Main menu

header

934 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Acumularea de kilograme poate pune în final chiar viața în pericol, întrucât a fi supraponderal sau obez declanșează afecțiuni grave. Oamenii de știință au identificat o formulă prin care persoanele care doresc să slăbească să poată obține rezultate durabile nu doar asupra aspectului fizic, ci mai ales asupra stării generale de sănătate.

Îmbunătățiri ale markerilor metabolici

934 14 2Studiile de specialitate au arătat că alimentația limitată în timp - postul intermitent, pe scurt - și antrenamentul de intensitate mare, combinate, reprezintă o manieră de a reduce riscul cardiometabolic la persoanele supraponderale sau obeze. O altă cercetare recentă, derulată în cadrul Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie și publicată de revista Cell Metabolism, a pus în evidență faptul că aceeași formulă are și capacitatea de a îmbunătăți semnificativ controlul glicemiei pe termen lung. Este binecunoscut faptul că persoanele cu obezitate și rezistență la insulină prezintă un risc crescut de afecțiuni grave, cum sunt diabetul sau hipertensiunea arterială. Intervențiile în stilul de viață care implică modificări ale dietei și creșterea nivelului de activitate fizică pot reduce riscul cardiometabolic, dar aderarea la aceste obiceiuri se dovedește adesea o provocare. Ca urmare, noul studiu, care atestă rezultatele combinării postului intermitent cu exercițiile intense și scurte, este considerat foarte promițător. Voluntarii care au participat la teste au înregistrat îmbunătățiri mai mari ale markerilor metabolici decât cei care au recurs la oricare dintre cele două metode separat. Mai mult, participanții la cercetare au manifestat o apetență mai mare pentru această formulă decât pentru fiecare dintre componente singură.

Opțiune mult mai favorizată decât componentele singure

Potrivit specialiștilor, strategiile pentru pierderea în greutate implică în primul rând creșterea activității fizice și modificări ale dietei. Dar studiile au arătat că reducerea aportului zilnic de calorii și atingerea nivelurilor recomandate de activitate fizică nu sunt atât de populare, iar extinderea cu repeziciune a epidemiei de obezitate confirmă această realitate. Ca urmare, creșterea interesului pentru modelul alternativ de slăbire alcătuit din limitarea timpului în care se mănâncă peste zi și sesiunile de mișcare scurte și intense a determinat specialiștii să perfecționeze formula. Astfel, aportul de hrană într-o anumită fereastră de timp, de obicei între șase și 12 ore, în timpul zilei s-a dovedit mai preferată decât restricția calorică standard, întrucât nu are restricții majore la tipul de alimente consumate. „Este o metodă relativ simplă de schimbare a obiceiurilor alimentare, concentrându-se doar pe ora mesei și de obicei induce o reducere spontană a aportului de energie fără efort deliberat”, detaliază specialistul Trine Moholdt, Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie. În completare, antrenamentul cu intervale de mare intensitate implică perioade scurte repetate de exerciții, intercalate cu repaus sau activitate de intensitate scăzută, ceea ce, de asemenea, s-a dovedit, în cadrul studiilor, o opțiune mult mai favorizată de participanți. În plus, acest sistem de exerciții a demonstrat beneficii mai mari asupra sistemului cardiorespirator decât antrenamentele de intensitate moderată.

„Descoperirile noastre privind îmbunătățirea compoziției corporale, sănătatea metabolică și ratele ridicate de aderență sugerează că persoanele supraponderale sau obeze își pot îmbunătăți sănătatea cu un program combinat de aport caloric limitat în timp și exerciții scurte și intense, care s-a dovedit sigur și fezabil“ (Trine Moholdt)

Hemoglobina glicată a scăzut după 7 săptămâni de limitare a consumului de calorii la o „fereastră” de 10 ore pe zi şi 3 şedinţe săptămânale de alergare pe bandă

Pierdere evidentă de masă adipoasă

Din cercetarea norvegiană a reieșit faptul că în cazul femeilor de vârstă reproductivă cu kilograme în plus, rezultatele au fost și mai evidente. După șapte săptămâni de limitare a aportului de calorii la o „fereastră” de zece ore în timpul zilei și trei sesiuni de exerciții pe bandă de alergare pe săptămână, participanții au înregistrat o reducere mai mare a nivelurilor de hemoglobină glicată, o măsură a controlului glicemic pe termen lung. De asemenea, s-a constatat și scăderea greutății, combinată cu o pierdere de două ori mai mare a masei adipoase totale și viscerale. Cercetătorii au examinat și nivelurile de aderență la aceste intervenții, constatând că voluntarii au finalizat sesiunile în proporție de 90%. Experții norvegieni au anunțat că în prezent testează dacă această combinație efectuată la distanță, acasă, timp de șapte săptămâni, induce aceleași efecte pozitive asupra sănătății persoanelor supraponderale și obeze. Combinația dintre limitarea în timp a aportului caloric și antrenamentele scurte și intense au dat anterior rezultate în cazul sportivilor, notează medicalnewstoday.com.