de Roxana Istudor şi Adrian Barna
În doar câteva minute, memoria pe termen scurt poate fi îmbunătățită cu peste 25% cu ajutorul unei noi terapii, pusă la punct de o echipă internațională de oameni de știință.
Accelerează timpul de reacție mintală
Un nou studiu clinic a confirmat rezultate anterioare derulate pe animale de laborator, care au pus în evidență faptul că terapia cu lumină cu laser poate îmbunătăți semnificativ memoria pe termen scurt. Condusă de oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham, cercetarea a reușit, de asemenea, să urmărească modificările activității creierului utilizând monitorizarea electroencefalogramei în timpul tratamentului și testării. Pe lângă accelerarea timpului de reacție mintală și ameliorarea acurateții percepțiilor, experimentul a relevat că această terapie stimulează și funcții de ordin înalt, cum ar fi atenția și emoția.
Recomandată în cazuri de ADHD
Acest studiu, publicat în revista Science Advances, este primul care confirmă o legătură între tratamentul cu lumină laser și memoria de lucru la oameni. Tratamentul, numit științific fotobiomodulare transcraniană, este aplicat pe o zonă a creierului cunoscută sub numele de cortexul prefrontal drept, recunoscută pe scară largă ca fiind importantă pentru memoria pe termen scurt. În experimentul lor, experții au arătat cum memoria de lucru s-a îmbunătățit în rândul participanților la cercetare după câteva minute de tratament. „Persoanele cu afecțiuni precum ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție) sau alte afecțiuni legate de atenție ar putea beneficia de acest tip de tratament, care este sigur, simplu și neinvaziv, fără efecte secundare”, spune specialistul Dongwei Li.
Ameliorare cu 25% după 12 minute
Participanții au fost tratați cu lumină laser în cortexul prefrontal drept la lungimi de undă de 1.064 nanometri, în timp ce alții la o lungime de undă mai scurtă sau tratamentul a fost administrat în cortexul prefrontal stâng. După terapia cu lumină laser de 12 minute, participanții au fost rugați să-și amintească orientările sau culorile unui set de elemente afișate pe un ecran. Participanții tratați cu lumină laser în cortexul prefrontal drept la 1.064 nanometri au manifestat îmbunătățiri clare ale memoriei față de cei care au primit celelalte tratamente. Datele din monitorizarea electroencefalogramei în timpul experimentului au arătat modificări ale activității creierului care au reliefat de asemenea îmbunătățiri ale performanței memoriei.
„Este posibil ca lumina să stimuleze astrocitele - centralele electrice - din celulele nervoase din cortexul prefrontal, iar acest lucru are un efect pozitiv asupra eficienței acestora“ Ole Jensen, Universitatea Birmingham
Mişcare fizică, dietă, antrenarea creierului
Potrivit specialiștilor, există anumite schimbări ale stilului de viață care pot susține memoria pe termen scurt. Astfel, modificările recomandate includ în primul rând mișcarea fizică, de natură să crească fluxul sangvin către creier. În același timp, dieta sănătoasă, cu multe legume și fructe, cereale integrale și proteine, dublată de evitarea alcoolului, a tutunului și a alimentelor nesănătoase, asigură o stare generală bună a metabolismului și implicit o funcționare optimă a creierului. De asemenea, specialiștii evidențiază importanța exersării constante a minții, prin hobby-uri antrenante, puzzle-uri și jocuri. Nu în ultimul rând, somnul suficient și de calitate, alături de gestionarea corespunzătoare a afecțiunilor cronice de sănătate sunt alte ingrediente ale menținerii memoriei până la vârste înaintate.