Main menu

header

932 12 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Circulația deficitară intervine atunci când vasele de sânge de la nivelul picioarelor se îngustează sau devin rigide. Ca urmare, fluxul de sânge se reduce, împiedicând nutrienții vitali și oxigenul să ajungă la organe și țesuturi. Specialiștii punctează câteva dintre indiciile problemelor de acest tip.

Extremități reci

Potrivit experților, există mai multe semne de avertizare în legătură cu circulația sangvină deficitară. Primul și cel mai evident este senzația de mâini și picioare reci, de care suferă foarte multe persoane din toată lumea. Senzația este cauzată de dificultățile pe care le întâmpină sângele care încearcă să ajungă la extremități. Ca urmare, membrele se pot simți reci și chiar își pot schimba culoarea în albastru în poziția așezat și devin foarte palide când sunt în poziția culcat. De asemenea, persoanele care suferă de circulație sangvină deficitară pot prezenta amorțeală sau înțepături la nivelul extremităților, precum și dureri de gambe atunci când merg.

Piele care se strânge

Circulația deficitară a fost observată și la persoanele cu obezitate, diabet și afecțiuni cardiace. Pielea care se strânge este un simptom mai puțin cunoscut al afecțiunii și este cauzată de deteriorarea pielii din cauza lipsei de flux sangvin. „Deși aceste simptome ar putea să nu sune alarmant, restricționarea circulației sângelui poate fi cauzată de arterele blocate, care pun viața în pericol, întrucât pot duce la boli de inimă, atac de cord sau accident vascular cerebral”, punctează chirurgul vascular Alun Davies, de la Imperial College, din Londra.

Pierderea părului de pe picioare

Căderea neprovocată a părului de pe picioare poate însemna că nu ajunge suficient sânge în aceste zone, ceea ce duce la moartea foliculilor, din cauza lipsei de nutrienți. „Acest lucru este mai evident la bărbați, mulți observă o linie clară a pielii fără păr”, spune Davies, care adaugă că această lipsă de flux sangvin poate escalada rapid spre simptome mai periculoase, cum ar fi leziuni ale nervilor și țesuturilor. Lăsată netratată, lipsa fluxului de sânge către picioare poate duce la moartea țesutului, din cauza lipsei de oxigen și de nutrienți, ceea ce crește riscul cangrenării și amputării.

Ulcere și vindecare greoaie

Rănile de lungă durată, care nu se vindecă în două săptămâni, sunt în multe cazuri semne de circulație sangvină deficitară, arată experții. „Aceste răni pot fi fără durere, ceea ce înseamnă că mulți le consideră inofensive, dar orice rănire care se repetă sau care nu se vindecă trebuie tratată, pentru a evita infecția și complicațiile ulterioare”, explică Davies. De asemenea, ulcerele de la nivelul picioarelor, care se dezvoltă pe interiorul membrului, între genunchi și gleznă, pot provoca durere, mâncărime și umflare și sunt semne de circulație sangvină deficitară.

Menținerea unei diete sănătoase, exercițiile fizice și renunțarea la fumat previn problemele generate de circulația sangvină deficitară (recomandări ale National Health Service, Marea Britanie)

Probleme digestive, declin cognitiv

Circulația deficitară afectează toate părțile corpului, inclusiv organele vitale. Problemele digestive pot fi un semn al acestei afecțiuni. În unele cazuri, funcționarea defectuoasă a stomacului poate fi un indiciu al faptului că fluxului sangvin către organele digestive este slab. „Insuficiența generată de circulația restricționată poate duce la probleme digestive și lipsa poftei de mâncare, din cauza încetinirii metabolismului”, detaliază Davies. Totodată, un alt semn potențial al circulației sangvine deficitare este pierderea abilităților cognitive. Lipsa de sânge suficient la nivelul creierului determină acest organ să reducă anumite funcții, printre care memoria și echilibrul.