Main menu

header

932 14 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Fenomenul pierderii şi luării în greutate în mod ciclic nu este o raritate. Potrivit unei cercetări recente, fluctuațiile repetate de masă corporală afectează funcționarea inimii, acest din urmă aspect adăugându-se unei liste de probleme de sănătate pe care le generează așa-numitul efect Yo-Yo.

Reduc funcția cardiacă

Oamenii de știință de la Universitatea Georgetown, din SUA, au realizat o serie de cercetări extinse din care a rezultat concluzia că fenomenul pierderii şi luării în greutate în mod repetat are efecte grave asupra funcționării inimii și sistemului cardiovascular, pe termen mediu și lung. Rezultatele cercetărilor derulate pe animale de laborator sunt cu atât mai importante cu cât vin în contextul alarmelor repetate la nivel mondial referitoare la o potențială penurie alimentară extinsă. Concret, studiul sugerează că variațiile dramatice ale caloriilor consumate au un impact semnificativ asupra sănătății cardiovasculare. După ce majoritatea cercetărilor anterioare s-au concentrat pe efectul Yo-Yo pe termen scurt, de data aceasta s-a pus în evidență că ciclurile de pierdere și creștere în greutate generează declinul funcției cardiace. „Am descoperit că exemplarele care trec prin scădere în greutate și recuperare a kilogramelor au avut funcția inimii și a rinichilor reduse. Chiar dacă animalele par să fie în regulă după recuperarea din dietă, inima și metabolismul lor nu mai sunt sănătoase”, afirmă specialistul Aline de Souza.

Declanșează rezistență la insulină

Experimentele experților americani au evidențiat că efectul Yo-Yo a declanșat mai multă rezistență la insulină, o cauză a diabetului. Un studiu anterior, apărut în Nutrition & Diabetes, care a monitorizat 4.234 de persoane timp de 12 ani, a pus în evidenţă o legătură clară între fluctuațiile de greutate şi riscul de a dezvolta diabet de tip II. Cercetătorii au observat că acest diagnostic era cu atât mai probabil cu cât variaţiile de masă corporală erau mai mari. De asemenea, specialiștii americani punctează și componenta referitoare la sănătatea publică, mai ales în lumina pandemiei de COVID-19 - de pildă, dacă per- soanele care au avut probleme cu accesul la alimente ca urmare a blocajelor și a impactului economic se confruntă cu un risc crescut de probleme cardiovasculare în anii următori. Cercetătorii, care și-au prezentat rezultatele în cadrul unei recente reuniuni anuale a Societății Americane de Fiziologie din Philadelphia, consideră că modificările în expresia genelor ca răspuns la restricția calorică ar putea avea impact asupra căilor biologice care reglează tensiunea arterială. „Cercetările noastre indică faptul că persoanele care fac cicluri de diete foarte restrictive pentru a pierde în greutate prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiace mai târziu în viață și că, cu cât dieta este mai severă, cu atât pot fi mai grave rezultatele asupra sănătății”, adaugă de Souza.

Frânează metabolismul

Cercetări de dată recentă au ajuns la concluzia că, în mai bine de 80% din cazuri, persoanele cu exces ponderal care au slăbit mult pe termen scurt, în urma unui regim alimentar sever, s-au îngrăşat la loc în decurs de un an. În același timp, din dorinţa de a uita eşecul suferit, cei mai mulţi încearcă alte diete şi astfel, ciclul este reluat, cu daune extinse asupra organismului. În timpul dietei restrictive, corpul percepe reducerea aportului caloric drept un pericol şi intră într-o stare de funcţionare pe modulul de avarie: scade turaţiile metabolice şi încearcă să se descurce cu mai puţine resurse pentru a-şi derula procesele. În momentul în care se termină dieta şi se revine la o alimentaţie obişnuită, îngrășarea survine de regulă rapid tocmai pentru că regimul a frânat metabolismul, care rămâne încetinit și obișnuit că trebuie să-şi facă rezerve imediat ce va primi mâncare, ca să aibă ce transforma în energie în situaţiile în care va fi privat din nou de alimente.

Potrivit specialiștilor, impactul psihologic al efectului Yo-Yo poate fi semnificativ, întrucât sentimentul eşecului loveşte în stima de sine a persoanei şi poate genera inclusiv depresie

Micşorează masa musculară

Când o persoană scade în greutate, pierde grăsime, dar şi masă musculară. Când sunt reacumulate kilogramele, în urma efectului Yo-Yo, se pune la loc mai multă grăsime şi aproape deloc muşchi. Aşadar, cu fiecare astfel de ciclu, raportul dintre ţesutul adipos şi ţesutul muscular se modifică semnificativ, în defavoarea celui din urmă și cu urmări serioase asupra musculaturii și riscului ulterior de osteoporoză, fracturi și alte probleme de sănătate. Corpul nu doar că devine mai „gras” decât era înainte, ci şi mult mai voluminos, dat fiind că grăsimea ocupă un spaţiu mai mare decât muşchiul.