Main menu

header

918 13 1de Georgiana Mihalcea

Multe persoane din întreaga lume suferă din când în când de arsuri la stomac. De multe ori le trecem cu vederea, dar, dacă acestea persistă și se asociază și cu alte simptome, este nevoie de un consult de specialitate, deoarece sănătatea noastră poate fi în pericol. Am stat de vorbă cu doctor Octavian Popescu (medalion), medic specialist chirurgie oncologică minim invazivă de la We Care - Institutul German de Chirurgie Oncologică, despre arsurile la stomac. Iată cum le putem trata acasă pe cele simple și ce avem de făcut dacă nu dispar de la sine.

„Apar atunci când acidul din stomac se întoarce frecvent în esofac, iritându-l”

- Ce reprezintă, în termeni medicali, arsurile la stomac?

- Dacă o persoană se confruntă cu arsuri la stomac, înseamnă să suferă de boala de reflux esofagian. Aceasta apare atunci când acidul din stomac se întoarce frecvent în esofac, iritându-l. Sunt multe persoane care suferă de această afecțiune și majoritatea o pot ține sub control, însă, pentru unele dintre ele este nevoie de medicație constantă sau chiar de operație.

- De ce apar arsurile la stomac?

- Sunt mai multe cauze care pot conduce la apariția arsurilor la stomac. Acestea apar în momentul în care conținutul stomacului ajunge în esofag, prin intermediul sfincterului esofagian care nu funcționează corespunzător, ceea ce face ca acidul gastric să irite esofagul și astfel să apară senzația de arsură.

„Una dintre cauze este hernia hiatală”

- Femeile însărcinate sunt mai predispuse?

- Femeile însărcinate sunt predispuse la apariția arsurilor la stomac, care se întâmplă tocmai din pricina relaxării sfincterului esofagian, ca urmare a modificărilor hormonale care au loc în această perioadă.

- Care ar fi o altă cauză?

- O altă cauză a apariției arsurilor la stomac o reprezintă hernia hiatală. Aceasta înseamnă că o parte a stomacului pătrunde în diafragmă. Hernia hiatală are șanse să se mărească odată cu trecerea timpului, ajungând să poată fi rezolvată doar cu ajutorul unei intervenții chirurgicale.

- Stilul de viață are și el o influență?

- Da și una extrem de importantă! Mai sunt și alte cauze care conduc la apariția arsurilor la stomac, cele mai frecvente fiind obezitatea, fumatul, consumul alimentelor picante, uneori chiar întinderea la orizontală imediat după masă. 

„Endoscopia digestivă superioară este cea mai eficientă investigație”

918 13 2- Care sunt simptomele îngrijorătoare care pot însoți arsurile la stomac?

- Majoritatea oamenilor experimentează la un moment dat arsurile stomacale, însă sunt câteva simptome care trebuie să ne dea de gândit. Dificultatea la înghițire, dureri în piept, transpirații, tusea cronică, infecții pulmonare frecvente, constipație sau chiar lipsa scaunului sunt simpto- me care, împreună cu arsurile persistente - care apar de mai multe ori pe săptămână, pentru o perioadă mai lungă de două luni - ar trebui să ne trimită la doctor.

- Balonarea sau gustul amar în gură, însoțite de arsuri la stomac ce pot anunța?

- Atât balonarea, cât și gustul amar care să preceadă sau să însoțească arsurile stomacale pot fi simptome și pentru alte afecțiuni, ca de pildă litiaza biliară. Prezența pietrelor în colecist poate să aibă ca manifestări balonările, prezența gustului amar, dar și arsuri și dureri stomacale. De multe ori însă, litiaza biliară este însoțită și de dureri puternice în partea superioară a abdomenului.

- Când este cazul să mergem la doctor?

- Când arsurile stomacale persistă pentru o perioadă mai mare de două luni și apar frecvent, de două-trei ori pe săptămână, e nevoie de control la medicul specialist care să recomande investigații specifice pentru descoperirea cauzei.

- Ce investigații sunt necesare pentru a descoperi cauza?

- Endoscopia digestivă superioară este cea mai eficientă investigație, care poate determina cu exactitate cauza pentru care apar arsurile stomacale. Odată ce se știe cauza, se poate institui și tratamentul potrivit, fie că este vorba despre unul medicamentos, fie că este vorba despre unul chirurgical.

„Nu este indicat consumul de ceai de mentă, dar este bun cel de ghimbir”

- Ce ne ajută să ameliorăm arsurile la stomac?

- În general, schimbarea stilului de viață și alimentar pot să conducă la ameliorarea până la dispariția arsurilor stomacale. Renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți corporale în limite normale, reducerea consumului de ciocolată, a băuturilor cu cofeină și a celor acidulate ajută cu siguranță. Nu este indicat consumul de ceai de mentă, în schimb, este bun cel de ghimbir. Unele surse afirmă că apa cu lămâie are un efect alcalin și poate neutraliza acidul gastric, însă, acest lucru nu este deocamdată susținut de cercetări.

- Când e cazul să apelăm la medicamente și care sunt mai indicate?

- Pentru arsurile ușoare, sunt indicate medicamentele antiacide, dar ar fi bine ca medicul specialist să decidă acest lucru, după anamneză și investigații.

„Dacă o persoană se confruntă cu arsuri la stomac, înseamnă să suferă de boala de reflux esofagian“

„Atunci când boala nu mai poate fi controlată medicamentos, este necesară operaţia“

- Când devin grave arsurile la stomac?

- Cea mai periculoasă complicație a acestei patologii constă în schimbările precanceroase care pot apărea în esofag în peste 25% din cazuri - așa-numitul „esofag Barrett”. Aceste schimbări sunt asociate cu un risc crescut pentru apariția cancerului de esofag. Atunci când boala nu mai poate fi controlată medicamentos, este necesară operația care să împiedice apariția complicațiilor.

- Ce înseamnă „esofagul Barrett”?

- „Esofagul Barrett” este o complicație a bolii de reflux gastroesofagian care este o afecțiune în care conținutul stomacului, inclusiv acidul, refluxează în esofag. „Esofagul Barrett” este o modificare a celulelor care căptuşesc esofagul (tubul alimentar). Este mai frecventă la persoanele cu reflux acid, dar se poate dezvolta fără a avea această boală. Managementul variază de la monitorizarea mucoasei esofagiene cu endoscopii până la tratamente pentru îndepărtarea țesutului deteriorat.

- Care sunt simptomele „esofagului Barrett”?

- „Esofagul Barrett” nu provoacă multe simptome, dar puteți urmări semnele afecțiunilor cu care e asociat - arsuri la stomac și regurgitare acidă. Arsurile la stomac care apar de cel puțin două ori pe săptămână sunt cel mai mare semnal de alarmă. Simptomele arsurilor la stomac includ o senzație de arsură în piept și regurgitație acidă.