Main menu

header

934 15 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Tehnologia, ca multe alte evoluții din viața omului, are nevoie de utilizare cu măsură. Orice exces poate genera dezechilibre mult mai greu de corectat odată „cronicizate”. Cum lumea modernă are tendința de a se „scufunda” tot mai mult în ecranele dispozitivelor, specialiștii atrag atenția că dependența de spațiul virtual este o nouă epidemie, numită demența digitală.

Scădere dramatică a capacității cognitive

Pe lângă contribuțiile sale spectaculoase la evoluția societății omenești, tehnologia vine și cu noi riscuri pentru sănătatea creierului și a întregului organism. Psihiatrul Manfred Spitzer, unul dintre cei mai reputați specialiști germani în neuroștiințe, a elaborat conceptul de demență digitală, descrisă ca o adevărată epidemie a zilelor noastre. În esență, pe fondul utilizării tehnologiei în exces intervine o scădere dramatică a capacității cognitive. Semnele și simptomele demenței digitale includ postura aplecată, întârzierile în dezvoltare, pierderile de memorie, izolarea socială, anxietatea, depresia, furia, tulburările de echilibru și problemele de coordonare a mișcărilor.

Dezechilibru la nivelul creierului

Când o persoană petrece o cantitate excesivă de timp pe dispozitivele tehnologiei și menține o postură defectuoasă a corpului apare o disociere senzorială, cu partea din spate a creierului hiperactivă și partea din față subactivă. Mai precis, lobul occipital, din spatele creierului, procesează semnale vizuale, cum ar fi indicii vizuale dintr-un joc video, rețelele de socializare sau program tv. În timp ce persoana este concentrată asupra tehnologiei, partea din față a creierului, inclusiv lobii frontali și parietali, nu „lucrează” suficient. Doar că aceste regiuni ale creierului sunt responsabile pentru gândirea de ordin superior și comportamente cum ar fi motivația, stabilirea de obiective, cititul, scrisul, memoria și comportamentele adecvate social. Aceste zone ale creierului sunt, de asemenea, responsabile și de simțul poziției corpului.

De la dureri cronice la miopie

Persoanele cu demență digitală demonstrează o scădere a cogniției și pierderea memoriei pe termen scurt, precum și alte simptome. Copiii sunt mai predispuși să devină adolescenți cu probleme în cazul în care utilizează tehnologia în exces, întucât se află într-o perioadă de creștere. Dar nici adulții nu sunt feriți de consecințe severe ale utilizării tehnologiei în exces, de la oboseală și postură greșită a corpului, care poate genera dureri cronice de spate și de gât până la afectarea vederii la vârste la care acest fenomen nu ar trebui să intervină - specialiștii au dat recent publicității rezultatele unei cercetări care pune în evidență faptul că miopia generată de excesul de tehnologie s-a extins masiv la nivel global și intervine la persoane tot mai tinere.

Specialiștii pot determina, efectuând anumite teste, dacă o persoană suferă de demență digitală

Se poate interveni asupra poziţiei corpului

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că limitarea folosirii tehnologiei este posibilă pentru fiecare persoană, nu este nevoie decât de voință și de conștientizarea faptului că orice activitate fizică, mai ales în exterior, stimulează partea creierului responsabilă cu echilibrul și postura. De asemenea, se poate interveni asupra poziției corpului în timp ce se folosesc ecranele dispozitivelor: când stați la computer, trageți umerii și capul înapoi. Urechea ar trebui să fie deasupra umărului și acesta deasupra șoldului, cu ambele picioare pe pământ și coloana vertebrală dreaptă. În ceea ce privește laptopul, acesta se ridică mai aproape de nivelul ochilor.