de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Un probiotic, posibil tratament pentru scleroză laterală amiotrofică
Microbiomul și creierul comunică într-o manieră bidirecțională, cu modificări ale compoziției asociate cu afecțiunile neurodegenerative. Un studiu de laborator desfășurat la Universitatea din Montreal, Canada, a constatat că o tulpină bacteriană probiotică - Lacticaseibacillus rhamnosus HA-114 - ar putea preveni dezvoltarea paraliziei și degenerarea neuronilor motori în cazuri de scleroză laterală amiotrofică. Aceste descoperiri sugerează că probioticele ar putea avea un rol potențial în tratamentul afecțiunilor neurodegenerative. Un studiu clinic este programat pentru anul 2023.
Somnul insuficient creşte riscul de pierdere ireversibilă a vederii
Cercetătorii din China au realizat un nou studiu, în urma căruia a rezultat faptul că prea puțin somn, somnolența în timpul zilei, insomnia și sforăitul pot crește riscul de a dezvolta glaucom, boală care evoluează până la pierderea completă a vederii. Se estimează că afecțiunea va afecta aproximativ 112 milioane de oameni din toată lumea până în 2040. După ce a studiat datele a 409.000 de persoane din Marea Britanie, echipa de experți a identificat aproape 9.000 de cazuri de glaucom în grupul celor care au raportat probleme cu somnul.
Încrederea în abilităţile culinare, aliat al sănătăţii mintale
Cercetătorii de la Universitatea australiană „Edith Cowan” au descoperit că o mai mare încredere în abilitățile unei persoane în bucătărie - împreună cu obiceiuri alimentare și decizii mai bune - este un aliat al sănătății mintale. În cadrul studiului, cei care au urmat un curs de gătit de șapte săptămâni au prezentat îmbunătățiri semnificative ale optimismului, sănătății generale și vitalității. Aceste ameliorări au apărut imediat după ce voluntarii au terminat cursul și s-au menținut chiar și după șase luni.
Adolescenţii, tot mai dependenţi de „feedback social“
Un nou studiu, derulat de cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA, a pus în evidență faptul că rețelele de socializare au capacitatea de a reprograma creierul copiilor și îi pot face pe cei mici dependenți de „like-uri”. Ulterior, adolescenții pot ajunge să-și verifice aproape constant postările online. Acest obicei are efect asupra sensibilității creierului la potențiale recompense și „pedepse”. Cu cât tinerii verifică mai mult rețelele sociale, cu atât devin mai sensibili la „feedback social” sub formă de aprecieri și comentarii, atrag atenția psihologii americani.