Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Expunerea prenatală la alcool afectează dezvoltarea copiilor

Oamenii de știință de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, au analizat modul în care alcoolul ar putea perturba expresia genelor în embrioni, ceea ce poate provoca tulburări de dezvoltare. Rezultatele au arătat că expunerea prenatală la alcool poate provoca o gamă largă de afecțiuni fizice, mentale și de neurodezvoltare la copii, inclusiv tulburarea din spectrul alcoolismului fetal. Mai mult, expunerea la alcool a fost asociată cu modificări ale ADN-ului în gena FOXP2, legată de dezvoltarea regiunilor creierului responsabile de vorbire.

Nivelul educaţional prezice riscul de demenţă

Un studiu realizat în Japonia a descoperit o legătură între învățământul superior și riscul redus de demență. Cercetătorii, care au publicat rezultatele în revista LancetTrusted Source, au concluzionat că politica de sănătate publică ar trebui să abordeze disparitățile educaționale în demența comorbidă. În paralel, o altă cercetare derulată de oamenii de știință de la Asociația Americană de Psihologie a reliefat faptul că autodisciplina, organizarea și orientarea spre rezultate amână instalarea declinului cognitiv.

Terapia cu ultrasunete ar putea inversa procesul de îmbătrânire

Un nou studiu realizat de oamenii de știință din Texas arată că terapia cu ultrasunete ar putea întârzia, opri sau chiar inversa îmbătrânirea. Procesul repornește diviziunea celulară, trezind celulele dintr-o stare de tip „zombi”, care declanșează disfuncții și chiar boli. Experimentele pe animale de laborator au descoperit că celulele acestora s-au revigorat. Tratamentul a vindecat chiar și spatele cocoșat al unui exemplar a cărui stare s-a agravat inițial, apoi a devenit normală după terapia cu ultrasunete.

Testul de miros poate „anunţa“ starea de fragilitate

Un simplu test de miros ar putea ajuta medicii să descopere semnele de fragilitate și îmbătrânire nesănătoasă. Cercetătorii de la Universitatea „Johns Hopkins”, din SUA, au demonstrat că pierderea mirosului poate fi un element care prezice un risc mai mare de probleme de sănătate legate de vârstă. Experții americani au stabilit că pentru fiecare creștere de un punct atât a scorurilor de identificare olfactivă, cât și de sensibilitate, starea de fragilitate a scăzut semnificativ, ceea ce arată că o capacitate de a mirosi bine are legătură cu o sănătate generală mai bună a populației în vârstă.

Aproape jumătate dintre tinerii americani declară că suferă de o boală mintală

O cercetare de piață efectuată de compania americană de cercetare a datelor Harmony Healthcare, din Indiana, a pus în evidență faptul că 42% dintre reprezentanții Generației Z, cea mai tânără, se confruntă cu afecțiuni mintale. Acest proces a început în lunile imediat următoare declanșării pandemiei globale, în 2020. Sondajul a relevat un procent alarmant de adulți tineri diagnosticați cu anxietate, depresie, ADHD sau tulburare de stres posttraumatic. 85% dintre acești tineri au mărturisit că sunt îngrijorați pentru viitor.