de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Adolescența este o vârstă deopotrivă minunată și dificilă, care îi pune la încercare și pe tineri, și pe părinții lor. Deși au o mulțime de oportunități de a face sport, adolescenții sunt mult mai puțin activi decât s-ar crede, iar a-i scoate din sedentarism se poate dovedi o mare provocare. Specialiștii oferă câteva modalități de reușită a acestui demers spre o viață sănătoasă.
Activități care implică toată familia
Tinerii ar trebui să facă cel puțin 60 de minute de activitate fizică moderată sau viguroasă în fiecare zi, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Doar că, potrivit unui studiu publicat în revista The Lancet Child & Adolescent Health, mai puțin de 20% dintre adolescenții care merg la școală sau la liceu din întreaga lume fac atâta mișcare. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, în spatele acestor cifre sumbre se află costurile în continuă creștere pe segmentul sporturilor organizate (doar 38% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani practicau un sport organizat în 2018, în scădere cu aproape zece procente față de 2008, potrivit Institutului Aspen), iar pandemia de COVID-19 a agravat această tendință. Deși poate părea misiune imposibilă, există modalități de a introduce mai multă activitate fizică în viața adolescenților. Prima recomandare a specialiștilor este atragerea către activități care implică toată familia - o plimbare cu bicicleta, o excursie în parc etc. În zilele libere, se poate programa o sesiune de camping, de înot, drumeție sau de vâslit.
Sporturile organizate construiesc conexiuni
Un mare „inamic” al mișcării în rândul tinerilor este tehnologia - mai exact, excesul. Aproape jumătate dintre adolescenții din SUA mărturisesc că sunt online „aproape constant”, potrivit unui studiu al Centrului de Cercetare Pew. „Mulți copii vin de la școală într-o casă în care ambii părinți s-ar putea să nu se fi întors de la serviciu. Rezultatele, foarte des, sunt joaca pe computer, timpul pe rețelele sociale sau uitatul la televizor, foarte adesea însoțite de gustări nesănătoase. În plus, mai mulți copii sunt conduși cu mașina la școală astăzi decât în trecut, când mergeau pe jos sau cu bicicleta”, arată Carol Harrison, de la Centrul MD Anderson al Universității din Texas. Așadar, a convinge un tânăr cu schimbări dese de dispoziție să „iasă din ecran” este o provocare, dar îi poate aduce o stare bună a inimii, mușchilor, oaselor, coordonare și agilitate, flux sangvin crescut spre creier și implicit performanță școlară superioară și o mai bună gestionare a emoțiilor. „Studiile au arătat că principalul motiv pentru care majoritatea adulților încep și continuă un program de exerciții este componenta socială. Copiii sunt la fel. Luați în considerare sporturile organizate, care construiesc conexiuni și îi învață perseverența și munca în echipă”, adaugă Harrison.
Trapez, realitate virtuală și… grădinărit
Jennifer Agans, profesor la departamentul de recreere, management al parcurilor și turismului de la Universitatea Penn State, din Pennsylvania, atrage atenția asupra posibilităților de mișcare pentru adolescenții care nu caută componenta socială a sportului: „Pot fi atrași către alpinism, skateboard sau artele spectacolului. Un alt element este circul, iar trapezul se vădește o activitate tot mai agreată de tineri”. Există, de asemenea, dans, yoga, arte marțiale, badminton, pickleball și multe altele. În prezent, în tendințe este exercițiul de realitate virtuală, pe care specialiștii îl consideră o activitate ce va lua avânt în viitor și care, potrivit cercetărilor, arată potențialul de a avea un efect pozitiv asupra activității fizice. Pe de altă parte, sportul în sensul strict al termenului poate să nu-l atragă deloc pe adolescent, deci de ce nu tunderea gazonului sau aspirarea prafului din casă? „Crearea unei grădini este o altă opțiune bună, deoarece grădinile implică plantarea, udarea, smulgerea buruienilor și multe altele. Și nu treceți cu vederea munca de voluntariat, care generează multă activitate și de care tinerii zilelor noastre sunt atrași - pot participa la un eveniment de construcție de trasee sau pot ajuta pe cineva să împacheteze și să mute cutii”, detaliază Harrison modalitățile prin care tinerii pot fi antrenați către mișcare.
Provocări şi recompense
Adolescentul poate fi provocat să intre într-o competiție cu un apropiat - de alergare, de număr de pași efectuați zilnic etc. De asemenea, este indicat să fie recompensat cu mici cadouri sau trofee pentru efortul său. În același timp, discuțiile pe această temă pot înlătura motive care nu țin de tânăr pentru care refuză să facă sport (de pildă, dacă nu merge la înot pentru că este jenat să apară în costum de baie). Specialiștii indică și varianta notării frecvente a rezultatelor mișcării - mușchi mai conturați, scădere în greutate, plus de energie etc.