de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Prescrierile de antipsihotice pentru copii s-au dublat
Un studiu derulat de o echipă de specialiști de la Centrul pentru Sănătatea Mintală a Femeilor al Universității din Manchester a examinat datele de îngrijire a 7,2 milioane de tineri, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, între 2000 și 2019, și au descoperit că rețetele pentru medicamente antipsihotice puternice, destinate tratării unor boli mintale majore, au ajuns să fie prescrise inclusiv pentru tulburări de conduită, pentru simptome de autism sau chiar pentru ADHD. În acest fel, numărul de rețete de antipsihotice prescrise copiilor s-a dublat în perioada vizată de cercetare.
Meditaţia creşte puterea mentală a vârstnicilor
Tehnica străveche de relaxare crește puterea mentală în rândul persoanelor de peste 65 de ani, afirmă oamenii de știință francezi de la Universi- tatea Caen-Normandia. Aceștia au derulat un studiu în urma căruia a reieșit că meditația stimulează atenția, conștientizarea și sănătatea emoțională, facultăți care scad odată cu trecerea timpului, declinul fiind și mai pronunțat dacă intervine demența. „Meditația s-a dovedit superioară instruirii în altă limbă la reglarea atenției și la capacitățile socio-emoționale”, punctează expertul Gael Chetelat.
Exerciţiile de respiraţie diminuează anxietatea
Experții de la Universitatea Stanford au descoperit că persoanele care au petrecut cinci minute făcând exerciții de respirație profundă în fiecare zi timp de o lună au înregistrat o diminuare a anxietății mai pregnantă decât cei care doar au meditat în același scop. Studiul clinic publicat în revista Cell Reports Medicine a arătat că participanții care au folosit metode ca „suspinul” (inspirație în ritm lent) sau „box” (inspirație cu scurtă reținere a aerului) au raportat o scădere semnificativă a simptomelor de anxietate.
Persoanele cu autism resimt durerea mai acut
Un studiu desfășurat în cadrul Universității din Tel Aviv, Israel, a examinat percepția durerii în rândul persoanelor cu autism și a constatat că acestea experimentează durere la o intensitate mai mare decât populația generală. Acest fapt se întâmplă din cauza unei adaptabilități mai scăzute la această senzație. Rezultatele contrazic o mai veche teorie, care afirmă că persoanele cu autism sunt presupuse la a fi „indiferente față de durere”. Cercetătorii consideră că rezultatele studiului vor duce la tratamente mai adecvate pentru aceste persoane, care nu își exprimă experiența durerii în mod obișnuit.
Practicarea golfului previne dislipidemia
Cercetătorii de la Universitatea din Finlanda de Est au derulat un studiu în urma căruia a rezultat faptul că practicarea golfului are beneficii mai extinse pentru sănătate chiar și decât mersul pe jos. Astfel, experții finlandezi afirmă că acest sport poate preveni atacul de cord, accidentul vascular cerebral, hipertensiunea arterială, diabetul sau dislipidemia - cantitate anormală de grăsimi din sânge, care poate cauza nivel crescut al colesterolului. Aceste rezultate au fost și mai pronunțate în cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.
Intervenţia chirurgicală bariatrică prelungeşte viaţa
O echipă de specialiști de la Universitatea de Medicină din Utah, SUA, a evidențiat faptul că pacienții obezi care au o intervenție chirurgicală bariatrică trăiesc mai mult decât cei care nu apelează la această procedură - riscul de deces a scăzut cu 72% pentru diabet, 43% pentru cancer și 29% pentru boli de inimă. Pe de altă parte, una dintre constatările surprinzătoare ale studiului a fost aceea că pacienții operați sunt de 2,4 ori mai susceptibili de a încerca să se sinucidă, în special cei cu vârsta între 18 și 34 de ani.