Main menu

header

916 14 1de Simona Lazăr

Graviditatea este o stare specială a femeii, care aduce multă bucurie în familie, însă vine „la pachet” și cu multe neliniști. Unele dintre acestea se referă la complicațiile sarcinii, altele iau în calcul posibile boli pe care le poate face gravida și felul în care acestea pot afecta evoluția fătului și starea de bine și de sănătate, atât a mamei, cât și a copilului. De aceea vă aducem în atenție trei boli infecțioase de care gravida trebuie să se ferească, tocmai din cauza riscurilor mari pe care le presupun.

Salmoneloza

Salmoneloza prezintă riscuri grave pentru făt, de aceea trebuie luate măsuri de precauție alimentare, pentru a evita contaminarea. Salmonella este o bacterie care e implicată în apariția celei mai importante boli diareice din lume. Ea este prezentă în anumite alimente contaminate de origine animală (carne, ouă sau lapte). Pentru a evita infectarea cu aceasta, viitoarelor mămici li se recomandă să mănânce aceste alimente bine gătite și să consume doar lapte pasteurizat. Salmoneloza este o boală infecțioasă responsabilă de gastroenterită, diaree și febră tifoidă. Aceasta este o boală care poate avea consecințe grave asupra fătului și împotriva căreia nu există imunitate. Măsurile de precauție care trebuie luate pentru evitarea contaminării privesc, așadar, toate femeile însărcinate. Nu doar consumul acestor alimente de către gravidă este o sursă de infecție, ci și igiena precară, după folosirea băii și/ sau a bucătăriei de către persoane infectate aflate în preajma gravidei și de către însăși femeia însărcinată. Calea de transmitere a infecției este foarte simplă și de aceea femeia gravidă și apropiații ei trebuie să fie foarte atenți. De asemenea, animalele de companie pot răspândi bacteria în casă.

Toxoplasmoza

Să spunem de la bun început că toxoplasmoza este o boală parazitară, care poate provoca leziuni grave fătului. Dacă viitoarea mamă nu este imunizată înainte de sarcină, va trebui să ia măsuri de precauție pentru a nu se contamina și a nu-și contamina bebelușul. Ce se poate face pentru a evita toxoplasmoza? În lipsa protecției, dacă femeia însărcinată nu este imună la toxoplasmoză, atunci ea trebuie să respecte anumite măsuri de precauție, cum ar fi: spălarea mâinilor bine înainte de a pregăti mâncarea; spălarea corectă a fructelor și legumelor, inclusiv a salatelor „gata de consumat” cumpărate din magazine, înainte de a le mânca; gătirea corectă a cărnii proaspete sau congelate. E indicat să se poarte mănuși când este manipulat solul pentru grădinărit sau în alt context și spălarea bine a mâinilor, după aceea. De asemenea, să se evite contactul cu așternutul sau fecalele de pisică (acesta fiind principalul animal de companie care poate transmite boala). Dacă gravida are o pisică în casă, atunci va trebui să își spele mai des mâinile, după ce atinge pisica sau locurile frecventate de aceasta. Trebuie știut că toxoplasmoza este cauzată de un parazit, toxoplasma, care se înmulțește în intestinele pisicilor. De asemenea, este prezentă în carnea animalelor contaminate (mușchi ai oilor și bovinelor), în sol - dacă a fost în contact cu excrementele de pisică, în așternut și pe anumite alimente precum căpșunile. Simptomele sunt de obicei ușoare, dar nu de neglijat. Ganglionii limfatici, febra ușoară, oboseala sau durerile musculare sunt semne nespecifice care pot indica toxoplasmoza. O veste bună: după o primă contaminare, suntem imunizați pe viață, datorită prezenței anticorpilor specifici în sânge. Contractată în timpul sarcinii, însă, toxoplasmoza poate fi responsabilă pentru leziuni la copii, în special la nivelul creierului și ochilor. La începutul sarcinii, malformațiile sunt rare, dar severe. La sfârșitul sarcinii, leziunile fetale sunt mai frecvente, dar mai puțin severe. Este important să știți cât mai curând posibil (chiar înainte de sarcină), dacă viitoarea mamă este imună la toxoplasmoză, prin măsurarea anticorpilor antitoxoplasmă din sânge. Dacă testul este pozitiv, înseamnă că a fost deja în contact cu acest parazit și că este protejată. Dacă testul este negativ, ea ar trebui să ia toate măsurile de precauție necesare pentru a se proteja pe ea și pe copilul ei, deoarece nu există vaccin împotriva toxoplasmozei. În absența protecției, în fiecare lună de sarcină va fi efectuată o analiză de sânge (test de sânge), pentru a se asigura că viitoarea mamă nu are toxoplasmoză, care ar putea necesita tratament. Începând cu a 17-a săptămână de sarcină, amniocenteza face posibilă căutarea parazitului și se poate stabili dacă există sau nu leziuni fetale, în 48 de ore. Dacă parazitul este prezent, trebuie instituit un tratament antibiotic adecvat, pentru protejarea fătului.

Listerioza

Listerioza este o boală cauzată de o bacterie care poate avea consecințe grave asupra dezvoltării fătului, ca și în cazul toxoplasmozei și al salmonelozei. Câteva măsuri de precauție simple, prin acordarea de atenție dietei (se vor evita brânzeturile din lapte crud, mezelurile, aspicurile, maionezele, peștele afumat, semințele crude, ca și semințele încolțite - inclusiv cele de soia -, carnea crudă etc.) pot preveni această boală, împotriva căreia nu poți fi imun. Pentru a evita contactul cu listerioza, puteți lua câteva măsuri, cum ar fi: eliminați coaja brânzeturilor; spălați bine legumele crude și ierburile aromatice; gătiți bine alimentele de origine animală; păstrați alimentele crude separat de cele care au fost gătite; spălați-vă mâinile după manipularea alimentelor (chiar gătite) și curățați cu atenție ustensilele care au intrat în contact cu aceste alimente. De asemenea, se mai recomandă: să reîncălziți și să mâncați imediat resturile de mâncare și mâncăruri gătite; să curățați frecvent frigiderul și apoi să îl dezinfectați cu înălbitor; să monitorizați temperatura frigiderului, care trebuie să fie suficient de scăzută (4°C) și să respectați datele de expirare ale alimentelor. Țineți cont că listerioza este o boală bacteriană, transmisă direct de la mamă la făt și care poate avea consecințe grave asupra acestuia din urmă. Această infecție trece de foarte multe ori neobservată la mamă, sub forma unui sindrom asemănător gripei (febră și dureri corporale). Atenționarea se referă la toate femeile însărcinate, pentru că nu putem fi imuni la această boală. Consecințele pentru făt pot fi dramatice. Listerioza poate induce naștere prematură, deces in utero sau infecție neonatală gravă (tulburări respiratorii, meningită, sepsis). Prezența bacteriei va fi căutată în sânge (hemoculturi) și în urină. Tratamentul listeriozei folosește un antibiotic din clasa penicilinelor (amoxicilină). Este un tratament simplu și eficient, mai ales atunci când este început imediat după apariția simptomelor.