Main menu

header

932 15 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Noxele mașinilor aflate în trafic la orele de vârf au un impact masiv asupra sănătății. O cercetare recentă, prima de acest tip, evidențiază faptul că poluarea de pe șosele afectează funcționarea creierului după doar două ore de expunere la particulele toxice emise de vehicule.

Impact asupra conectivității rețelei cerebrale

Specialiștii de la Universitatea British Columbia, din Canada, au derulat o cercetare în urma căreia a rezultat faptul că poluarea generată de traficul rutier aglomerat afectează funcționarea creierului în doar două ore. Practic, zonele creierului legate de memorie și gândire sunt afectate în foarte scurt timp de toxinele generate de evacuarea mașinilor, de exemplu. Este pentru prima dată când un studiu a identificat dovezi ale modificării conectivității rețelei cerebrale din cauza poluării din trafic. „Timp de multe decenii, oamenii de știință au crezut că creierul poate fi protejat de efectele nocive ale acestei expuneri, dar studiul de față, primul de acest gen din lume, oferă dovezi care susțin o legătură între noxele din trafic și cogniție”, susține Chris Carlsten, autorul studiului.

Reduce performanțele cognitive

A sta în trafic este neplăcut la suprafață, dar devine de-a dreptul periculos în profunzime. Cercetătorii canadieni au expus pentru scurt timp 25 de adulți sănătoși la substanțele produse de evacuarea gazelor de eșapament și apoi la aer filtrat, în momente diferite. Cercetătorii au urmărit schimbările în „rețeaua de mod implicit” a creierului, un set de regiuni interconectate, care joacă un rol important în memorie și gândire internă. Testele de imagistică prin rezonanță magnetică au relevat faptul că participanților le-a scăzut rapid conectivitatea în zone largi ale rețelei după expunerea la niveluri obișnuite, frecvent întâlnite în marile orașe, la noxe de la autovehicule. „Conectivitatea funcțională alterată a fost asociată cu performanțe cognitive reduse și cu simptome de depresie, așa că este îngrijorător să constatăm că poluarea din trafic întrerupe aceste rețele”, susține specialistul Jodie Gawryluk, de la Universitatea Victoria.

Schimbările din creier s-au dovedit temporare și conectivitatea participanților la studiu a revenit la normal atunci când nu au mai fost expuși la noxe (Universitatea British Columbia, Canada)

Creşte riscul de demenţă

Un alt studiu, publicat de Academia Americană de Neurologie, a constatat că o particulă numită PM2,5, prezentă în aerul poluat din trafic, poate crește riscul de demență. Cercetările au arătat că din 91 de milioane de persoane analizate, 5,5 milioane au dezvoltat demență, iar cei care au fost diagnosticați fuseseră mai mult expuși la traficul rutier. De asemenea, cercetătorii au constatat că riscul de demență a crescut cu 3% pentru fiecare microgram pe metru cub de PM2,5 la care o persoană a fost expusă. Particulele PM2,5 sunt foarte mici și pot fi inhalate foarte adânc în plămâni, ajungând în creier prin nas. În acest fel, acestea pot genera moartea celulelor cerebrale. Potrivit specialiștilor, măsurile de protecție implică șofatul cu geamurile ridicate, verificarea filtrelor mașinii, evitarea rutelor aglomerate, oprirea motorului în caz de blocaj în ambuteiaj rutier.