Main menu

header

933 14 1de Camelia Onciu

Activitatea fizică stimulează circulația sangvină și oxigenarea pulmonară, arde calorii, întărește mușchii și ne dă o stare de bine. Cea mai simplă și mai veche formă de mișcare e mersul. Pentru că zilele calde ale primăverii ne îmbie să petrecem mai mult timp în aer liber, ce-ar fi dacă ați încerca o metodă nouă de revitalizare mergând pur și simplu? Dar nu ca la plimbare, ci respectând regulile așa-numitului mers afgan. Rezultatele apar în câteva minute: veți avea mai multă energie și claritate în idei.

Uimitoarele performanțe ale nomazilor

Popoarele nomade au folosit dintotdeauna tehnici de respirație pentru a putea parcurge sute de kilometri în fiecare zi, în medii ostile. Păstorii afgani care își duceau turmele peste munți erau capabili să facă marșuri de peste 60 de kilometri pe zi, zeci de zile la rând. Cercetătorul francezul Édouard G. Stiegler a studiat marșul afgan în 1980. În timpul unei misiuni sub egida ONU, i-a observat pe conducătorii de cămile care tocmai făcuseră o călătorie de 700 de kilometri în 12 zile. Concluziile le-a publicat în cartea „Regenerare prin mersul afgan”. Ulterior, alți cercetători au observat că mersul afgan se regăsește în tehnicile de pranayama (disciplina respirației în yoga), tai chi (artă marțială chineză care se bazează pe corp și minte) și Qi Gong (tehnica tradițională chineză de stăpânire a respirației).

Metodă în 8 timpi

Mersul afgan se bazează pe sincronizarea respirației și a pașilor, în ritmuri adaptate configurației terenului sau obiectivului plimbării. Stiegler îl definea drept „o activitate care combină un efort aerobic, o stare meditativă și o tehnică de respirație ritmică bazată pe pașii subiectului”. Principiul general este de a respira simultan cu pasul. Este un mers conștient, în care se ajunge la 6-8 respirații pe minut, spre deosebire de cele 12 respirații pe care le avem în mod obișnuit. Se inspiră pe parcursul primilor 3 pași. La pasul patru vă țineți respirația, păstrând plămânii umflați. Apoi urmează o fază expiratorie, treptată, pe durata a 3 pași, care se termină cu plămânii goliți de aer, menținuți așa și în timpul unui ultim pas, înainte de a începe un nou ciclu de 8 pași.

Reduce riscul de boli cardiovasculare

În afară de faptul că prin practica mersului afgan se pot parcurge 9 kilometri într-o oră pe teren drept, acest tip de mișcare favorizează respirația și o supraoxigenare a întregului corp, în special a creierului. Mintea e mai clară, se reduce anxietatea și apare o stare de bine. Se activează sistemul nervos vegetativ, care reglează tensiunea arterială. Ventilația crește capacitatea de respirație și încetinește ritmul cardiac. Sunt stimulate circulația sângelui și metabolismul bazal. Mersul afgan reduce riscul de boli cardiovasculare.

Îmbunătățește postura

Această activitate presupune, de asemenea, să stați drept, ceea ce întărește mușchii posturii, abdomenului, membrelor inferioare, brațelor. Fiindcă mersul afgan se practică în aer liber, la lumina zilei, lumina soarelui face posibilă sintetizarea vitaminei D, utilă pentru apărarea imunitară, scheletului, mușchilor. Iar mersul afgan în grup, de exemplu, pe munte, face ca acest tip de mișcare să joace și un rol social. Oricine poate încerca mersul afgan, oricând și oriunde, deși este mai plăcut în natură și poate fi menținut pe distanțe mari. Nu ezitați să aplicați metoda, fie și numai până la serviciu. Veți simți efectele după aproximativ 30 de minute.

Mersul afgan este o tehnică necunoscută locuitorilor urbani, dar practicată instinctiv de populațiile nomade. De ce ar trebui să învățăm un nou mers? Pentru că avem nevoie de energie și de o minte limpede