiovasculare, educația, vârsta și veniturile, experții americani au observat că, separat de aceste repere, persoanele care s-au vaccinat antigripal o dată au prezentat un risc cu 17 procente mai scăzut de a dezvolta Alzheimer. Mai mult, în cazul celor care se vaccinează în fiecare sezon, riscul scade cu 30%. De asemenea, specialiștii au putut determina faptul că protecția împotriva Alzheimer este cu atât mai eficientă cu cât vaccinarea antigripală regulată începe mai devreme, diferența fiind semnificativă între cei care se vaccinează de la 60 de ani și cei care fac acest lucru de la 70 de ani. 

„Potrivit datelor noastre, unele dintre proteinele prezente în vaccinul antigripal pot antrena sistemul imunitar al organismului, pregătind corpul din timp să țină boala la distanță“ (Albert Amran, Universitatea Texas)

Date similare pentru profilaxia pneumococică

Un alt studiu, derulat în paralel la Universitatea Duke, din Carolina de Nord, a evidențiat aceleași rezultate în cazul vaccinării pneumococice. Analizând relația dintre acest tip de imunizare și instalarea Alzheimer, indiferent dacă pacienții s-au vaccinat împo- triva gripei sezoniere și, de asemenea, separat de factorii de risc amintiți (inclusiv prezența unor cazuri în istoricul familial), specialiștii au putut determina că administrarea vaccinului pneumococic între 65 și 75 de ani scade riscul instalării afecțiunii neurodegenerative cu 30 de procente, chiar 40% în cazul persoanelor fără predispoziție genetică. „Vaccinarea împotriva pneumoniei înainte de vârsta de 75 de ani poate fi un candidat serios la titlul de tratament preventiv personalizat împotriva Alzheimer”, argumentează specialistul Svetlana Ukraintseva.